Batman'ın tarihi antik kentindeki kazı çalışmaları başladı. 2009 yılı Hasankeyf kazı çalışmaları için 1.6 milyon TL. ödenek ayrıldı.
Ekim ayına kadar devam edecek kazılarda 12 öğretim üyesi, 24 yerli ve yabancı lisans üstü öğrenci,160 lisans öğrencisi ve 150 işçi çalışacak.
Batman Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Hasankeyf kazı başkanı Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, Hasankeyf kazı evinde yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmalarına erken başladıklarını belirterek, "Her yıl eğitim öğretim yılının bitmesini bekliyorduk. Bu yılki çalışmaların erken başlamasının sebebi Batman Üniversitesi'ne Rektör olarak başlamamdan dolayı Hasankeyf kazılarına daha çok zaman ayırma imkanını buldum" dedi.
Hasankeyf kazı başkanı Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, bu yılki kazı çalışmalarının 4 ayrı noktada gerçekleşeceğini belirterek, "1.alanımız geçen yıl başladığımız Mardinike camii denilen ancak kazı çalışmaları sonunda 2 blok halinde büyük külliyeye dönüşen kazı alanımız var, bu yarım kalmıştı orada devam edeceğiz. 2.Kazı alanımız ilk kez bu yıl bir höyükte çalışma olacak, bizden önceki yapılan bütün kazılarda orta çağ ve sonraki dönemlere ait alanlarda bu çalışmalar sürdürülüyordu. Ancak ilk kez yüzey araştırmalardaki bulgulara göre Neolitik döneme kadar indiği ve hatta daha önceki Taş Devri'ne kadar inen bulgular veren bir höyük var, buda hem Hasankeyf'in tarihi açısından önemli bir yer, hem de baraj olması halinde bu bölgenin kültürünün neler olduğunu bize veri ortaya koyması açısından önemli bir alan, 3. kazı alanımız daha önceki yıllarda Selahiye bahçelerinde birkaç yapıyı ortaya çıkarmıştık, bu kez 2 bölgede bir Artuklu döneminden kaldığı anlaşılan Artuklu Köşkü birde Hayder Bey adıyla andığımız yerde kazı çalışmalarımız sürecek. Öbür taraftan uzun yıllara yayılan bir çalışma dönemiyle ortaya çıkarmaya çalıştığımız Büyük Saray adını verdiğimiz mekanda da sürecek" diye konuştu. Kazı başkanı Prof .Dr. Abdulselam Uluçam, bu yıl ilk kez Hasankeyf'te Konservasyona ve Restorasyona yönelik bir çalışmanın da olduğunu belirterek, ilk uygulama alanın Zeynel Bey türbesinde olacağını söyledi.
"HASANKEYF'TEKİ KÜLTÜREL DOKU HER GEÇEN GÜN YOK OLUYOR"
Hasankeyf'in bulunduğu bölgenin boşaltılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ulucam, "Baraj olsun, yada olmasın Hasankeyf'in kültürünü ortaya koymak istiyorsak Hasankeyf'in geçmişiyle ilgili bilgileri eksiksiz olarak tarihe ve bilime kazandırmak istiyorsak mutlaka bu Hasankeyf'in bir tarafa taşınması gerekecek ki Arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülebilsin ve çok geç kalınmış bir olay çünkü, Hasankeyfteki kültürel doku her geçen gün yok oluyor. O açıdan iyice enkaz haline dönmeden Hasankeyf'teki kazı
çalışmalarını hızlı bir şekilde tamamlamamız gerekiyor" dedi.
KAZI ÇALIŞMALARI İÇİN 1.6 MİLYON TL ÖDENEK AYRILDI
2009 Yılı Hasankeyf kazı çalışmaları için 1.6 milyon TL.ödenek ayrıldığını belirten Prof. Dr. Ulucam, bu ödeneğin büyük bir bölümünün kültürel varlığın korunması ve desteklenmesi projeleri için ayrıldığını ve bu paradan 500 bin TL.'ye yakınını da işçi giderleri için ayırdıklarını söyledi.
Hasankeyfteki tarihin taşınıp taşınamayacağı tartışmalarına nokta koyan kazı başkanı Ulucam, Hasankeyf'teki tarihi eserlerin taşınamayacağını söyledi.Yıllardır Hasankeyf'te kazı çalışmalarını yürüten Prof Dr. A.Selam Ulucam, Hasankeyf'teki tarihi eserlerin görünüş olarak taşınamayacağını ifade ederek Hasankeyf'in kültürel dokusunu oluşturan yapıların mimarı niteliği kalitesi bir başka yere taşınacak özellikte değil, çok fazla ödenek ayırarak eserleri taşımak istiyorsanız, taşınır dünyada olmayacak bir şey yok ancak burada yerlerinden koparılıp yeni bir yerleşim alanına unların taşınması zaten anlam olarak da biraz farklı ve fiziksel yapı olarak da bu eşyanın tabiatına aykırı ve ben Hasankeyf'teki eserlerin durumun yakınen bildiğim için 2 minare, 4 taç kapı 5'te mihrabın dışında bunların hiç birisi taşınabilecek durumda değil "dedi