22
Aralık
2024
Pazar
ADIYAMAN

Vali Sodan'a 'hayırlı olsun' ziyareti

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan'a 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulunan SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, sanayileşme küçük şehirlere kaydırılarak büyük şehirlerdeki göçün tersine çevrilmesi gerektiğini belirtti.

Vali Ramazan Sodan'ı makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini ileten SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'na; SANKO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adil Konukoğlu, Adıyaman SANKO Genel Müdürü Ali Hikmet Soyekici ve Adıyaman SANKO Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Özkan eşlik etti.

Ziyaret sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Abdulkadir Konukoğlu, hükümetin son aylarda reel sektörde büyük adımlar attığını söyledi. Büyük şehirlerdeki göçü tersine çevirmenin gerekli olduğunu kaydeden Konukoğlu, Türkiye'de asgari ücretlerin bölgelere göre ödenmesi gerektiğini savundu.

Gelişimin sağlanması için sanayileşmenin küçük şehirlere doğru kayması gerektiğini de sözlerine ekleyen Konukoğlu, "Adıyaman'daki asgari ücret ile İstanbul'daki asgari ücretin bir olması halinde, ister istemez bütün yatırımlar büyük şehirlere kayıyor. Türkiye büyük şehirlerin finans merkezi olmak istiyorsa sanayilerin küçük şehirlere kayması lazım. Buradaki öncelik tabii ki Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nindir. Çünkü bu bölgede işsizlik oranı daha yüksek. Bu bölgeler sanayileşmeye doğru gidiyor. Bu sanayileşme kültürü öyle 1-2 senede olacak iş değildir. Biz Adıyaman'a geleli 20 yıl olmuştur. Adıyaman sanayi kültürünü son 7 veya 8 yılda aldı. Ondan önce bir tek Sümerbank fabrikası vardı. İnsanlar sanayiyi bu kadar benimsemiyordu. Ama şu anda Adıyaman bir sanayi şehri olma yolunda ilerliyor " diye konuştu.

Adıyaman'ın potansiyeli ile büyük şehirlerin potansiyelini karşılaştıran Konukoğlu, "Ben partici veya milletvekili değilim. Ben sanayiciyim. Yatırımcı olarak Adıyaman benim için öncelikli illerden bir tanesidir. Dünyada tekstil doğuya doğru yavaş yavaş kaydı. Biz daha önce de belirttik. Güneydoğu'yu Çin yapalım. Kimse başka illere gitmesin. Hükümet gördü. Araştırma yaptılar. Siz İstanbul'daki fabrikaları söküp Güneydoğu ve Doğu Anadolu'ya taşıdığınız zaman, burada verilecek teşvikler var. Taşımada kolaylık, arsa tahsisi gibi belirli teşvikler var. Bunu da zaten devlet açıklıyor. Bugüne kadar, 'Tekstil bitti, tekstil bitiyor, hükümet tekstilden vazgeçti' sloganları atılıyordu. Şu bir gerçek ki bugüne kadar elimizde bulunan sıfırın önüne "1" geldi. Türkiye tekstilde yine öncellikli sektör ilan edildi. Bu çok önemliydi. Herkes tekstilden elini çekerken Türkiye'de tekstil devlet tarafından öncelikli sektör seçildi. Bu çok önemli bir karardı" dedi.

Asıl amaçlarının kapatılan tesislerin tekrar çalışmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Konukoğlu, SANKO'da herhangi bir değişikliğin olmadığını kaydederek, "Son bir yılda Türk sanayisinin elinde büyük stoklar oluştu. Bu stokların erimesi biraz zaman alır. Bu zaman içerisinde ithalatta biraz yavaşlama olacağını tahmin ediyorum. Bu ithalat yavaşladıkça stoklar eriyecek ve sonra da yavaş yavaş fabrikalar açılacak. Aksilikler olmazsa 2009 yılının ilk çeyreğinde bazı fabrikaları tekrar açacağız. İhracatta büyük bir hamle olursa, dolar fiyatları biraz yükselirse, o zaman daha erken olur. Diğer ülkelerden kumaşlar ve pamuklar gelmeseydi bu fabrikalar bugün yatmazdı. Bu fabrikalar ihracat için kuruldu. SANKO Holding'in çalışan sayısına bakarsanız bir değişiklik olmadığını görürsünüz. Burada tekstil sektöründe işçi kaybettik ama bunun yanında ambalajda, çimentoda, makine sanayiinde, enerjide büyüdük. Bunları topladığınız zaman bizim çalışan sayımızda artış var. Tekstil sektörüne bakıldığı zaman Türkiye'deki haksız rekabetten dolayı orada bir düşüş var" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 13:21:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
esma IP: 95.15.190.xxx Tarih : 12.01.2011 08:54:29

geçmişi bakmayalım , gelecğe bakalım....