Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine Mecburi Hizmet Yasası kapsamında atanan uzman doktorlar, hastanelerin fiziki yetersizliğine, personel ve araç gereç eksikliğine rağmen başarılı ameliyatlar gerçekleştiriyor.
Hastalara 2-3 ay sonrasına gün verilebilen Midyat Devlet Hastanesi'nde tek ameliyat masası ve sadece 1 anestesi uzmanı bulunuyor.
Buna rağmen plastik cerrahi haricinde her türlü ameliyatın yapıldığı 30 yataklı hastanede, ayda ortalama 150 ile 160 ameliyat gerçekleştiriliyor. Bu sayede hastalar ve hasta yakınları başka merkezlere gitmekten ve sevk edilmekten kurtulurken, çevre il ve ilçelerinden gelen hastalar Midyat Devlet Hastanesi'nde tedavi görmeyi tercih ediyor. Mecburi Hizmet Yasası kapsamında Ankara'dan Midyat Devlet Hastanesi'ne atanan Genel Cerrahi Operatörü Bahri Güzel, hastanede daha önce yılda 100 ile 150 ile ameliyat yapılırken, şimdi dört katı artış sağlandığını söyledi. Opr. Dr. Güzel, "Tek ameliyat masasına rağmen ayda ortalama 150 ile 160 arasında ameliyat yapılmaktadır. Çocuk fıtıkları, guatr ve varis ameliyatları gerçekleştirdik. Bu şartlar altında tek ameliyat masasıyla yapılabilecek en maksimim düzeyde ameliyat yapmaktayız. İl merkezinde yapılabilecek bütün ameliyatları burada yapmaktayız. Elimizden geldiği kadar il merkezine sevkıyat yapmıyoruz. Sadece radyolog bölümü doktoru olmadığı için bazı ameliyatları gerçekleştiremiyoruz" dedi.
Anestezi uzmanı Hüseyin Yıldız da, "Ortopedi, genel cerrahi, kadın doğum, üroloji uzman doktorlarının gelmesiyle aşağı yukarı plastik cerrahi hariç bütün ameliyatlar yapılmaktadır. Doktorlarımız ve cerrahlarımız 2-3 aya gün vermesine rağmen hastalarımız burayı tercih ediyor. Savur, İdil, Dargeçit ilçeleri, belde ve köyleri başka merkezlere gitmektense burayı tercih etmektedirler. Hastanede ağrısız doğum gerçekleştiriyoruz. Şu anda bu bayan hastanın dokuzuncu çocuğunu dünyaya getirdik. Hastanın bilinci yerinde ve konuşuyor" diye konuştu.
Bahattin Orak adlı bir hasta yakını ise, "Hastane personeli çok iyi. Doktorlardan şikayetimiz yok, ilgileniyorlar. Buradan en azından Mardin'e, Batman'a veya Diyarbakır'a sevklerden kurtulduk. Tek eksiğimiz hastanenin kapasite yetersizliği. Hastanemiz 30 yataklı, ufak geliyor, artık çevreye cevap veremiyor. Yeni bir bölge hastanesinin yapılacağı söyleniyor umutla bekliyoruz, inşallah yapılır" dedi.
İHA
Yayın Tarihi :
21 Şubat 2007 Çarşamba 14:28:30
Yorumlarınız
İlkay Demircan IP: 88.247.175.xxx Tarih : 27.02.2007 12:45:29
Hüseyin Yıldız Doktora bundan sonraki yaşamındada başarılar dileriz böle başarıları görmek bizleri mutlu ediyor..