Danıştay 6. Dairesi, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) tarihi ve kültürel alanlarda baraj yapımına tarihi bir kararla “Dur” dedi
Arkeologlar Derneği, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, TMMOB Mimarlar Odası, İzmir Turist Rehberleri Odası ve Çağdaş Hukukçular Derneği'nin, ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 27 Ekim 2006 tarihli ve 717 sayılı kararının kısmen iptali istemiyle açtığı dava karara bağlandı. Danıştay 6. Dairesi, kurulun, Baraj Alanlarından Etkilenen Taşınmaz Kültür Varlıkları'nın korunmasında DSİ'ye karar yetkisi veren ilke kararının ilgili maddelerini iptal etti.
YETKİ TURİZM BAKANLIĞINDA
Dairenin ilke kararında , Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 9. maddesinde ; 'Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşai ve fiziki müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez” denildiği, 10. maddesine göre de bu varlıkların korunmasında asıl yetkinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olduğuna işaret edildi.
ÇALIŞMALAR DURDURULMALI
Değerlerin korunmasının tek başına DSİ'ye bırakılmaması gerektiği ve tarihi değeri olan alanlara söz konusu kurumun baraj yapamayacağı yönündeki karar, olumlu eleştiriler aldı. Kararın tarih ve kültürel değerlerin korunması için çok önemli bir adım olduğunu açıklayan ve Çağdaş Hukuçular Derneği ile Alliaoni Girişim Grubu adına açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, bu karardan sonra DSİ'nin Alliaoni ve Hasankeyf'teki baraj çalışmalarını bir ay içinde durdurması gerektiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu kararı temyiz ederse, dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek.