Koç Holding'in Onursal Başkanı Rahmi Koç, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'yi makamında ziyaret ederek, ilçede süren restorasyon çalışmaları ve son 3 yılda yaşanan değişimler hakkında bilgi aldı.
Rahmi Koç'a, özellikle son bir yılda Hamamönü ve Kale Mahallesi gibi Altındağ'ın tarihi bölgelerinde yürütülen restorasyon çalışmalarını içeren bir sinevizyon sunumu yapan Başkan Tiryaki, yenileme çalışmaları yapılan Can ve Atpazarı sokakları hakkında da bilgi verdi. Koç Holding'in kurucusu ve Türkiye'nin en saygın işadamlarından merhum Vehbi Koç'un çalışma hayatına Kale'de küçük bir dükkanda başladığını ve bu nedenle Kale bölgesinin Koç Topluluğu için özel bir anlam ifade ettiğini söyleyen Rahmi Koç, bölgede yürütülen çalışmaları takdirle karşıladığını vurguladı.
Koç Grubu olarak Kale'de bulunan bazı tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını üstlendiklerini ve Çengelhan'ın restore edilmesini sağlayarak Ankara'nın ilk ve tek teknoloji müzesi olan Rahmi M. Koç Teknoloji Müzesi'ni burada açtıklarını hatırlatan Koç, "Kale, bizim için kökenlerimizin uzandığı yer olması açısından çok önemli. Burada yürütülen her türlü yenileme çalışmasını destekliyoruz" dedi.
Başkan Tiryaki ise, başkentin tarihi dokusunun çok önemli bir kısmına ev sahipliği yapan Altındağ'ın bu kültüre sahip çıkması gerektiğini kaydederek, "Ancak uzun yıllar süren denetimsiz göç, kaçak yapılaşma ve ilgisizlik, paha biçilemeyen bu bölgelerin virane yerlere dönüşmesine sebep oldu. Biz belediye olarak, tarihin korunması noktasında ne kadar büyük bir sorumluluğumuz olduğunu biliyor ve çalışmalarımızı buna göre şekillendiriyoruz" diye konuştu.
Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından programına devam etmek üzere belediyeden ayrılan Koç, Çengelhan Teknoloji Müzesi'ne geçti. Merhum işadamı Vehbi Koç'un çalışma hayatına başladığı günlerde kullandığı dükkana ev sahipliği yapan Çengelhan, Koç Ailesi için manevi bir önem taşıyor. 2005 yılında müze haline getirilen tarihi yapıda 800'den fazla eser sergileniyor. Müze, Vehbi Koç'un özel eşyalarının yanında denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıbba kadar çeşitli alanlara ait icatlara da ev sahipliği yapıyor.
VEYSEL TİRYAKİ BEYİN YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ ESERLERİMİZİ KURTARDIGI NİÇİN KENDİSİNE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM. Dr.Mustafa KURT.
bay tiryaki restorasyonu ve ankara tarihini biliyormu ? hamamönünde unesco dan altığı,milyon liraları heba etti dutlu sokak ta 200 yıllık tarihi evi kökten yıktı yerine demir profilli yutongtan taklit evi yaptı ve kendi yandaşı birisinede ayni musahamayı gösterdi üstelik kültür bakanını ve anakara valisini bu taklit evi gezdirdi anı defteri koydu imzalattı evlerin sadece dış yüzleri ve çatıları yapıldı restorasyon adı altında ankara koruma kurulu nerede onlar hamamöünde 47 yıllık rusatlı imarlı çarşıyı altındağ belediyesinin 16 asliye hukuk mahkeme kararı 2000/620 ile iptal edilmiş tapularla kaçak yapı baraka diye yıkım kararı verdiler üstelik bu kararı sakladılar esnafa tebliğ etmediler 32 dükkanın hukuksuz yıkılmasına sebep oldular ama karabük koruma kurulu 1957 yılında yapılan kömür yıkama tesisinin yıkılmasına müsade etmedi gerkçesinide söyle yazdı tarihi eser değil ama korunması gerekli kültürel varlık dedi karabük belediyesi yıkım yapamadı ama ankara koruma kurulu bu haksız yıkıma ışık tuttu yıkım kararı vermek yetkisi olmadığı halde üstelikte altındağ belediyesinin tarihi evleri yok etmesine göz yumarak akif parkı adı altındağ yok edilen bir mahalle ve yutongtan yapılan taklit evler bu mu restorasyon ve sözde dışı ve çatısı yapılan ölüye makyaj yapılan dutlu sokak evleri restorasyon koçun yaptırdığı çengel han gibi olmalı altındağ belediyesini ve koruma kurulunu belgelerle konuşmaya davet ediyorum hodri meydan .teşbihte hata olmaz derler bir ankara divanı sözleri ile noktalıyorum asalet bir altın idi pul oldu kimi pula kimi çula kul oldu.yüreği yeten bu satırların sahibine cavap versin...!