İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırıkkale İli’ne bağlı bir ilçe olan Çelebi, batısında Bala ve Karakeçili ilçeleri, kuzeyinde Keskin ilçesi, doğusunda ve güneyinde Kaman ilçesi ile çevrilidir. İlçe Çelebi Dağı eteklerinde kurulmuş olup, engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Ancak çelebi tepesinden bakıldığında, bir ova görünümü arz etmektedir. Deniz seviyesinden 1.275 m. yüksekliktedir. İl Merkezi’ne 57 km., Ankara’ya 115 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 180 km2 olup, 2000 Yılı Sayım sonuçlarına göre, toplam nüfusu 7.210’dur.
İklimi, İç Anadolu bölgesinin tipik kara iklimine sahiptir. Kışları oldukça sert ve kar yağışlı, hava sıcaklığı kış boyunca genelde sıfırın altında seyreder. Yazları ise sıcak ve kurudur. İlkbahar mevsimi çok kısa sürer. Yağışlar az olduğundan yaz mevsiminde bitki örtüsü bozkır görünümünü alır.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, mercimek, nohut, şeker pancarı, ayçiçeğidir. Ayrıca meyve ve sebze üretimi de yapılmakta olup üzüm üretimi başta gelmektedir. İlçede hayvancılık büyükbaş hayvan besiciliği ağırlıklı olup, süt inekçiliği ön plandadır. İlçede günlük 30 ton kapasiteli süt fabrikası kurulmuş olup,henüz işletmeye açılmamıştır.
İlçenin geçmiş tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yörede arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmaları da yapılmamıştır. Ancak, ilçedeki antik döneme ait olmayan yapı kalıntıları eski bir yerleşimin olduğuna işaret etmektedir. İlçenin bulunduğu yer, Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Anadolu’ya Türk boylarının yerleşmesi sırasında Kırşehir-Ankara arasındaki kervan yolunun yakınında bulunması burada bir yerleşim olduğunu da düşündürmektedir. Türkmen boylarından bir grup Çelebi Dağı’nın çanağı olarak tanımlanan ve bugün Kavas Özü denilen yere yerleşmişlerdir. Büyük olasılıkla Çelebi’nin ilk yerleşiminin bu dönemde olduğu sanılmaktadır.
Cumhuriyetin ilanından sonra yeni yapılanmada 1928’de nahiye durumuna getirilmiş, Kırıkkale’nin 1989’da il olmasından sonra Çelebi de 1990’da ilçe konumuna getirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraf, www.kırıkkale.gov.tr adresinden alınmıştır.