22
Aralık
2024
Pazar
ŞABANÖZÜ - ÇANKIRI
Belediye Sayfaları
Nufus
174.012
Yüz Ölçümü
8.526
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
8.763
Yüz Ölçümü
590
Belediye Sayısı
22
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Şabanözü Genel Bilgi

Şabanözü'nden Genel Bir Görünüm

İç Anadolu Bölgesi’nde, Çankırı İli’ne bağlı bir ilçe olan Şabanözü’nün, kuzeyinde Orta, kuzeydoğusunda Korgun, doğusunda Eldivan ilçeleri, güney ve batısında da Ankara ile çevrilidir. Engebeli düzlüklerden oluşan Şabanözü’nün topraklarını ilçe sınırları dışında Acı Çay’la birleşerek Kızılırmak’a katılan Terme Çayı’nın kolları sulamaktadır. Terme Çayı ilçe sınırları içerisinde Şabanözü Çayı olarak isimlendirilmektedir. Çankırı’ya 44 km. uzaklıkta olan ilçenin yüzölçümü 590 km2 olup, toplam nüfusu 14.138’dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı ve patatestir. Hayvancılık önemli bir gelir kaynağı olup, sığır ve Ankara Keçisi yetiştirilir. İlçede sanayi kuruluşu bulunmamaktadır. Yalnızca tuğla üretimi yapılmaktadır. Ayrıca doğadan alınmış motiflerin kullanıldığı yazmalar da halkın el sanatları yönünden geçim kaynağını oluşturmaktadır. İlçe toprakları içerisinde magnezit yatakları bulunur.

Şabanözü’nün, Şaban Koca isminde biri tarafından kurulduğu söylenir. Buradaki Çayı’nın iki yakasının yeşilliklerle kaplı olması ve bu yerlere Öz denilmesi, Şaban ile Öz kelimelerinin birleştirilmesinden ötürü ilçe, Şabanözü adını almıştır.

İlçenin tarihi ile ilgili bilgiler yeterli değildir. Bu konuda da bir araştırma yapılmamıştır. Çankırı İli’nin ve ilçelerinde olduğu gibi Hititlerin, Paflagonyalıların, Perslerin, Romalıların, Bizanslıların buraya egemen oldukları sanılmaktadır.

Malazgirt Savaşı’ndan sonra 1127’de Danişmentlilerin eline geçmiş, Onu Çandaroğulları ve İsfendiyaroğullarının hakimiyeti izlemiştir. Daha sonra Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. XIX.yüzyıl sonlarında Kastamonu ilinin Çankırı Sancağına bağlı bir nahiye olan Şabanözü, 1913 yılında bucak merkezi olmuştur. İlçe konumuna 1944 yılında getirilmiştir.

İlçede; Yukarı (Ulu Cami) Cami dışında tarihi bir yapıya rastlanmamaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

 

 

 

 

 



 

Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 15:26:56

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR