3
Ocak
2025
Cuma
MARDİN

'17 ile daha üniversite' yolda

15 ilde yeni üniversite açan hükümet, bunlara 17 tane daha ilave edecek. Böylece üniversitesi olmayan il sayısı 9'a düşecek. Milli Eğitim Bakanlığı, konuyla ilgili düzenlemeyi son aşamaya getirdi. Başbakanlık'a sunulması beklenen tasarının yeni yasama döneminden önce Meclis'ten geçmesi planlanıyor.

Hüseyin Çelik, yeni üniversitelerle ilgili tasarıyı Başbakanlık'a gönderecek. Türkiye'de üniversitesiz il bırakmamayı hedefleyen hükümet, bu konuda önemli bir adım daha atıyor. 15 yeni üniversitenin ardından geçen yıl 10 üniversite daha açmak için çalışma başlatan hükümet, sürpriz bir kararla kapsamı genişletti. Bu yıl Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman'da da üniversite kurulacak. Yasal düzenlemeler için gerekli çalışmalar yapıldı. Tasarının yaz aylarında yasalaşması planlanıyor. Edinilen bilgilere göre, konuyla ilgili kararın ardından Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK'e bir yazıyla başvurdu.

Bakanlığın geçen yıl 10 üniversite daha kurulması konusundaki görüş isteğine cevap vermeyen ve bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çeken YÖK, bu kez de 'İnceledikten sonra görüşümüzü ileteceğiz.' cevabıyla yetindi. Bakanlık bürokratları da kanun taslağını hazırlayarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sundu. Çelik'in bu hafta taslağı imzalayarak Başbakanlık'a göndereceği öğrenildi. Yükseköğretim Kanunu'na göre bir üniversite kurulabilmesi için YÖK'ün görüşünün alınması gerekiyor; ancak bu görüşün 'olumlu' olma zorunluluğu bulunmuyor. Görüş geldikten sonra düzenlemeye Meclis sürecinde gerekli ilavelerin yapılabileceği kaydediliyor.

Yeni kurulacak üniversitelere 'çekirdek üniversite' gözüyle bakılırken, 17'sine birden ilk günden öğrenci alınmasının söz konusu olmayacağı vurgulanıyor. Yeni üniversiteler belirlenirken illerin gelişmişlik düzeyi, ildeki fakülte ve yüksekokul durumu, potansiyel öğrenci sayısı gibi kriterlere göre yapılan puanlamanın dikkate alındığı aktarılıyor. Yaz aylarında 17 üniversiteyle ilgili kanunu Meclis'ten geçirmeyi öngören hükümetin, üniversitesi olmayan 9 il için ise 'bir sonraki dönemde' gerekli adımı atmayı hedeflediği belirtiliyor. Türkiye'de halen 68'i devlet, 24'ü vakıf olmak üzere 92 üniversite bulunuyor.

Yıllardır üniversite bekleyen 15 il, geçen sene bu hayaline kavuşmuştu. Ancak rektörlerin nasıl atanacağı konusu YÖK'le hükümet arasında sıkıntıya yol açmıştı. Sorun hâlâ köklü bir çözüm bekliyor. Geçen sene söz konusu çalışmalar sırasında üniversitesi olmayan 26 il de bu konudaki taleplerini Meclis'e iletmişti. Milletvekilleri kanun teklifi vererek konuyu gündeme getirmişti.

Hükümetin yeni kuracağı 17 üniversiteye eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam'dan da destek geldi. Dünyada gelişmiş ülke statüsüne girebilmek için 'her yarım milyon nüfusa bir üniversitenin düşmesi, nüfusun da yüzde 30'unun yükseköğretim görmüş olması' gerektiğini anlatan Mehmet Sağlam, bu oranın ise Türkiye'de yüzde 19 olduğunu anlattı. Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "Nüfusu 72 milyonu bulan Türkiye'de 144 üniversitenin olması gerekiyor. Yeni üniversite kurulması her zaman Türkiye'ye yarar getirir. Bunda geç bile kalındı." açıklamasında bulundu. Yeni kurulacak üniversitelerin 'bir günde Harvard olamayacağını' vurgulayan Sağlam, "Bir yerden başlayacaksınız. Bir yerden başlamadan üniversitelerin gelişmesi mümkün değil. Yeteri kadar öğretim üyesi ve imkan bulunduğunda bu üniversitelere öğrenci alınır. Kaliteden yine ödün verilmez." diye konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Mart 2007 Pazartesi 08:03:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murteda erdem IP: 193.255.128.xxx Tarih : 16.04.2007 17:44:39
17 üniversite Türkiye için şarttı.Bu üniversiteler Türkiyeye çok şey kazandıracak