22
Aralık
2024
Pazar
ALTINDAĞ - ANKARA
Belediye Sayfaları
Nufus
4.466.756
Yüz Ölçümü
26
İlçe Sayısı
26
Vali
Nufus
370.735
Yüz Ölçümü
170
Belediye Sayısı
8
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Altındağ Genel Bilgi

Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ulus Meydanı

İç Anadolu Bölgesi'nde, Ankara İline bağlı bir ilçe olan Altındağ, Ankara Ovası, Çubuk ve Mürtet Ovaları arasındaki engebeli arazide kurulmuştur. Kuzeyde Çubuk, batıda Keçiören ve Yenimahalle, güneyde Çankaya ve Mamak, doğuda ise Elmadağ ilçeleri ile çevrilidir.

İlçe, Keçiören, Yenimahalle ve Çankaya ilçelerine doğru düz, Mamak ve Çubuk yönünde ise orta yükseklikte tepelerden oluşan bir arazi yapısına sahiptir. Hıdırlıktepe, Karyağdı Dağı ve Ankara Ovası ilçemiz sınırlarındadır. Çubuk Çayı üzerinde kurulan Çubuk Barajı Altındağ’ı kuzey ve güney yönünden ikiye bölmektedir. Deniz seviyesinden yüksekliği 850 m. olan ilçenin yüzölçümü 170 km2 olup, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 407.101'dir.

Ankara’nın metropol ilçe merkezlerinin başında gelmektedir. İlçenin gelişimi Ankara ile bağlantılı olmuştur. 13 Ekim 1923 tarihinde Ankara’nın başkent olmasıyla hızlı bir nüfus artışı başlamış ve 1955 yılında Altındağ ilçesi kurulmuş ve 29 Kasım 1983 tarihinde ilçe olarak bugünkü idari yapısına kavuşmuştur.

Ankara Kalesi

Altındağ’ın kuruluşunun, Ankara yöresinde ilk yerleşimin başlamasıyla aynı zamanda olduğu sanılmaktadır. Eski Ankara ile aynı kültürel konuma sahip olan Altındağ'ın 6000 yıllık geçmişi vardır. Bu yüzden de yöre pek çok uygarlıklara sahne olmuştur. Friglerin, Lidyalıların, M.Ö. 547’de Perslerin, M.Ö.281 yılında da Galatların egemenliğine giren yöre, MÖ.25 yılında Romalıların eline geçmiştir. Bunu Bizans, Selçulu ve Osmanlı dönemleri izlemiştir. Bu nedenle de Altındağ'da Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler bulunmaktadır.

Bizans döneminde yapılmış Julianus Sütunu, Augustus Tapınağı, Roma Hamamı, Galatlar tarafından yapıldığı sanılan tarihi Ankara Kalesi bu dönemde yapılan eserlerin başında gelmektedir. Ayrıca Selçuklu dönemine ait pek çok camii, türbe de onları tamamlamaktadır.

Cumhuriyet Müzesi (II.Türkiye Büyük Millet meclisi Binası )

Ankara'da bir dönem Ahi teşkilatının egemen olduğu görülür. Bu yüzden de Altındağ sınırları içerisinde Ahi Elvan, Ahi Şerafeddin (Aslanhane) gibi önemli camiler yer almaktadır. Hacıbayram Cami, Karacabey Camii, Cenabi Ahmet Paşa Cami gibi Osmanlı dönemi Cami ve türbelerinin yanı sıra XIV. ve XV. yüzyıllara ait pek çok mescit, han, dergah ve bedesten de yine ilçemizin önemli tarihi ve manevi değerlerini oluşturmaktadır.

Altındağ'da Kale civarında Samanpazarı, At Pazarı, Çıkrıkçılar Yokuşu, Koyun Pazarı, Saraçlar Çarşısı gibi önemli ticaret merkezleri bulunmaktadır. Buralarda bakırcılar, hasırcılar, kunduracılar, sobacılar yer almaktadır. Bunların yanı sıra bu pazarların en büyük özelliği; Ankara'ya özgü geleneksel el ürünlerinin satıldığı bu yerlerin tarihi yönden önem taşıyan binalar içerisinde olmalarından kaynaklanmaktadır.

Altındağ İlçesinde, Etnoğrafya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Demiryolları Müzesi, İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’un Müze evi gibi önemli tüm müzeleri yer almaktadır. Ayrıca Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi gibi önemli kültür merkezleri de burada bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Ankara’nın en büyük hastanelerinin hemen hepsi Altındağ sınırları içerisindedir.

Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Altındağ İlçesi’nde Günümüze gelebilen başlıca tarihi eserler; Ankara Kalesi, Ahi Elvan Cami, Ahi Şerafettin (Arslanhane) Camisi, Hacı bayram Camisi,  Karacabey Camisi,  Cenabi Ahmet Paşa Camisi, Zincirli Cami, Ağaçayak Camisi,  Alaaddin Camisi, Eskicioğlu Camisi, Hacettepe Camisi, Hacı İlyas Camisi,  Hacı Musa Camisi,  Kurşunlu Cami, Leblebicioğlu Camisi,  Molla Büyük Camisi,  Sabani Camisi,  Sarı kadı Camisi, Mahmut Paşa Bedesteni, Kurşunlu Han, Sulu Han Çengel Han, Eyne Bey hamamı, Hasan Paşa Hamamı, Şengül Hamamı, Tahtakale Hamamı, Etnoğrafya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Demiryolları Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, TBMM.Müzesi Mehmet Akif Ersoy Evi'dir.

 


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar,www.ttk.gov.tr ve www.altındag-bld.gov.tr adreslerinden alınmıştır.
 

Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 22:02:49

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR