Türkiye'de bir ilk olacak 80 dönüm üzerinde yapılan hipodrom ile Mardin, rahvan atlarının merkezi olacak.
Yürüyüşü ve asilliği ile asırlardır atlı süvari ile at binicilerinin gözdesi durumundaki rahvan atlarını görmek için Türkiye'nin dört bir yanından at galericileri, at yetiştiricileri ve jokeyler Mardin'e geliyor. Bitirildiği takdirde Türkiye'de bir ilk olacak olan Rahvan Atları Hipodromu'nun yapımını üstlenen Tevfik Dabak'ı ziyaret eden İzmirli at yetiştiricisi Mustafa Koçgüllü, at galerisi sahibi olan Aydınlı Haydar Şen ve jokey olan Kayserili İsmail İpek, uzun yıllar soyunu araştırdıkları rahvan atları için Mardin'e geldi.
12 bin yıllık tarihli Mardin'de binlerce yıllık geçmişe sahip olan 'rahvan atları', yeniden yetiştirilmeye başlandı. İstasyon Semti'nde at yetiştirmek için bir çiftlik evi kuran Hacı Tevfik Dabak, her atın 'rahvan' olamayacağını belirterek, "Bir taraftaki ön ve arka ayaklarını aynı anda atan atlara ve bu 'koşu - yürüyüş' stiline 'rahvan' adı veriliyor. 'Rahvan' yürüyüş, nesilden nesile geçen bir özellik, ancak Türkiye'de bu nitelikte sadece bin at kaldığı sanılıyor. Giderek unutulan bu stilin en önemli özelliği biniciyi yormaması" dedi.
80 dönümlük arazi üzerinde yapımı devam eden hipodromda Mardin asıllı rahvan atlarını inceleyen ziyaretçiler, Mardin asıllı Rahvan atları hakkında Hacı Tevfik Dabak'tan bilgi aldı. Ziyaretçilere Türkiye'de bir ilk olacak hipodrom hakkında bilgi veren Gençlik ve Spor İl Müdürü Süreyya Yağlıoğlu, "Ar-Gaz sponsorluğunda Türkiye'de ilk ve tek olacak olan bin metrelik 50 rahvan at kapasiteli Hipodrom,Özel İdare Müdürlüğü'ne ait 80 dönümlük arazi üzerinde 49 yıllığına kira mukabilinde inşa edilecek. Rahvan atları diyarı olarak kabul edilen Mardin yöresi, nihayet asrın özlemi olan hipodromuna kavuşacak" dedi. Ar - Gaz şirketlerinin sahibi ve bir Rahvan Atı sevdalısı olan Haci Tevfik Dabak, Türkiye'de soyu tükenmekte olan ve Mardin yöresinde yaygın olan Rahvan atlarının yaşatılıp korunması ve nesillerinin gelecek genç kuşaklara aktarılması için imkanları ölçüsünde çalışmalarının devam ettiğini ve bundan da büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Ziyaretçilere Rahvan atları çiftliğini gezdiren ve yetiştirilmesi hakkında bilgi veren Rahvan Atları Kulübü Başkanı Mehmet Emin Dündar ise, Mardin'e Rahvan atları için Türkiye'nin birçok yerinden ziyaretçilerin akın ettiğini ifade ederek, Rahvan atlarının Mardin yöresinde yaygın olduğunu, daha önceleri bunları bir çatı altına alacak hipodromun olmayışından çok üzüntü duyduklarını söyledi. Dündar, hayırsever Haci Tevfik Dabak'ın bu jestlerinden dolayı kendisine minnettar olduklarını dile getirdi. Kurdukları tesisle Rahvan atları sayesinde Mardin'i sadece Türkiye'nin değil, dünyanın gözde merkezi haline getireceklerini ifade eden Dündar, "Bunun gerçekleşmesi için ilk adım atıldı. Hipodromumuzun inşasından sonra, burada Rahvan atları koşturup Fransız modeli ile bahis oyunlarına da imkan sağlayacağız. Bu gelişmeler, Mardin'in kültürel zenginliklerinin dünya kamuoyuna olumlu yansımasına da büyük katkı sağlayacaktır. Bu inançla yatırımın bir an önce hayata geçirilmesini umut ediyor ve katkısı olanlara candan teşekkür ediyorum" dedi.
Nesli tükenmekte olan rahvan atlarının korunması ve sevdirilmesi için çaba harcayan İzmirli at yetiştiricisi Mustafa Koçgülle, "Maalesef, hakiki Türk atı olan rahvan atlarına ülkemizde yeterince ilgi yok. Bazı bölgelerde bireysel olarak uğraşan çok sayıda insan olması rağmen, birlik ve beraberlik içinde değiller. Mardin, tarihinde birçok şeye öncülük etmiş bir şehir. Biz de öncülüğü yapan ağabeylerimizi ziyaret ederek, rahvan atı hakkında daha geniş bir bilgi aldık. Bu hipodromum bitirilmesi ile Mardin artık Rahvan atlarının merkezi haline gelecek" diye konuştu.
Aydın'dan gelen at galericisi Haydar Şen, Mardin'deki Rahvan atlarından ikisini almaya karar verdiğini belirterek, "Araba değerine fiyat verdiğimiz Rahvan atlarına sahip olmak, her babayiğidin karı değildir. Biz nesli tükenmekte olan atalarımızın hayvanı olan Rahvan atlarını tekrar eski ihtişamına getirmek için çalışıyoruz" dedi. Kayserili jokey İsmail İpek ise, at deyince Arap ve İngiliz atlarının akla geldiğini belirterek, "Oysa unutulmaya yüz tutan rahvan atlarını yaşatmak zorundayız. Daha önceki yıllarda yapılan Rahvan Atları Türkiye Şampiyonası'nın yeniden düzenlenmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.
meraba at sevenler,sonuçta rahvan atları hakkında arayışımda başarlı olduguma çok sevindim.ben avusturiyalıyım ve ailemle yaklasık 23yıldır türkiyede yaşiyorum. atların içinde büyüdüm,fakat ülkemizde olan at sevgisi biraz farklı ve hiç bir zaman ilgimi çekmedi,şuan at besleyen ablama acılan davanın sebebi,atlara her gün 3 kez sinek spray sıkmaması,kafalarına sinekleri engelleyen perde asmaması,sabah tan aksama kadar atları battaniye ile örtmemesi ve oldukları yerde örümcek ağları olması yüzünden bu atların sahibi atlarına başka yerde baktırtmaya karar verdi,bizim insanların at sevgisine bukadar... benimde at sevgim çok büyüktür,3yıldır türkyede at besliyorum ve anladımkı bizim bakma stilimizden çok farklı,büyük at hıpodromlar harıç.şuan 2 tane atım var ve büyük hayalim bu özel cinsi devam ettirmek.biri18 aylık rahvan,erkek ve bınmeye uygun yaşına gelmesini sabırsızla bekliyorum,bana çok sayıda söylenen şuan en uygun zamanı olduğuna karşıyım,yolu öğrensin diye dogrudur ama bence ve benim at bilgilerimde olan uygun zamanı18 20 aylık 20 saatlik bir çalışma ve 3yaşında olunca cıddi binmeye başlanabilir. benim üzüldüğüm ve burda bir at sevene sormak istediğim,izlediğim,her yarısta çok sayıda atların ayaklarında sorun olduğu anlaşılyor vea söyleniyor,ve bence sebebı ya erken binilmesi vea çok fazla yormaları,burda benim en büyük sorunum,ben dünyada az kalan bir at cinsi devam etirmek istiyorum ama yarışlarda bayrak almaları tek görevi olarak değil,çok güzel bir at ama malesef ayakları sakatlanmıs,diye hep kulağıma geliyor ve bunu haksız buluyorum,sevdigimiz o özel hayvanlara karşı.yarını olmayan bir çocuk şampiyonu diyor,at besleyen yaşlı bir yazar. umarım yazdıklarım yanlış anlaşılmiyordur,bence çoğu at sakat olana kadar binen insanlar bunun bilincinde değiler,oysa bence ellerinde olan insanlarin,görevi eğitim,atları değil binicileri...sölemek istediğim bir konu daha,3kardeşim avusturiyada nalbantlık yapıyor,ve büyük olan abimle birlikte türkiyede bir nalbant okulu acmak istiyoruz,seneye ilk sertifikalı kursumuza katılmak isteyen olursa,bu türkiyedeki telefon numaramız,02328948474 brigitta edler,sizi karşılar.kurs 6 haftalıktır ve sadece frenk nal çakmasının sertifikası alınır,üçret için malesef daha bilgi veremiyorum.selamlarım ve saygılarımla.
ben de rahvan at sahıbıyım benım rahvancılıkla ılgılı bazı olumsuz dusuncelerım var 1.ulkemızın ırk ı olan yerlı atlar suan sahalarda kosturulan atların yanında cok garıp ve sanssız kalıyor bunu neden bu sekılde yazdım cunku basarılı atların hemen hemen hepsı dısarıdan getırılen atlar hem boyları hem orjınlerı bızım yerlı dedıgımız atlardan ustun bızım atlarımızla aynı katogorıde kostukları zaman ortaya bır dengesızlık cıkıyor kısaca afgan ıran yanı dogudan gelen atların ıthal kabul edılmesı gerekıyor bu atlara sahıp olunması daha genıs ımkan gerektırıyor bu da belırlı kesımlerın ön plana cıkmasına sebsp oluyor benım atım 151 cm. yukseklıgınde oldukca heybetlı bır afgan atı ben mecbur oldugum ıcın bu atı aldım ama aslında at bızım anadolu da yetısen at olmalı 2. yarıs sonrası dereceye gıren atlara neden dopıng kontrolu yapılmıyor 3.hakem heyetı bazen cok hatır gonul ılıskısı ıcınde haraket edebılıyor 4.cok ınsan at beslerım dıyor ama bakacak yerı yok boyle ınsanlar ıcın at bakım evlerı yapılabilır boylelıkle atcılık yaygınlasır bence . acızane fıkırlerımı yazdım amacım hıc bır kurum veya kısıyı tohmet altında bırakmak degıl bende 6 ay lık at sahıbıyım yenıyım yanı rahvan atcılıgının gelısmesı ve yaygınlasması ıcın caba sarfeden herkese selam ve kolaylıklar dılerım
değli büyüğümüz saygı ve sevgiile selam eder bu güzel uğraşınızdan dolayı kutluyoru benimde bir isteğim olacak birazdaha uğraş verinde federasyona girelim teşekkür eder saygılar sunarım osman kalyoncu gölcük kocaeli 05368290700
merhaba ben kütahyadan gürsan erbay cok sevindim artık internette bukadar fazla rahvanla ilgili haber cıkması beni cok sevindirdi.ayrietten kütahya belediye başkanımıza cok teşekkürler yeni bi oluşum için start verdi.herkese cok selamlar.
Sevgili arkadaşlar bizler türk kanı taşıyan türkler olarak tabiki rahvan atı sevecez...Çünkü rahvan at türk süvarisinin atıdır...lütfen sağlam ırk alalım ve kullanalım..Daha hızlı koşmak uğruna ırkı bozmayalım...selamlar..saygılar...
kuşadasından kırşah atın sahibiyim.2008 ylının rahvan atların koşusunun kazasız belasız geçmesini dilerim bütün atçıarkadaşlarıma sevgive saygılarımı gönderiyorum ben kuşadsından arab sebo ve bütün atçı arkadaşlarımızı kuşadasına bekliyoruz