Yapraklı'dan Genel Bir Görünüm |
İç Anadolu Bölgesi’nde, Çankırı İli’ne bağlı bir ilçe olan Yapraklı’nın, kuzeyinde Ilgaz ve Kastamonu, doğusunda Çorum, güney ve batısında Çankırı Merkez ilçesi, kuzeybatısında da Ilgaz ilçesi bulunmaktadır.
İlçe toprakları dalgalı yüksekliklerden oluşur. Kuzey ve kuzeybatı kesimini Köroğlu Dağlarının uzantıları engebelendirir. Buradan çıkan ve Kızılırmak’a ulaşan küçük akarsular vardır. Bunların en önemlileri Acı Çay’ın kaynağını oluşturan Uluçay’dır. Bitki örtüsü yönünden oldukça zayıf olan ilçenin dağlık kesimlerinde karaçam ormanları bulunmaktadır. Çankırı’ya 32 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 785 km2 olup, toplam nüfusu 21.639’dur.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yetiştirilen tarımsal ürünler, buğday, arpa, patates, şeker pancarı ve üzümdür. Çok az miktarda da baklagiller, soğan, sarımsak, elma ve erik yetiştirilir. Hayvancılıkta sığır, Ankara Keçisi ve koyun besiciliği yapılmaktadır. Ayrıca burada orman ürünlerini işleyen atölyeler bulunmaktadır.
Yapraklı’nın tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Eskiden burası Togat, Toht, Tuht isimleri ile tanınıyordu.Bu isimde ilçenin yanında bir başka yerleşim olduğu düşünülürse de bu konuya bir açıklık getirilememiştir. Osmanlı döneminde Yapraklı panayırları ile ün yapmıştır. Burada kurulan panayırlara ülkenin uzak bölgelerinden tüccarlar alış veriş yapmak üzere gelmiş ve bu da yöreye canlılık kazandırmıştır. Yapraklı pazarından sonra Çankırı’da da ekonomiye hareket getirmek amacıyla üç günlük bir panayır da orada yapılıyordu.
XIX.yüzyılın sonunda Kastamonu vilayeti, Çankırı Sancağının merkez kazasına bağlı bir nahiye olarak yönetildiği bilinmektedir. İlçe bu konumunu Cumhuriyet döneminde de sürdürmüş 1958’de yapılmıştır.
İlçede sadece Fethiye Türbesi bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu