Türkiye'de yeni kurulan 15 üniversite arasında bulunan Adıyaman Üniversitesi'nin ilk toplantısında, üniversitenin 10 yıllık gelişme planı yapıldı.
Eğitim Fakültesi çok amaçlı salonda gerçekleştirilen toplantıya Vali Halil Işık, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, AK Parti Milletvekilleri Hüsrev Kutlu, Mahmut Göksu, Şevket Gürsoy ve Ahmet Faruk Ünsal, kurum müdürleri, sivil toplam kuruluşları, öğretim üyeleriyle akademik kadro katıldı. Vali Halil Işık, üniversite kurulmasının il için çok önemli olduğunu belirterek, "Birlik ve bütünlük içersinde toplumun her kesiminin ortak irade ortaya koymasıyla üniversite kuruldu. Vekaleten atanan rektörümüzün kişisel ve İnönü Üniversitesi'nden edindiği kurumsal birikimi sayesinde hızlı bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum. 10 yıllık bir planla kurumsallaşması düşünülen üniversitenin daha kısa sürede kurumsallaşacağını umuyoruz" dedi.
Adıyaman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, birçok illere üniversite kurulması konusunu Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ve üniversitelerin istediğini, fakat planlamaların akademik olarak yapılması gerektiğini kaydetti. Hilmioğlu, "Her ilde üniversite kurulması konusunda YÖK ve üniversiteler hem fikirdir. Fakat yeni kurulacak üniversitelerin tüm kurulum planlarının akademik atamalarının YÖK tarafından yapılması zorunludur. Nitelikli ve uygun bir akademik kadronun yetişmesi yıllar almaktadır. Bahsedilen konular, bahsedilen kurumların elinde olmadığı sürece, açılacak üniversiteler yüksek liseden öte hiçbir anlam taşımaz. Öğrencilerimizi, kendimizi ve tüm toplumu aldatmış oluruz" diye konuştu.
Adıyaman'a üniversite kurulması kadar üniversiteyi kurumsallaştırmanın da önemli olduğuna ve bunun için tüm toplumun seferber olması gerektiğini kaydeden Hilmioğlu, "Ülkemizin çeşitli sektörleri de gereksinim duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirerek; bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerle okuyan, tartışan, sorgulayan gençlik yetiştirmek amacındayız. Bunun için üniversitenin kurumsallaşması için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve işadamlarına büyük görevler düşmektedir. Özellikle merkez kampus alanı için yer tespitinin yapılması, dönüm miktarının genişletilmesi gerekiyor. Açılması öngörülen fakülteler, enstitü ve yüksekokulların kurulması kararının Bakanlar kurulu kararıyla çıkartılmasının sağlanması ve gerekli ödeneklerin bütçeye konulması sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.
10 yıllık gelişme planının uygulanması için bugünden itibaren çalışmaya başlanılması gerektiğini sözlerine ekleyen Hilmioğlu, "İllerin gelişmişlik sıralamasında ekonomik, sosyal, sağlık ve eğitimden oluşan 25 parametrenin değerlendirilmesinde Adıyaman sondan 7. sırada yer alıyor. Kentin gelişmesi için üniversite kurulması büyük bir şanstır. Kentin bu durumdan kurtulması, her anlamda gelişmesi ve kalkınmasında en önemli lokomotif güç üniversite olacaktır" ifadelerini kaydetti.