Aşırı yağışlar Adıyaman'ın Tut ilçesinde hidro elektrik santrali (HES) barajının kanal gövdesinde ve karayolunda göçük meydana getirdi.
Adıyaman'ın Tut ilçesinde geçtiğimiz yıl yapılan hidro elektrik santrali barajının ana kanal gövdesi aşırı yağışlar nedeniyle yıkıldı. Adıyaman-Tut karayolu ise yağışlar nedeniyle göçünce ilçeye ulaşım köy yollarından sağlanabiliyor.
Göksu Çayı üzerine kurulan hidro elektrik santrali barajının ana kanal gövdesi aşırı yağışlar nedeniyle yıkılınca, aynı bölgede bulunan elektrik direkleri de yıkılarak, telleri koptu. Barajda görevli bulunan personel kaymaların devam etmesi nedeniyle araç trafiğini kontrollü olarak sağlıyor. Kuvvetli yağış nedeniyle baraj kapakları açılmamasına rağmen Göksu çayındaki su debisinin yüksek olduğu belirtiliyor.
Adıyaman-Tut karayolu üzerindeki üç farklı bölgede göçük meydana gelmesi nedeniyle karayolları ağına ait yoldan ulaşım sağlanamıyor. İki günden beri devam eden yağış nedeniyle karayolundaki metrelerce uzunluğunda göçükler ilçenin ulaşımını engelledi. Göçük meydana gelen yol tamamen trafiğe kapatılırken, ulaşım köy yollarından sağlanmaya çalışılıyor. İki metreden daha büyük boyda göçüklerin meydana geldiği karayoluyla birlikte, çevredeki arazilerde de göçükler meydana geldi. Arazilerin bulunduğu alanlardaki ağaçlarda göçüklerle birlikte aşağıya doğru kaydı.
Tut Kaymakamı Mehmet Aktaş ve Belediye Başkanı Mehmet Akat, göçüklerin meydana geldiği bölgelerde incelemelerde bulunarak, gerekli çalışmaların başladığını bildirdiler.
Kaymakam Mehmet Aktaş, dün sabah itibariyle karayolunda ilk etapta küçük çaplı başlayan göçük ve kaymanın giderek büyüdüğünü belirterek, "Karayolları ekipleri yolda meydana gelen göçüğü inceledikten sonra yol trafiğe kapatıldı. Tali yol olan stabilize yollardan ulaşım sağlıyor. Bundan sonra bu yolda hizmet verilemeyecek. Kısa vadede köy yollarını kullanacağız. Bu yol güzergahı değişmek zorunda. Kayma devam ediyor" dedi.
Belediye Başkanı Mehmet Akat ise, karayolunun 1970'li yıllarda yapıldığını ve karayolunun geçtiği güzergahın zeminin kaygan zemin olduğunu kaydederek, " Zemin etüdü yapılmadan 40 yıl önce yapılan bu yol kullanılıyor. Güzergah değişimi ve bu yolun ıslahı gerekiyor. Bu yolun birçok bölgesinde kaymalar var" şeklinde konuştu.