Yenimahalle Genel Görünüm |
İçanadolu Bölgesi'nde, Ankara İline bağlı bir ilçe olan yenimahalle, kuzeyinde Kazan, Çubuk, kuzeydoğusunda Keçiören, güneyinde Polatlı, Gölbaşı, batısında Etimesgut ilçeleri ile çevrilidir. İlçe engebeli bir arazide kurulmuştur.
Komşu ilçelerinden gelen Çubuk Çayı, Hatip Çayı ve İncesu Deresi, Akköprü semtinde birleşen bu su Çiftlik, Güvercinlik ve Etimesgut’tan geçerek Sincan İlçesi Osmaniye Köyü yakınında Mürted Ovasından gelen Ova Çayına katılarak Ankara Çayı adını alır. Sonra da Sakarya Irmağının büyük bir kolu olarak Polatlı sınırına girer.
Ankara'ya 5 km. uzaklıktaki Yenimahalle ilçesinin deniz seviyesinden yüksekliği 830 metre olup, ilçenin İlçenin yüzölçümü 419 km2'dir. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 553.344'tür.
Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Evi |
İlçe, 1946-1949 yılları arasında İl’ in imarı ile özellikle o devrin Ankara Belediye Başkanı Ragıp Tüzün tarafından Ankara’nın yakın yerleşim alanı olarak planlanmış ve 1950 yıllarında dar gelirli işçi ve memur vatandaşları konut sahibi yapmak gayesi ile ikişer katlı olarak 300-3500 hane olarak kurulmaya başlamış, bugünkü gibi hızlı bir gelişme gösteren Yenimahalle, 1 Eylül 1957 tarihinde ilçe merkezi haline getirilmiştir.
İlçe sınırları içerisinde Atatürk Orman Çiftliği Ankaralıların piknik yaptıkları, hafta sonlarını geçirdikleri bir yerdir. Cumhuriyet öncesinde çorak bir yer olan Atatürk Orman Çiftliğininin bulunduğu 102.000 dekarlık araziyi, Atatürk satın alarak modern tarımın nasıl yapıldığını çiftçilere göstermek amacıyla burayı kurmuştur. Çiftlik içerisinde Atatürk Evi Müzesi, Marmara Köşkü, Devlet Mezarlığı, Şarap Fabrikası, Süt ve Mamülleri Fabrikası, çeşitli seralar ve hayvanat bahçesi bulunmaktadır.
Akköprü |
Yenimahalle'de en önemli tarihi eser olarak Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubad'ın 1222'de eski ticaret yolunun geçtiği yerde, Ankara Çayı, Varlık Mahallesi'nin İstanbul Devlet yolunun üzerinde yaptırdığı Akköprü'dür.Bu köprü günümüze çok iyi durumda gelmiş olup, 4'ü büyük 3'ü küçük olmak üzere 7 kemerden oluşmaktadır.
Günümüzde Ankara'nın Yenimahalle ilçesi , bütünüyle modern yapılar ve devlet kuruluşları ile yeni bir görünüme ulaşmıştır. Orijinal Yenimahalle'den tarihi Akköprü dışında hiç bir iz kalmamıştır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.yenimahalle.gov.tr ve ankarailozelidare.gov.tr adreslerinden alınmıştır.