Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Şırnak iline bağlı bir ilçe olan Güçlükonak, doğusunda Şırnak Merkez, batısında Mardin ili Dargeçit ilçesi, güneyde İdil ilçesi, kuzeyinde ise Eruh ilçesi ile çevrilidir. İlçe merkezi dışındaki toprakları engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçenin kuzeyini Kale Dağı engebelendirir.
İlçe topraklarını Dicle Nehri ve Ruyısur Çayı sulamaktadır. Aynı zamanda Dicle; ilçenin Dargeçit ,İdil ve Cizre İlçeleri ile doğal sınırını oluşturur. Deniz seviyesinden 950 m. yüksekliktedir. İl merkezine 70 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 550 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus sayımı geçici sonucuna göre; toplam nüfusu 10.300’dür.
İlçe bitki örtüsü bakımından zengin olmamakla birlikte bazı bölümlerinde ormanlıklar bulunmakta olup, genelde çıplak küçük veya seyrek ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda mazı ve meşe ağaçları bulunmaktadır.
Karasal iklimin hüküm sürdüğü ilçede yazları sıcak ve kurak , kışları ise soğuk ve yağışlı geçer. Yılık ortalama sıcaklık 24 C. düzeyinde olup, yılık ortalama yağış miktarı 490 cm3’tür.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; buğday, arpa, kırmızı mercimek ve pamuk gelmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriliciliği yapılmakta olup özellikle koyun, kıl keçisi Ankara keçisi yetiştirilir.
Yörede arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından İlkçağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır.
Daha önce Eruh ilçesinin Fındık Bucağına bağlı bir köy iken; Fındık bucağının 22, Bağgözü bucağının 5 köyü 1990’da bir araya getirilerek Merkezi Güçlükonak Köyü olmak üzere ilçe konumuna getirilmiş ve Şırnak İli’ne bağlanmıştır.
İlçede günümüze gelebilen tarihi eser olarak; Damlarca Köyü’nün 600 m. doğusundaki Medrese kalıntısı, 1.500 m. doğusunda Asurlulardan kalma Finik Kalesi ve Surlarının kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca Koçtepe Köyü yakınlarında Hista Kaplıcaları vardır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar; www.sirnak.gov.tr adresinden alınmıştır.