22
Aralık
2024
Pazar
MARDİN

Gönüllü okul boyuyorlar

Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Drum Company, ilk kez bir yardım projesinde, Mardin Yoldere Köyü İlköğretim Okulu’nu onarmak için biraraya geldi

Büyük bir ekmek fırınının kapağının açıldığını düşünün. Nasıl da yakar, nasıl da bunaltır insanı... İşte Mardin’de uçaktan indiğimizde yüzüme vuran cehennem sıcağını ancak böyle tarif edebilirim. 50 derecenin altında bizi Mardin yollarına düşüren, sağolsunlar Toplum Gönülleri Vakfı’nın çalışkan gençleri. Yaşıtları tatilin keyfini çıkarırken, onlar çöl sıcaklarının ortasında ülkenin geleceği çocuklar için yine bambaşka bir projeyi hayata geçirdi. Ve bu kez yanlarında 8 farklı ülkenin gençleri ve bir süre önce TOG ile işbirliğine giden ve müziğin ortak paydasında farklı kültürleri buluşturmayı hedefleyen Drum Company’nin ekibi de vardı.
Tozlu yollardan geçip Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Yoldere Köyü’ne ulaştığımızda, İTÜ ve Ankara Üniversitesi’ndeki TOG’lu gençler, yabancı misafirleriyle birlikte çoktan kolları sıvamıştı bile. On gün boyunca Polonya, Azerbaycan, İtalya, Fransa, Belarus, Bulgaristan, Portekiz ve Moldova’dan gelen gençlerle birlikte Mardin’i gezip, çeşitli dans, tiyatro ve söyleşilerde biraraya gelen gençler o kadar çok şey yapmış ki! Seda Baykal saydıkça sayıyor: “Farklılıklarımızı, farklı kültürlerin bir zenginlik olduğunu göstermek istiyorduk. Üç dinin yaşadığı Mardin’i özellikle seçtik. Cami ve Süryani kilisesini ziyaret ettik, telkâri atölyesine katıldık, keçe yaptık, sıra gecesinde türküler söyledik, bir aşiret köyüne gidip gelenekler hakkında konuştuk.”

Derslikler viraneden farksız


Gençlerin şimdiki hedefi ise iki derslikli köy okulunu onarmaktı. Köyün çocukları neşe içinde karşıladı onları. Viraneden farksız okulları yenilenecek diye sevinçliydiler. Bu yüzden abi ve ablalarının yaptığı işin ucundan onlar da tuttu. Bir grup okulun boya badanasını yaparken, diğer grup da sıraları zımparalayıp, vernikledi. Yapıla cak iş çoktu, ama gençler yalnız değildi. Projenin sponsorluğunu üstlenen Garanti Emeklilik çalışanları da birer fırça alıp gençlerin yanında yer aldı. Öğlen olduğunda işlerin büyük çoğunluğu bitmişti bile. Öğle paydosunda köy muhtarının hazırlattığı bulgur pilavına kaşık sallayan gençler, daha sonra Drum ekibinin davul şovuyla yorgunluk attılar. Önce eşlik etmekle yetindiler ama 9/8’lik tempo duyulunca kimse yerinde duramadı. Köy çocuklarının da ilgiyle izleyip davul çaldığı şovda, herkes kendini müziğin coşkusuna kaptırdı.
Bu yaz farklı kültürler arasındaki hoşgörü ve anlayışı desteklemek için biraraya gelen TOG ve Drum, ilk kez böyle bir projeye ortaklaşa imza atmış oldu. Hem TOG Vakfı Başkanı İbrahim Betil, hem de Drum’ın kurucusu Zeynep Dereli Mardin’deki gerçekleştirdikleri etkinlikten son derece hoşnuttu.

Projeye 37 ülkeden 197 genç başvurdu

Toplum Gönüllüleri’nin uluslararası etkinlikler düzenleyen bir oluşum olma yolunda ilerlediğini belirten İbrahim Betil, “Mardin’deki okulun onarılması için duyuru yaptığımızda 37 ülkeden 197 genç başvurdu. Garanti Emeklilik projeyi sahiplendi. Güzel bir sac ayağı oluştu” dedi. Drum’ın kurucusu Zeynep Dereli ise şunları söyledi: “Drum’ı kurduğumuzda üç-beş davul çalarak barış mı getireceksiniz diye tepki gösterilmişti. İnsanlar müziği önyargısız dinliyor. TOG ile yaptığımız çalışmada gençler bütün gün çalıştıktan sonra yarım saat mola verip müziğin gücüyle eğlendiler. Müzik, hem eğlence hem de kaynaşma imkanı sunuyor.”

Vatan
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 12:36:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?