16
Eylül
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Hayvancılık sektörü masaya yatırıldı

Gaziantep Ticaret Odası ve Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Adıyaman'daki ziraat odası temsilcileri ve çiftçilere 'Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerde hayvancılık uygulamaları ve Türkiye'de hayvancılık sektörü' konulu seminer düzenlendi.

Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlen seminere konuşmacı olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı Uzmanı Semra Gürbüz katıldı. Düzenlenen seminere Adıyaman Ticaret Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy'un yanısıra il ve ilçe ziraat odası başkanları ve çiftçiler hazır bulundu. Seminerde, Avrupa Birliği'nde hayvancılık sektörü ve uygulamalar, aday ülkelerin yükümlülükleri, topluluğa yönelik ihracatlar, Türkiye'de hayvancılık uygulamaları ve gereksinimleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Zafer Ersoy, AB ile müzakerelerin başladığı günün hemen ardından bu semineri yapmanın önemine dikkat çekerek, "AB hayvancılık sektörüne yönelik politikalara ve standartlara sahip olmasına rağmen Türkiye'de bu sektörde çeşitli sıkıntılar göze çarpıyor. 80 milyon nüfusuyla temel besin maddesi olan et, süt ve hayvansal gıda üretiminde dışa bağımlı olunmaması gerekiyor. Bu ise ancak doğru üretim programları, getirilecek hijyenik ve yetiştiricilik standartlarıyla sağlanabilir. AB'deki uygulamalar bizim için önemli bir örnek teşkil ediyor" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı Uzmanı Semra Gürbüz, Türkiye'nin hayvancılık konusunda yeni girişimler içerisinde bulunduğunun altını çizerek, "AB hayvancılık konusunda Türkiye'den çok ileride olmasına rağmen Türkiye'nin de hayvancılığa standartlara uygun hale getirmek için çalışmaları devam ediyor. AB ülkelerinde et, süt ve hayvancılık konusunda getirdiği hijyeni Türkiye'de uygulamak zorundayız. Türkiye'de toplumun hayvan sağlığı bilincine varması gerekiyor. Hayvan hastalıklarının yayılması hem kırsal ekonomiyi hem de Türkiye ekonomisini etkiliyor. Hayvan hastalıklarının kontrollü olarak ortadan kaldırılması, aşılama ve test çalışmaları hız verilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Konuşmalar sonrasında soru cevap bölümüne geçildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2005 Çarşamba 01:51:42
Güncelleme :5 Ekim 2005 Çarşamba 01:55:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?