22
Aralık
2024
Pazar
DELİCE - KIRIKKALE
Nufus
280.234
Yüz Ölçümü
4.630
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
11.035
Yüz Ölçümü
750
Belediye Sayısı
42
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Delice Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırıkkale İli’ne bağlı bir ilçe olan Delice, doğuda Çorum’un Sungurlu ilçesi ile Yozgat’ın Yerköy ilçesi, batıda Keskin ve Kırıkkale ile çevrilidir. Doğusunda delice Irmağı yer almaktadır. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olup yer yer vadilerle bölünmüştür. İlçenin güneyinde 750-1.000 m. yüksekliğinde denek Dağı’nın uzantıları bulunmaktadır. Kuzeydeki Büyükyağlı Kasabasının yakınında tepelik alanlar başlar ve bunlar gittikçe yükselerek Dağobası Köyü yakınlarında 1.200 m.ye ulaşır. Bu yükseltiler Koçubaba ve Karagüney dağlarının uzantıları olup, aşınmalar sonucunda Peri Bacalarını anımsatan görüntüler oluştururlar. Delice Irmağı Vadisi, Kılıçözü Vadisi ve Delice Irmağı’nın kuzey ve güneyindeki vadiler plato görünümündeki ilçe topraklarını bölmektedir. İlçe topraklarını, ilçe sınırları içerisinde Delice ırmağının 42 km.lik bölümü sulamaktadır. Delice ırmağı ilçe sınırlarını aştıktan sonra Kızılırmak’a dökülmektedir. Yüzölçümü 750 km2 olan ilçenin toplam nüfusu 11.816’dır.

İlçenin bitki örtüsü Step görünümündedir. Kuraklığın egemen olduğu yörede yavşan,devedikeni, sığırkuyruğu, kekik ve keven gibi bitkiler görülmektedir. Kuzey kesimlerindeki koru alanları orman görünümündedir. Büyükavşar Kasabası, Büyükyağlı Kasabası, Küçükavşar, İmirli, Meşeyayla, Kavak, Arbişli,Yaylayurt köyleri ile ilçe merkezindeki meşe koruları çok tahrip edilmiş orman kalıntılarıdır.

Kara ikliminin hüküm sürdüğü ilçede yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. En sıcak ayı Temmuz ve Ağustos, en soğuk ayı ise Ocak ayıdır.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve küçük sanayie dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, Buğday, Arpa, Şekerpancarı, Ayçiçeği, Kavun, Karpuz, Soğan, Fasulye Mercimektir. Meyve ve sebzecilik de yapılan ilçede Elma Kayısı,Badem,İğde ,Vişne, Kiraz ,Dut ve Domates, Patlıcan, Ispanak, Lahana gibi sebzeler yetiştirilmekte olup bağcılık ön plandadır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliğinin yanında tavukçuluk ve arıcılık da yapılmaktadır. Ayrıca ilçede özel sektöre ait kemik unu fabrikası ile Mikrosan Kimyasal gübre fabrikası olmak üzere 2 adet fabrika bulunmaktadır.

İlçede arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından geçmiş tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. İlçe merkezinde Çömelek Kaya denilen yerde bulunan kalıntıların Hitit dönemine ait olduğu sanılmaktadır. Buna göre, yörede Hititlerin yerleşmiş oldukları düşünülmektedir. Bunun dışında tarihi kaynaklarda ve belgelerde burası ile ilgili bir bilgiye rastlanmamaktadır. Yalnızca 1760-1780 yıllarında buraya Türkmen ve Yörük boyları mecburi olarak yerleştirilmiştir. Çorum Ayanı Mahmut Bey tarafından görevlendirilen Demirci Kara Bekir ve Karaduman isimli kişiler burada bir köy kurmuşlardır. Bu köye Karabekir ismi verilmekle beraber, ilk isminin Piran olduğu Meydan Laruusse’de kayıtlıdır. Ancak bu kaydın bir belgeye dayanıp dayanmadığı bilinmemektedir. Bugünkü adını Delice Irmağı’ndan veya aynı adlı bir kuştan almıştır.

Daha önceleri Keskin(Kırıkkale) ilçesine bağlı bir köy iken 1928 yılında bucak haline getirilen Delice, 1946 yılında Kırıkkale ilçe olunca buraya bağlanmış ve 1960 yılında 36 bağlı köy ile birlikte ilçe şekline getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.delice.bel.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 14:55:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR