Batman Valisi Recep Kızılcık, gittiği her ilde kalkınma hamlesi başlatan merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nu hatırlatıyor. Vali Kızılcık, kadın intiharları ve terörle anılan kentin kaderini değiştirmeye çalışıyor.
Valilik yaptığı illerde başlattığı ciddi kalkınma hamleleriyle, bu çalışmalarında halkın, yörenin imkanlarını harekete geçirmedeki ustalığı, halka yakınlığı, sıradışı fikirleri ve enerjisiyle adı ‘süper vali’ye çıkan merhum vali Recep Yazıcıoğlu (2 Eylül 2003’de geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetmişti) başka bir Recep’e, Batman Valisi Recep Kızılcık’a ilham verdi.
İkinci Recep Yazıcıoğlu’ diye nitelendirilen Batman Valisi Dr. Recep Kızılcık da henüz bir yıl önce atandığı kentte Batman’ın yatırım elçisi gibi çalışıyor. Bir dönem kadın intiharlarıyla gündeme gelen Batman’da kadınlara yönelik birçok proje başlatan vali Kızılcık, kente önemli yatırımlar kazandırdı.
Danimarkalı bir grubu 12 milyon euro’luk alçı fabrikası yapmak için ikna etti. Şimdi aynı grubun kapısını ‘Alçıpan fabrikası da kurun’ diye çalıyor. Girişimcileri yatırıma ikna etmek için atlayıp İstanbul’a geliyor.
Adı bugünlerde CHP’den İstanbul Belediye Başkanlığı için de geçen Hey Tekstil’in sahibi sanayici Aynur Bektaş’ı yatırım konuşmak için odasında 5 saat rehin almışlığı var! Sonuç Batman’a bin 200 kişinin çalıştığı tekstil yatırımı oldu.
Batman, vali Kızılcık’ın önderliğinde cazibe merkezi haline geliyor. 70 dönümlük organize sanayi bölgesini yatırımcılara tahsis eden genç vali şimdi üçüncü etap için, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’dan yer istiyor.
Vali Kızılcık, terör ve medya konusundaki akademik çalışmaları bulunan danışmanı Gürol Korkmaz ve Batman’a çektiği yatırımcı Aynur Bektaş’ın da bulunduğu sohbette sorularımızı yanıtladı.
Batman intiharlarıyla ünlüydü... Şimdilerde yatırımlarla ön plana çıkıyor?
2007 Mart’ında Batman’a vali oldum. Ekonomik yatırımlara önem verdik ama sosyal alandaki projeleri de paralel yürüttük. Batman’a geldiğimde yatırımlar alanında 70 dönümlük birinci ve ikinci etap organize sanayimiz vardı ama burada neredeyse tek bir fabrika açıktı. Bugün itibariyle baktığınızda organize sanayi bölgemizin 70 dönümünün tamamı tahsis edilmiş durumda.
Aynur Hanım’ın fabrikası da bu bölgede. Danimarkalılar bana geldiler, kendilerine “Siz yatırımcısınız benim görevim size kırmızı halı sermektir” dedim. 12 milyon euro’luk bir alçı fabrikası yaptılar, şu anda 100’ün üzerinde vatandaşımız orada çalışıyor. Türkiye’nin en modern alçı fabrikası oldu. Kriz ortamında bile satışları artıyor. Azerbaycan, Irak, Ukrayna’ya ihracat yapıyorlar.
Şu ana kadar ne kadarlık bir yatırıma öncülük ettiniz?
50 milyon euro’yu buldu, parasal değerin ötesinde psikolojik havayı değiştirdik biz. Psikolojik havanın kırılması, insanların bölgeye gelmesini sağladı.
Siz birde tiyatro ekibi kurdunuz değil mi?
Geçen yıl 13 bin seyirciye ulaştı yerel tiyatromuz. İstanbul devlet tiyatrolarıyla birlikte çalışıyorlar. Bu yıl hedef 20 bin seyirciye ulaşmak. Kırsaldan kente göç eden kadınlarımız için psikolojik destek projesi başlattık. Bu kapsamda Alo 182 hattını oluşturduk. Şu anda psikolojik destek alan 200 kızımız var.
Eşimin yürüttüğü, “Eğitimde Ben de Varım Kampanyası” çerçevesinde okula gidememiş olanları okula yazdırıp burs veriyoruz. 286 çocuğumuza bu kapsamda burs verdik. Havaalanında kızlarımızın işlettiği ve kira almadığımız Airport Cafe’yi açtık.
Başarılı 24 kadına kendi işini kurması, girişimci olabilmesi için 10 milyar para yardımı yapacağız. Aynur Hanım işte 40 bin YTL ile başlamış işe, şu anda ihracat yapan ilk 100 firma arasında. Hayal etmenin sonu yok!
Başka ne tür projeleriniz var?
Yeşil kartlı gençlerin okul, sağlık ocağı gibi ihtiyaç olan yerlerde, belirli miktarda bir maaş vererek çalışmasını sağlayacağız. Kızlarımızın üretim yapmaları için yeni bir ÇATOM açıyoruz. UNDP’den Gönül Sulargil’in başında olduğu birimle birlikte yapıyoruz.
Tekelin metruk bir binasını 1 milyon YTL’ye yenileyerek gençlik merkezi yaptık. Genç kızların müzikten tutun mesleki anlamda eğitim alabilecekleri bölümler yaptık. Hatta sauna bile yaptım ki gençler oraya buraya takılmasınlar.
Aynur Bektaş’a gazete kupürüyle gitti
Aynur Hanım’ı Batman’a yatırıma nasıl ikna ettiniz? Bir ‘takıntı’ durumu oluşmuş galiba sizde!
Bölgeye yatırımcı çekmeyi takıntı haline getirdiğim doğru. Gazeteleri tarıyordum her gün. Aynur Hanım’ın, ‘Doğu - batı ayrımı yapmam, yatırım yaparım’ demecini kesip cebime koydum. Kendisini aradım randevu istedim. Sağ olsunlar bizi kabul ettiler.
Aynı gün İstanbul’a uçtum. Batman’a yatırımın önemini, ne gibi ekonomik sosyal etkiler yaratacağını ve özellikle de sosyal sorumluluk anlamında neyi ifade ettiğini anlattım.
Bu yatırım gerçekleştiği takdirde her şeyiyle yanınızdayız, yeter ki burada huzur içinde yatırım yapılabileceğini göstermemiz için bize öncülük edin, dedik. Tam 5 saat odasında oturdum. Aynur Hanım benim için çok önemliydi. Kadın olması, İstanbul’dan gelmesi, özellikle kadına istihdam yaratan tekstil işi yapması nedeniyle benim için çok önemli bir yatırımcıydı. Kadın intiharlarıyla gündeme gelen Batman’da kadının ön plana çıkarılmasında bir rol modeli işlevi görüyor Aynur Hanım. Bir taşla üç kuş vurmuş olduk Batman adına.
Ali Koç’un kapısını çaldı
İstihdam yaratmaya yönelik yeni yatırımlar, aradığınız yeni yatırımcılar var mı?
Şimdi alçıpan yatırımına kilitlenmiş durumdayız. Bunun dışında Koç grubuyla görüşüyoruz. Koç grubunun şirketi Tüpraş, Batman’daki tesislerini yenilemeye aldı, bu kapsamda Batman’a da bir fakülte binası yapılması için Koç grubuyla bir temasım oldu. Ali Bey’e (Ali Koç) anlattık projemizi. Danimarkalılar bir de alçıpan fabrikası yapmak istiyorlar.
Bu da takriben 12 milyon euro’luk bir yatırım olacak. İnşallah krizden sonra başlayacaklar. Yine Moskova’da yaşayan Batmanlı bir inşaatçı arkadaşımız boru fabrikası yapma kararı aldı. Görüşmeye gelmelerini bekliyorum. 8 milyon euro’luk bir yatırım planlıyorlar.
İstanbul’dan yeni yatırım yola çıktı!
İstanbul’dan görüştüğünüz yeni yatırımcılar var mı?
İstanbul’dan tekstille uğraşan Batmanlı büyük bir yatırımcımız geldi. Kendisine yer tahsis ettim. 100 kişinin çalışacağı bir iç çamaşır ve pijama fabrikası kuracak kısa bir süre içinde.
Üçüncü etap sanayi bölgesinin oluşturulması için sanayi bakanımızla görüşmeye başladık. Batman sanayi anlamında çok ciddi bir gelişme trendi yakalamış durumda. Zihniyeti değiştirmeye çalışıyoruz. Bir yatırımcı şömine taşı çıkarmak istiyordu.
Adam fabrikasını yaptı, faaliyete geçecek ocak ile fabrika arasında kamyonlar malzeme taşımaya başlayacak. ‘Bu köyden geçiremezsin kamyonlarını, geçerken toz kaldıracaksın’ diye yatırımcıdan 1 milyon dolar rüşvet istediler. Vermeyeceksin dedim ve başka yerden yol geçirmek zorunda kaldık bu yatırımcı için.
Batman’ın kaderini değiştirmeye çalışan Vali Recep Kızılcık neler yaptı?
Danimarkalıları ikna etti, 12 milyon euro’luk bir alçı fabrikası kurulmasını sağladı. Şimdi de alçıpan yatırımına iknaya çalışıyor.
İstanbul’da tekstille uğraşan Batmanlı bir yatırımcıyı ikna etti, yer tahsis etti. İç çamaşırı ve pijama fabrikası kurulacak.
Başka bir yatırımcının şömine taşı yatırımı yapmasını sağladı. Bu yatırımcı için özel yol yaptırdı.
Moskova’da yaşayan Batmanlı bir inşaatçıyı boru fabrikası için ikna etti.
Batman’a 1200 kişilik tekstil fabrikası kurması için yatırımcı Aynur Bektaş’ı cesaretlendirdi, yardımcı oldu.
O geldiğinde 70 dönümlük organize bölgede tek bir yatırım vardı. Şimdi üçüncü etap için bakanlıkla görüşmeye başladı.
Tiyatro ekibi kurdu, geçen yıl 13 bin seyirciye ulaştı. Bu yıl hedefi 20 bin seyirciye ulaşmak.
Kente göç eden kadınlar için psikolojik destek projesi başlattı, Alo 182 hattı kurdu. Şu anda psikolojik destek alan 200 kadın var
Okula gidemeyenleri okula yazdırıp burs sağlıyor. 286 çocuğa bu kapsamda burs verildi.
Havaalanındaki Airport Cafe’yi kira almadan Batmanlı kızlara tahsis etti. Kızlar işletiyor.
Başarılı 24 kadına işini kurması için para yardımı sağlıyor.
Tekel pazarlama binası olarak kullanılan metruk binayı yenileyerek gençlik merkezi yaptı. Genç kızların müzik mesleki eğitim alabilecekleri bölümler yaptı.
Şimdi yeşil kartlı gençlerin okul, sağlık ocağı gibi ihtiyaç olan yerlerde, belirli miktarda bir maaş vererek çalışmasını sağlayacak
UNDP’nin desteğiyle, kızların üretim yapmaları için yeni bir ÇATOM açıyor.
Batman’a da bir fakülte binası için Koç grubuyla temas kurdu.