İstanbul'daki çeşitli üniversitelerde okuyan bir grup öğrenci, Doğu ve Batı arasında kültür elçiliği yapmak adına Mardin'e geldi.
İstanbul'daki çeşitli üniversitelerde okuyan yaklaşık 50 genç, Birleşmiş Mimarlar Derneği önderliğindeki, "İstanbul'dan Mardin'e Sevgi Köprüsü" konulu etkinlik kapsamında Midyat'a geldi. Öğrencileri Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz ve Milli Eğitim Müdürü Şehmuz İleri, Milli Eğitim Şube Müdürü Şirin Avcı ve okul müdürleri karşıladı. Kaymakam Mustafa Yılmaz, grup onuruna Kız Öğrenci Yurdu'nda yemek verdi. Akşam yemeğinde bir araya gelen öğrenci grubuna ilçe hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Birleşmiş Mimarlar Derneği ve grup adına açıklama yapan Yunus Fırat Aydın isimli öğrenci, Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde yaşanan katliamın ardından köyü ziyaret ederek taziye dileklerinde bulunduklarını belirtirken, "Türkiye için en tehlikeli şey kimine göre bölücülük, kimilerine göre irtica, kimilerine göre terör, kimilerine göre ise işsizlik. Biz İstanbul'un bütün üniversitelerinden bir araya gelen, bu ülkenin geleceği olan gençler, bu ülke için en tehlikeli şeyin saçmalığın, yanlışlığın sıradanlaşması olduğunu düşünüyoruz. Bir tarafta geleneklerine, göreneklerine göre beslenen unsurlar, bir tarafta da gitmesek de, kalmasak da o köyün hala bizim olduğunu söyleyen vatansever zihniyetler. Kümelenen insanlar, dışlanan unsurlar, değişmeyen zihniyetler; bunların sıradanlaşması bu ülke için büyük bir tehlikedir" dedi.
İnsanların bazen Kürt, bazen Alevi olarak haklarını ayrı ayrı talep ettiklerini anlatan Aydın, "Neden hep birlikte barış içinde yaşamayalım? İşte biz de bu yüzden UNESCO tarafından dünya kültür mirası ilan edilen, yıllardır barış içinde yaşayan insanların olduğu yere, yani Mardin'e geldik. Kendini bilmez üç-beş kişinin töre cinayetleri, bizim ise herhangi bir isim koyamadığımız bir katliam gerçekleştirerek onlarca insan katlediliyor. Bu yaratıkların en ağır ceza ile cezalandırılmasını istiyoruz. Gitmediğimiz, görmediğimiz yer bizim değildir. Buradan Batı ile Doğu arasında bir köprü kuracağız. Mardin'de yaşayan insanların Yezidi, Süryani, Arap, Kürt, Türk olarak yüzyıllardır barış içerisinde yaşamayı sürdürdükleri ve bunun bugün de dipdiri ayakta tuttukları, mimari dokusu ile dünyada kendisi gibi başka bir kent bulunmayan UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi ile dünyanın bize emanet ettiği yere Mardin'e geldik" ifadelerini kullandı.
Aydın, "Bu sene tatilimizi Antalya'da, Marmaris'te, Bodrum'da kısacası denizlerin serin sularında yapmıyoruz. Tatilimizi Bingöl'de, Muş'ta, Van'da, Mardin'de dağların gölgesinde, kuzuların sesleriyle yapıyoruz ve güneşi herkesten önce görmeye, güneşin doğduğu yere Doğu'ya geldik" şeklinde konuştu.
İstanbul'dan gelen üniversite öğrencileri geceyi Midyat'ta geçirmelerinin ardından, Mardin'in Kızıltepe, Nusaybin, Savur ve Batman'ın Hasankeyf ilçelerinde bulunan tarihi ve turistik bölgeleri dolaşacaklar. Grubun bugün Hasankeyf'te Doğa Derneği ile buluşarak burada ortak basın açıklaması yapacakları belirtildi.