Mardin’in Ömerli ilçesinde 37 yıl başkan olan Altındağ’ın bu kez de oğlu seçildi
Güneydoğu’da “yok” denilen CHP’nin Mardin’e bağlı Ömerli ilçesindeki adayı Yılmaz Altındağ, sadece belediye başkanı seçilmesinin değil, partisinin bölgedeki yegâne yerel yöneticisi olmanın da çifte sevincini yaşıyor.
Aynı zamanda “mimar” olan ve Mardin’deki Mimarlar Odası Temsilciliği yıllarında kentin kültür mirasına yönelik yoğun çalışmaları olan Altındağ, 3 bin 494 seçmenli ilçedeki 12 sandıkta 2 bin 889 geçerli oydan 1536’sını alarak “yüzde 53.17” oranla başkan seçildi. AKP adayı 1233 oyda kalırken, halkın Altındağ’a verdiği rekor destek nedeniyle MHP ve DTP adayları da yüzde 4’ün üzerine çıkamadılar…
Geçmişteki adı Maserti olan Ömerli tarihi bir merkez. İlçedeki Yaylatepe (Hıbatok), Göllü, İkipınar, Beşikkaya (Fafit) gibi tarihi yerleşmelerden bölgenin Asurlar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Türk İslam uygarlıklarıyla yaşayarak bugünlere geldiği anlaşılıyor.
İlçe merkezindeki “Süryani Kadim Mor Cırcıs Kilisesi” restore edilerek ibadete açılmış. Masert halkından bir kesimin 17. yüzyıl başlarında Müslüman oldukları biliniyor. “Süryani Kadim Tarihi”nde de Selçuklu döneminde Türk akıncılarının burada kaldıkları anlatılıyor.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Savur’a bağlı bir bucak iken 1953 yılında ilçe olan Ömerli’de en sevilen yerel yönetici ise tam 37 yıl belediye başkanlığı yapan Rıfat Altındağ…
Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Eğitime Katkı Ödülü”nü verdiği, CHP’nin bölgedeki “bilge” siyasetçisi olarak “7 dönem üst üste başkan seçilen” Rıfat Bey’in 2007 Nisan ayındaki ölümü yörede büyük üzüntü yaratmıştı. Dönemin AKP’li Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, “Örnek aldığım, çok değerli bir ağabeyimizi yitirdik” derken, binlerce Mardinli haftalarca yas tutmuştu…
Şimdi “babasının yerine” seçilen Yılmaz Altındağ, hem kendi projelerini yaşama geçirmek, hem de Rıfat Bey’in Ömerli’de geleneksel bir yerel yönetim kültürüne dönüştürdüğü “toplumsal ve kentsel yaşamda çağdaşlaşma” yürüyüşünü sürdürmek için kolları sıvıyor…
37 yıldır ömerliye taş üstüne taş konmayan bir belediyecilik anlayışından sonra aynı zihniyetle bi 5 yıl nasıl geçecek ve ilçeye neler katılacak merak ediyorum. ömerlide 2000 yılına kadar üniversiteyi kazanan sayısı bir elin parmaklarını saymayacak kadar az oluşu ve egitime destekten dolayı plaket alınışının türkiyede siyasetin nekadar ucuz yapıldıgını görmekteyiz. umarım ömerlinin talihsiz kaderi değişir ve ömerlinin hakkettiği degeri alır. yeni başkanın hayırmı şermi getirecegini hep birlikte görecez saygılar...