Sabancı Vakfı katkılarıyla yapılan ve 1 Ekim'de hizmete açılan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'ni 30 bine yakın kişi ziyaret etti.
Sabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'nin alt katında bulunan "Dilek Sabancı Sanat Galerisi"nin ilk sergisi "Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmelerle-Doğa, İnsan ve Deniz" başlığıyla açıldı. Müze ve sanat galerisi, açılışından bu yana geçen iki buçuk ayda 30 bine yakın ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'nde Mardin'in kentsel oluşumu ve yaşam biçimini, toplulukların aralarındaki bağları ve bunların töre, dil ve kültür niteliklerini gösteren eserler sergilenirken, Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin ilk sergisinde 47 sanatçının 75 eseri yer alıyor. Bir yıl boyunca ziyarete açık olacak bu sergide Hikmet Onat'dan İbrahim Safi'ye, Şeref Akdik'ten Abidin Dino'ya, Adnan Çoker'den Selma Gürbüz'e kadar Türk resim tarihinin erken döneminden yakın dönemine kadarki geçmişe ışık tutan farklı sanatçıların eserleri sergileniyor.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ayrıca çeşitli kültür-sanat etkinlik ve projelerine de evsahipliği yapmaya başladı. Mardin'de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen "1. Ulusal Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali" kapsamında müzenin konferans salonunda "Çöp Canavarı" adlı kukla gösterisi düzenlendi. Ünlü tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter'in de çocuklarla birlikte izlediği "Çöp Canavarı" kukla gösterisinde Mardin'deki ilköğretim öğrencileri keyifli anlar yaşadı.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'nin alt katında yer alan salonlarda düzenlenen Latin Dansı Kurslarına ise Mardin'li gençlerin büyük ilgi gösterdiği belirtildi. Müze yetkilileri, önümüzdeki günlerde başlayacak resim ve müzik kurslarına da Mardin'den ve çevre illerden katılmak için çok fazla talep olduğunu belirtiyor.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi, 1 Ekim'de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva, Mardin ve Midyat Süryani Metropolitleri Saliba Özmen ve Samuel Aktaş ile Güler Sabancı, Dilek Sabancı, Türkan Sabancı, İstanbul Valisi Muammer Güler, Mardin Valisi Hasan Duruer, iş ve sanat dünyasından çok sayıda seçkin davetlinin katılımıyla açılmıştı.
Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit döneminde, Diyarbakır Valisi olan Hacı Hasan Paşa tarafından 1889 yılında yaptırılmasını takiben önce "Süvari Kışlası", daha sonra "Askerlik Şubesi" ve 1991-2003 yılları arasında da "Vergi Dairesi" olarak kullanılan tarihi yapı üç yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından artık Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Müzede sergilenen eserler, Mardin Müzesi'nden ve çevre müzelerden ödünç alınan eserler, İstanbul'daki Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (MAREV) tarafından bağışlanan eserler ve Mardinlilerin müzeye doğrudan bağışladığı eserlerden oluşuyor. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi içerisinde kentin coğrafyasını, tarihini, mimari yapısını, ekonomisini, içerisinde barındırdığı dinleri ve yaşam kültürünü yansıtan eserler, fotoğraflar ve canlandırma bölümleri bulunuyor. Müzenin girişinde şehrin tarihteki adlarını
anlatan bir pano ile binlerce yıllık Mardin'in bir yandan sürekli değişen, bir yandan da hiç değişmeyen kimliği vurgulanıyor. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'nde 19. yüzyıl sonlarına ait Linof fotoğraf makinesi ve Ortadoğu'nun ilk matbaasına ait elle çalışan ilk matbaa makinesi bulunuyor. Deyrulzafaran Manastırı'na ait bu matbaa makinesi Antakya Süryani Kilisesi'nin Patriği Moran Mor İğnatiyos tarafından İngiltere'den getirilmiş ve 1889 yılında hizmete sunulmuş. Müzede bu makine ile basılmış iki kitapçık
da teşhir ediliyor. Bu parçalar arasında bir grubun yeri ise ayrı bir özel önem taşıyor. Mardin'de yaşamış üç farklı dinin (Müslüman, Süryani ve Ermeni) mensuplarına ait mezar taşları bulunuyor.
Restorasyon çalışmalarına 2006 yılında gerçekleştirilen temel atma töreni ile başlanan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi bin 645 metrekarelik alan restorasyon, bin 600 metrekarelik alanın yeniden inşa edilmesi ile tamamlandı. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nin ince uzun yapısı doğrusal bir yürüme aksında sergileme birimlerinden oluşuyor. Mekansal bütünlüğün vurgulandığı sergileme düzeninde Mardin kenti kimliğine özgü özellikler dikkat çekiyor. Farklı boyutlarda tasarlanan
sergileme ünitelerine ek olarak, yapıdaki mevcut nişler de el sanatları ürünlerinin yansıtıldığı birimler olarak sanatseverlerle buluşuyor.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi, tarihi, turistik, mimari ve görsel değerleriyle dünyanın sayılı sit kentlerinden biri olan Mardin'in asırlardır biriktirilen tarihi ve kültürünün tanıtımına yardımcı oluyor.