Karaman'ın Kazım Karabekir İlçesi'nde, kabak fidesine aşılanan karpuzlar, 25 gün erken olurken, 3 kat da fazla ürün verdi.
Kabak fidesine aşılanan karpuzlar, Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, Kazım Karabekir Belediye Başkanı Muammer Sarı ve Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz'ın katıldığı tarla gününde, İlçe Tarım Müdürlüğü'ne ait fidanlıkta çiftçilere tanıtıldı. Tarım İl Müdürü Hikmet Doğru, burada yaptığı konuşmada, kabak üzerine aşılı karpuz yetiştiriciliği uygulamasını İlçe Tarım Müdürü ve teknik elemanlarının yaptığını belirtti. Doğru, "Karpuzun kabak üzerine aşılanmasının sebebi, toprak kökenli değişik hastalık ve zararlılarına karşı daha dayanıklılığı elde edebilmek. İkincisi kalite ve verimi artırmak ve erkencilik sağlamak. Kazım Karabekir'de karpuz aşağı yukarı Ağustos ayının sonu Eylül başları itibarı ile hasat edilmektedir. Bu tarladaki hasat 20 Temmuz'da yapıldı. Yapılan bu uygulama ile Kazım Karabekir'de karpuz Ağustos sonu itibarı ile hasat edilirken, Temmuz sonuna doğru hasat ediliyor. Bu da bir aydan fazla erkencilik sağlamaktadır. Günümüzde erkencilik, pazara girme, pazarı elde etme çok önemlidir. Pazara daha erken giren çeşitlerini daha erken sunan çiftçilerimiz daha fazla kazanç elde edeceklerdir" dedi.
Kazım Karabekir Belediye Başkanı Muammer Sarı da, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Bilici'ye çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Başkan Sarı, "İlçe Tarım Müdürü'müz geldiği günden bugüne kadar sürekli araştırmacı bir çalışma içerisinde. Bizden de destek talebinde bulundular. Biz de çiftçimizin yanında olmak, üretimine katkıda bulunmak gayesiyle Kazım Karabekir Belediyesi olarak elimizden gelen katkıyı sunduk. Ama bizim katkı bir şekilde işin maddi boyutu, ama esas bilimsel çalışmayı yapan İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün çalışanlarıdır. Kazım Karabekir'deki Paşa karpuzunun bölgemizde ve Türkiye'de tanıtımı için gösterdikleri bir gayrettir" diye konuştu.
Kazım Karabekir İlçe Tarım Müdürü İbrahim Bilici ise demonstrasyonda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek, şunları söyledi: "Burada çeşit olarak Crimson Sweet kullanılmıştır. Crimson Sweet çeşidi ülkemizin tüm karpuz bölgelerinde yetiştiriciler tarafından tercih edilen, adaptasyon kabiliyeti yüksek, standart bir çeşittir. Kabuğu açık yeşil üzerine koyu yeşil şeritlidir. Üreticiler tarafından 'alacalı' veya 'pijamalı karpuz' diye de adlandırılır. Meyve şekli yuvarlak ve normal şartlarda 8-10 kilo ağırlığındadır. Meyve eti parlak kırmızı, tatlı, gevrek ve lezzetlidir. Orta erkenci ve verimli bir çeşit olup, ekimden hasada geçen gün sayısı ortalama 85 gündür". Konuşmaların ardından kabak fidesine aşılanan karpuzlardan törene katılanlara ve çitçilere ikram edildi.