3
Ocak
2025
Cuma
MARDİN

SÜRYANİ EV ŞARABI DEVLET DESTEĞİYLE MARKA OLUYOR

Tarım Bakanlığı, Midyat’ta üretilen ev şaraplarını marka haline getirmek isteyen iki Süryani girişimciye 250 bin YTL destek kredisi verdi

MARDİN/İSTANBUL - Süryani şaraplarına devlet desteği geldi. Mardin’in Midyat ilçesinde ‘Shiluh’ marka şarap üretmek isteyen iki Süryani işadamına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 250 bin YTL destek kredisi sağladı. İşadamı Jakop Gabriel, “Yıllardır evlerde üretilen Süryani şaraplarını artık markalaştırmak istiyoruz” dedi.
Mardin ve çevresinde yüzyıllardır şarap üretiliyor. ‘Shiluh’ şarabı da adını Midyat’a bağlı Shiluh Köyü’nden (Barıştepe) alıyor. (Angelina Jolie ve Brad Pitt’in kızlarına verdiği ‘o tuhaf’ isim ‘Shiluh’ (Shiloh), Süryanice’de ‘Barış’ anlamına geliyor.) Şarap üreticileri Midyatlı Yuhanna Aktaş ve Jakop Gabriel, bu köyden... Aktaş, Midyat’tan hiç ayrılmamış, Jakop Gabriel ise İsviçre’de çalışıp emekliye ayrıldıktan sonra memleketine dönmüş. İşadamları tesis çalışmasını sürdürürken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da Süryani şaraplarını desteklemek için işadamlarına 250 bin YTL destek kredisi sağladı. Midyat-Cizre karayolu üzerinde 10 dönümlük alanda kurulacak olan şarap fabrikası, nisan ayında hizmete girecek.
Gabriel umutlu: “Yılda 250 bin şişe üretimi gerçekleştirilecek. Bölgede organik bağcılığı teşvik edeceğiz. Almanya ve İsveç’in yanı sıra Süryani şarabını iç pazara dağıtacağız. Geleneksel Süryani şarabını dünyaya tanıtmaya kararlıyız.”
Ağustos ayında Shiluh’un üretildiği bağları gezen Hürriyet muhabiri Gülden Aydın, kırmızısını kalın gövdeli, rayihası damakta kalıcı; beyazını sert içimli ve alışılan beyaz şaraplardan çok farklı olarak nitelendirmiş. Shiluh şarapları, yöreye özgü üç üzümden yapılacak: Hinve komi (siyah), mazrone ve kerküş (beyaz). Gabriel’in Aydın’a verdiği bilgilere göre “1970’li yıllarda yurtdışına göç başlamadan önce, Güneydoğu’da 50 bin Süryani yaşıyordu ve çoğu bağcılık yapıyordu. Göç sonrası bağlarda binlerce kütük kesildi veya yakıldı. Geleneksel şarap üretimi de göç etmeyen bir avuç Süryani’nin evinde, ancak kendi ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda devam etti. Halen Mardin, Midyat ve civardaki köylerde 3 bin 500 Süryani yaşıyor.”

Radikal
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 16:29:37
Güncelleme :27 Aralık 2008 Cumartesi 16:31:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?