AB'ye giriş sürecinde çalışmalar hızla devam ediyor.
Mardin Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmalarıyla birlikte Avrupa'ya giriş sürecinde bilgilendirme seminerinde konuşan Belediye Başkan Vekili Medeni Çelik, "Bu sadece AB standartlarına uyum çabası değil, AB'deki önyargılar ve iyi niyetli olmayan politikalarla da mücadele etmemiz gerekecektir" dedi.
Türkiye geneli yapılan 'AB ile Katılım Müzakereleri Süreci' konulu seminerlerin 10.'su Mardin Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlendi. AB Genel Sekreterliği Ekonomik ve Mali İşler Daire Başkanı İnci Ataç'ın başkanlığında düzenlenen seminere, Belediye Başkan Vekili Medeni Çelik, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Ali Tutaşi, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Vekili Çelik, AB sürecinde gelişmiş bir piyasa ekonomisine ve şeffaf bir hukuk devletine, demokrasi ve insan haklarında yüksek standartları yakalamış bir Türkiye'ye kavuşmak istediklerini de belirterek, Türkiye'nin AB'ye üyelik perspektifine gölge düşürmeye çalışan bazı çevrelerin davranışlarına da dikkat çekti. Başkan Vekili Çelik, şunları söyledi:
"İçi boş iddialarla Türkiye'nin üyelik perspektifine gölge düşürmek isteyen bazı çevreler bize zorlu olacağını gördüğümüz müzakerelerin tahmin edilenden daha zorlu geçeceğini göstermiştir. Bu sadece AB standartlarına uyum çabası değil, AB'deki önyargılar ve iyi niyetli olmayan politikalarla da mücadele etmemiz gerekecektir. Bu tip gelişmelerin azim ve kararlılığımızı etkilemesine izin vermeden, kendi sorumluluklarımızın ve önceliklerimizin bilinciyle hareket etmeliyiz. Bu aşamadan sonraki sürecin devamlılığı Türkiye'nin performansına bağlı olacaktır. Kısa vadede yaşanacak zorlukların uzun vadede faydalarını göreceğiz. Önemli olan politikaların ilerleme ve gelişme üzerine kurgulanmasıdır."
Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı M. Ali Tutaşi ise yaptığı konuşmada, AB'ye girişin çok uzun ve zor olacağının altını çizerek, öncelikle AB'nin Türkiye'yi hazmetmesi gerektiğini söyledi.
Tutaşi, "Türkiye'nin nüfusu, ekonomik yapısı, coğrafik konumu gibi birçok konuda AB ülkelerinin taşıdığı endişelerin ortadan kalkması ve AB'nin hazım kapasitesinin Türkiye'ye karşı netleşmesi gerekir. Bence en önemli sorun budur. Müzakerelerde AB üyesi 25 ülkenin Türkiye'nin beklentilerine cevap vermesi zor gözükse de bizler gerekli reformlar ve entegrasyon çalışmalarına aralıksız devam etmeliyiz" şeklinde konuştu.
Mardin Belediyesi ve Ticaret Odası Başkanlığı tarafından organize edilen seminerde, AB Genel Sekreterliği Ekonomik ve Mali İşler Daire Başkanı İnci Ataç, tüm kesimleri doğrudan ve çok yakından ilgilendiren konu olan AB'nin Türkiye'ye sağladığı olanaklar, hibe yardımları ve kredilerle Türkiye'nin yararlanabileceği topluluk programları hakkında bilgiler verdi.