İç Anadolu Bölgesi’nde, Kayseri İli’ne bağlı bir ilçe olan Akkışla, doğusunda Pınarbaşı, batısında Sarıoğlan, kuzeyinde Gemerek, güneyinde Pınarbaşı ve Bünyan ilçeleri ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe arazisinin %60’ı dağlık olup, bu dağlar derin vadilerle ayrılmıştır. Güneybatıdan doğuya doğru uzanan Hınzır Dağı ilçenin belli başlı yükseltisidir. Kızılırmak’a dökülen Acısu Çayı, ilçe topraklarını sulamaktadır.
Kayseri İli’ne 80 km. uzaklıkta olup, deniz seviyesinden yüksekliği 1.350 m.dir. Yüzölçümü 546 km2, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre genel toplam ise 9.864
Bozkır görünümündeki bitki örtüsünün 10.000 hektar bölümü ormanlık, 15.000 hektarlık bölümü de çayır ve meralıktır.
İlçede Karasal İklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışlar da soğuk ve yağışlıdır.. Ortalama yağış miktarı m2’ ye 400-500 miligramdır.
İlçe halkının geçim kaynağı el dokumacılığı, halı dokumacılığı, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, arpa, çavdar, yem bitkileri, baklagiller, nohut, mercimektir. Meyve ve sebzecilik de yapılmakta olup, bol miktarda elma üretilmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. İlçeye özgü kök boyası ile Gömürgen kasabası ve Ganişeyh Köyü’nde kilim, heybe, seccade gibi, el sanatları ile hali dokumacılığı yapılmaktadır.
Akkışla’nın ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu hakkında bilgi bulunmamaktadır. İl tarihi ile ilgili belgelerde 1804 yılında Orta Asya’dan göç eden Karagüdenli’lerin Hınzır Dağı eteklerine yerleştikleri belirtilmektedir.
Daha önceleri Sivas İline bağlı iken Kayseri’nin il olması ile birlikte Kayseri İli Pınarbaşı (Aziziye) ilçesine, daha sonra da Bünyan’ın ilçe olmasıyla Bünyan ilçesine bağlanmıştır. 1953 yılında belediye teşkilatı kurulan Akkışla , 1987 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.
İlçe yakınındaki Kaletepe'de Kululu denilen yerde Akkışla Kalesi bulunmaktadır. Bu kale çevresinde çivi yazılı tabletler, steller, heykeller, çanak-çömlek ve mühürler bulunmuş olup, günümüzde Kayseri Müzesindedir.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.kayseri.gov.tr adresinden alınmıştır.