GAP Kalkınma İdaresi ve TEMA Vakfı tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen 4 projeden 2'si Adıyaman'da uygulanmaya başlandı.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kalkınma İdaresi, TEMA Vakfı tarafından hazırlanan ve AB tarafından desteklenen "Arıcılığı geliştirme projesi" Adıyaman Gençlik Merkezi'nde yapılan ilk eğitim dersiyle çiftçilerle buluştu. Adıyaman Merkez, Besni, Kahta ve Çelikhan İlçelerinde yapılacak eğitim seminerlerinin 5'er gün süreceği öğrenildi.
Proje sorumlusu TEMA Vakfı Proje Koordinatörü Tamer Soylu GAP kalkınma idaresine sunulan 100 projeden 5'inin onaylandığını bildirerek, "Tema Vakfı tarafından Güneydoğu bölgesinde kırsal kalkınma eğitim projesi çerçevesinde, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve AB destekli bölgeler arası kalkınmışlık farkını ortadan kaldırmak için hazırlanan projeler bugün itibariyle uygulamaya geçmiştir. Öncelikli bölgeler arasında bulunan Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kırsal kalkınmayı sağlayabilmek, fakirliği giderebilmek için projeler hazırlandı. AB tarafından Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları bu kırsal kalkınmaya yardımcı olmak üzere projelerin 5'ini biz üstlendik. TEMA Vakfı uzmanlarıyla yürütülen 5 projenin toplam maliyeti yaklaşık 1.5 milyon EURO'dur. Projelerden birini küçük sorunlar nedeniyle yürütemedik ancak şu anda diğer 4'ü uygulamaya geçti. Bunların 2 tanesi Adıyaman 2 tanesi de Şanlıurfa'da uygulanmaya başlandı" dedi. Bal üretim kalitesinin artırılması için yürütülen projenin Adıyaman ve Diyarbakır'da uygulanacağını ifade eden Soylu, bugün uygulamaya başlanan projenin ana temasının Adıyaman ve Diyarbakır'da ki bal üretiminin kalitesini yükseltmek olduğunu açıkladı.
Güneydoğu Anadolu'nun işsizlik konusunda özellikle kırsal fakirlik konusunda diğer bölgelerle kıyaslandığında oldukça mağdur durumda olduğunu aktaran Soylu, "Toprağı olmayan vatandaşlarınsa durumu daha kötü. Alternatif geçim kaynakları kısıtlı. Biz bunların kalkınması, fakirliklerini yenmeleri ve yaşam kalitelerini artırmaları için özellikle arıcığı genişletmek istiyoruz. Toprağa ihtiyaç olmadığından ve tekniğine uygun yapılırsa kırsal alanda yaşayan insanların sürekli asgari seviyede gelir elde ede bileceği arıcılığı uygulamaya koyduk" diye konuştu. Soylu, bu projenin aynı zamanda Arıcılar Birliği ve TÜBİTAK Marmara araştırma merkezi tarafından da desteklendiğini kaydetti.