Çamlıdere Genel Görünüm |
İç Anadolu Bölgesi'nde, Ankara İline bağlı bir ilçe olan Çamlıdere, kuzeydoğu, doğu ve güneyinde Kızılcahamam, güneybatısında Güldürl ve Beypazarı, batı ve kuzeyinde de Bolu ili ile çevrilidir.
Ankara'nın kuzeybatısında yer alan Çamlıdere ilçesinin şehir merkezinden uzaklığı 108 km. dir. Çamlıdere, güneydoğudaki Bala doğusu ve Evren Mahallesi’ni kapsayan ince bir şerit dışında, Ankara’nın en önemli 1. Derece deprem alanıdır. Ancak bölge kayalık olduğu için, depremlerde hasar oranı çok düşüktür. İlçe sınırları içerisindeki 1850 m. yüksekliğe sahip olan Aluç Dağı bulunmaktadır. Bölgenin tümüyle volkanik kayalarla örtülü olması ve civarında birçok yerde sıcak su kaynaklarının bulunması Çamlıdere'yi çok önemli bir jeotermal merkezi yapmaktadır.
Yüzölçümü 625 km2, Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1.175 m.dir. 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 15.339'dur.
Çamlıdere Baraj Gölü |
İlçenin büyük bir bölümü ormanlarla kaplı olup, ilçe ekonomisi ormancılık ve arıcılığa dayalıdır. Bölgedeki en ünlü mesire yeri çamkoru orman içi dinlenme yeridir. Çamlıdere Baraj Gölü Ankara’nın en önemli içme suyu kaynağıdır. Barajın devamındaki Ali Cin Deresi’nin suları bir tünele yönlendirilerek Ankara’ya iletilmektedir.
İlçenin tarihi konusunda kesin bilgiler bulunmamakla birlikte, İlçede Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait bazı kalıntılara rastlanmıştır. çamlıdere 1954 yılında ilçe konumuna getirilmiştir. İlçe merkezinin belediyesi 1904'te kurulmuştur.
İlçede Peçenek Köyü'ndeki Selçuklular dönemine tarihlendirilen Peçenek Köyü Camisi belli başlı tarihi eseridir. Ayrıca İlçede her yıl Temmuz ayı içerisinde, Yayla mahallesi Aluç Dağı mevkiinde “ Aluçdağı Festivali “ düzenlenmektedir. Bu festivalde yağlı güreş yarışmalarının yanında yurdun çeşitli yörelerinden davet edilen halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve müzik şölenleri yer almaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, Çamlıdere.gov.tr artesinden alınmıştır.