16
Eylül
2024
Pazertesi
GÜNCEL

İki köy arasında büyük barış

Adıyaman'da bir yıl önce su tartışması nedeniyle 11 kişinin yaralandığı, 23 kişinin gözaltına alındığı kavgadan sonra Koçali ve Kayatepe köylüleri arasında başlayan gerginlik, Vali Halil Işık'ın girişimleri sonucunda barışla noktalandı.
Yaklaşık bir yıl önce Koçali ve Kayatepe köylüleri arasında su tartışması nedeniyle Fevzi Çakmak Lisesi önünde taşlı sopalı kavga çıkmış ve kavga hükümet konağı önüne kadar devam etmişti. Olaya müdahale eden polisler her iki taraftan da yaklaşık 200 sopa toplarken, kavgada 11 kişi yaralanmış, 23 kişi de gözaltına alınmıştı. İki köyü barıştırmak için Adıyaman Valiliği tarafından bir toplantı yapıldı. Toplantıya Vali Halil Işık, Jandarma Garnizon Komutanı Namık Boran, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, daire müdürleri, köy muhtarları ve ihtiyar heyetlerinin yanı sıra kavga eden köylüler katıldı.

4 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan Vali Işık, her iki köyün de karşılıklı olarak su konusunda anlaştıklarını belirterek, "Koçali ve Kayatepe köylerimiz arasında daha önce vuku bulmuş sınır ihtilafının barışçıl çözümünü sağlamak amacıyla bugün valilik toplantı salonunda güvenlik birimlerimiz, Koçali ve Kayatepe köylüleri, köylerimizin avukatları, idare kurulu üyeleri her iki köyün sınır itilafı konusunda daha önce oluşturulmuş heyet, il genel meclisi başkanımız, İl Özel İdaresi genel sekreteri vekilimiz ve tüm tarafların katılımıyla bir toplantı yaptık. Bu toplantımız 4 saat sürdü ve toplantı sonucunda bu belirttiğimiz heyetin huzurunda her iki köy bir anlaşma sağladı" dedi. "Biz bu anlaşmayı tutanak haline getirdik. Buna göre her iki köy ihtiyar heyeti ve tarafları, ihtilaf konusu alanı önceden beri ortak olarak kullandıkları şekliyle özel mülkiyet ve orman idaresi hukukunun da korunması kaydıyla müştereken kullanmaya devam edecek" diyen Vali Işık, "Ayrıca orman alanında tarla açmak veya su kaynaklarının başka yerlere taşınması gibi keyfi ve suç teşkil eden uygulamalardan sakınmaları konusunda mutabakat sağlandı. Anlaşmanın hayırlı ve daimi olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan Kayatepe Köyü Muhtarı Ş. Mehmet Bakır ise, Koçali köylüleri arasında yaşadıkları olayları unuttuklarını ifade ederek, "Bugüne kadar bazı nahoş olaylar aramızda yaşanmıştır. Ama bugün 3 Ekim'de valimizin, komutanımız, emniyet müdürümüzün ve değerli dostlarımızın katkısıyla son bulmuştur. Allah'a hamd olsun. İki köy tekrar benliğini, kardeşliğini ve her şeyini kazanmıştır. Biz yine tek yürek olarak orada herhangi bir fitne ve fesada meydan vermeden tek yürek olarak yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Koçali Muhtarı Hacı İzci de, "Bundan bir yıl önce komşu köyümüzle bir sınır itilafı meydana gelmişti. Valimizin ve il idare kurulu heyetinin engin sabırlarıyla bugüne kadar taşınmış barış imkanı sağlanmıştır. Bir söz vardır: 'Gidemediğin yer senin değildir'. O dağlar bizim dağlarımızdır, komşu köyümüzündür, biz de gideceğiz, onlar da gelecek ki başkaları da gelip oraya sahip çıkmasın" dedi. Yapılan toplantı ve konuşmaların ardından her iki tarafta bulunan muhtar ve köylüler tokalaşarak barıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2005 Salı 15:04:11
Güncelleme :4 Ekim 2005 Salı 15:08:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?