22
Aralık
2024
Pazar
YAŞAM

Gılgamış Destanı rölfeyi yapılıyor

Orijinaline uygun olarak tasvir edilen Gılgameş Destanı rölyefi, Ekim ayında Diyarbakır'da yapımı süren Ayşenur Zarakolu Özgür Kadın Parkı'na dikilecek. 

İranlı Kürt sanatçı Babek Sobhi ve ekibi tarafından yapılan Gılgameş rölyefin ana hatları ortaya çıktı. Sümerpark'taki Taş Ev Atölyesi'nde çalışmalarını sürdüren Heykeltıraş Babek Sobhi ile resim, heykel ve sanat bölümü öğrencilerinden oluşan 8 kişilik ekibi, 12 kitabeden oluşan destan için her biri 50 kilogram ağırlığında olan 700 torba kilden yapılmış çamur kullandı. Çamuru yoğuran ekip, daha sonra bunu, üzerine bez serilmiş tahta tabakalara yaydı. Ardından kenarlarını ıspatulayla, üstünü de telle keserek, 'bisküvi' adını verdikleri yontulmayı bekleyen çamur tablalar oluşturdu. Bisküvileri bir süre kurutan ekip, ardından bu bisküvileri 12 kitabeden oluşan Gılgameş Destanı'na uygun bir şekilde rölyef için daha yaşken yontuyor. Diyarbakır sıcağında kurutulan bisküvilerin üzerindeki kabartmalara ince işleri yapılıyor. Babek Sobhi, hazırladıkları 40x40 santimetre karelik tabloları önce normal ateşte, daha sonra bir seramik fabrikasında yüksek ateşte pişireceklerini belirterek, daha sonra eskitmesini yapacaklarını söyledi. 

Gılgameş Destanı'nın ilk versiyonunun Sümerler tarafından yazıldığını, sonra Babiller tarafından geliştirildiğini ve Asurlular tarafından da bugünkü suratıyla bize geldiğini anlatan sanatçı Babek Sobhi, "Gılgameş Destanı, 12 kitabeden oluşuyor ve her kitabede 330 satır çivi yazısıyla yazılmış pişmiş toprak kitabelerden oluşmuş bir destandır" dedi. 7 bin yıl öncesine giden destanın kendisine, "Özgürlüğe gitme arayışı" kavramını çağrıştırdığını ifade eden Babek Sobhi, "Destana göre Gılgameş, arkadaşının ölümünden sonra fani olduğunu anlayınca ölümsüzlüğü aramaya başlıyor. Büyük bir sefere çıkıyor, yıllar sonra kendi meydana getirdiği şehre dönüyor. Anlıyor ki, aslında ölümsüzlük bedenin ölmesiyle değil bıraktığı eserlerdir. Uloka surlarının ihtişamını daha fazla ön plana çıkarıyor. Bütün gençleri çalıştırıyor, tapınaklar yapıyor, halkının refahı için çalışıyor" şeklinde efsaneyi özetledi. 

40 metre çapında alyans şeklinde yapılacak olan Gılgameş Destanı rölyefinin yerden yüksekliği 2 metre olacak. 2 metreden sonra da rölyef çelik halkalara yerleştirilecek ve yerden toplam yüksekliği, 4 metreyi bulacak. Alyansın iç tarafına Gılgameş Destanı rölyefi, dış tarafına da Sümer, Med, Babil ve Pers uygarlıklarından esinlenerek yapılmış serbest rölyefler yerleştirilecek. 

Lice Dağlarında özel olarak kesilip getirilen 50 ton ağırlığındaki mermer de, Taş Ev Atölyesi'nde birbirine yaslanmış iki güvercin heykeli için yontuluyor. Bölge kültüründe önemli bir yere sahip olan güvercinlerden biri Dicle'yi, diğeri Fırat'ı simgeleyecek. Güvercin heykeli Ayşenur Zarakolu Özgür Kadın Parkı'nda Gılgameş rölyefinin ortasına yerleştirilecek. 6 metre yüksekliğinde olacak güvercin heykeli, dışarıdan bakıldığında üst taraftan 2 metresi görülebilecek.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2006 Perşembe 16:34:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?