15
Ocak
2025
Çarşamba
BATMAN

Genç kızlara modacı desteği

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) arasındaki 12 yıllık sağlam ve verimli işbirliği, Mart 2008'de imzalanan "GAP Bölgesinde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler" adlı projeyle yenilendi.

Bu proje, UNDP- GAP, BKİ ortaklığında yürütülen ve Kasım 2007'de tamamlanan "Bölgesel Kalkınmanın Güçlendirilmesi ve Sosyo-Ekonomik Farklılıkların Azaltılması, II. Aşama" projesinin devamı niteliği taşıyor. Yeni proje, ulusal ve uluslararası sivil toplum tarafından gerçekleştirilen politika analizlerinin yanı sıra saha deneyiminden de yararlanarak oluşturulan bir kadının güçlendirilmesi girişimi ve kurumsal kapasite oluşturma çalışması olarak biliniyor.

Türkiye'ye ilişkin 2004 Ulusal İnsani Gelişim Raporu'nun da gösterdiği gibi, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Gaziantep ve Kilis'in cinsiyete dayalı insani gelişim sıralamalarının kendi insani gelişim göstergelerinden de kötü olduğu belirtiliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kadınların gelişimine ilişkin fırsatları daha da kısıtlayan bir dizi piyasa bütünleştirme sorunlarından da etkilendiği biliniyor. Kadınların iş gücü piyasasına katılımına, Güneydoğu Anadolu'nun markalaştırılmasına ve yeni satış ve pazarlama fırsatlarının yaratılmasına önem veren çok boyutlu bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

GAP- UNDP GAP Bölgesi'nde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler projesi çerçevesinde Moda Tasarımcıları Derneği'nin kurucu üyesi ve yönetim kurulunda yer alan ünlü modacı Hatice Gökçe, Batman ÇATOM (Çok Amaçlı Toplum Merkezleri) katılımcısı kızlarla ürün geliştirmeye yönelik 10- 12 Ekim tarihleri arasında atölye çalışması gerçekleştirdi. Bu atölye çalışmasına Batman ÇATOM katılımcısı 30 kız katıldı.

Hatice Gökçe, yaptığı açıklamada, öncelikli hedefinin kadınlara yeni gelir kaynakları yaratılması olan atölye çalışmasıyla yöreye özgü motif ve dokularla pazarlanabilir ürünlerin ortaya çıkarılmasının sağlanması olduğunu söyledi.

Gökçe, Çatom çatısı altındaki kadınların aldıkları eğitimle var olan el becerilerine tasarım da eklendiğinde kısa sürede pazarlanabilir ürünler ortaya çıkacağını ve kendi pazarlarını kendilerinin yaratmış olacağını söyledi.

Moda tasarımcısı Hatice Gökçe ile birlikte Batman ÇATOM atölye çalışmasına katılan GAP-UNDP proje yöneticisi Gönül Sulargil de bu atölye çalışmasından sonra ortaya çıkacak ürünlere pazar bağlantıları kurulması konusunda modacı Hatice Gökçe ile ortaklaşa hareket edeceklerini ve devamında başka atölye çalışmaları gerçekleştireceklerini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 11:20:13
Güncelleme :12 Ekim 2008 Pazar 11:44:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?