16
Eylül
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Vali Hatipoğlu, Kırşehir’in 2004 yılını değerlendirdi

Kırşehir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Valilik toplantı salonunda yaptığı basın toplantısı ile 2004 yılında İl’in kurumlar bazında yapıtığı çalışmaları değerlendirdi.

Yaklaşık 3 saati bulan değerlendirme toplantısında Ahi Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin çalışmalar ile Kırşehir’in ekonomik, sosyal, kültürel faaliyetleri ve yatırımcı kuruluşların çalışmaları masaya yatırıldı.

Vali Hatipoğlu, Kırşehir’in 2004 yılını geniş özetiyle şöyle açıkladı:

A. KIRŞEHİR AHİ ÜNİVERSİTESİNİ KURMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR:
Hepinizin yakından bildiği gibi yürüttüğümüz en önemli çalışmanın başında ilimize müstakil bir üniversite kurulması yönünde yürüttüğümüz faaliyetler yer almaktadır. Bu konuda yürütülen çalışmaları kısaca özetlemek istiyorum.

1. Eğitim Fakültesi Ek Bina İnşaatı:
İlimiz Bağbaşı Mahallesinde 1.112 dekar alan üzerine 9 blok halinde 18.400 m2 kapalı alana sahip, 3.036 öğrenci kapasiteli Eğitim Fakültesi Ek Bina İnşaatının yapımına 1990 yılında başlanmıştır. Yıllardır atıl durumda bekleyen inşaata, 2001 yılında 500.000.000.000.TL., 2003 yılında tahsis edilen 1.7 Trilyon TL. ek ödenekle çevre düzenlemesi hariç tamamlanma noktasına gelmiştir. Yapımı ve kontrolü Gazi Üniversitesi Rektörlüğünce yürütülen inşaatın yüklenici firma ile arasında hakediş konusunda sorun yaşanmış ve konu yargıya intikal etmiştir. Edindiğimiz bilgilere göre mahkeme sonuçlanmıştır.

İlimizin üniversiteleşmesi için önem verdiğimiz ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak kullanılacak binanın çevre düzenlemesi dışında yapımı tamamlanmıştır. Yunus Emre kampusü adı verilen bu bölgenin altyapısını tamamlamak amacıyla kampus içi yollarının açılması çalışmasına başlanmış, Karakurt yol ayrımından fakülte binasına kadar olan 3 km. duble yol asfaltlanarak tamamlanmıştır. Ayrıca aynı yolun devamı olan Meytaş kavşağından Karakurt yol ayrımına kadar olan 4 km.’lik kısmının altyapı çalışmaları bitirilmiş olup yolun Karayolları ağına alınarak asfaltlanması sağlanacaktır.

Ayrıca bu yıl içerisinde de bölgenin ağaçlandırılması çalışmalarına başlanılacaktır.

2. Gazi Gençlik Evi Yapımı:
Kırşehir Eğitim Fakültesi Dekanlığımızca Ahi Evran kampüsü bahçesi içerisinde Gazi Gençlik Evi yapılmıştır. Sosyal faaliyetler için yaptırılan Gazi Gençlik Evi’nde PTT, banka, bayan ve erkek kuaförü, fotokopi merkezi, duşlar, soyunma odaları ve modern bir halı saha bulunmaktadır. Üniversite gençliğimiz sosyal ihtiyacını burada temin etmektedir.

3. Ek Bina Yapımı:
Ahi Evran kampusü içerisinde Eğitim Fakültesi Dekanlığımızca, 12 derslik ve 24 adet öğretim görevlisi odası bulunan 3 katlı bina tamamlanarak hizmete açılmıştır.

4. İleri Teknoloji Sınıfı Oluşturulması:
Eğitim Fakültesi öğrencilerimizi araştırma yapmaya yönlendirmek, bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik, içerisinde her türlü teknolojik donanımı bulunan 2 adet İleri Teknoloji Sınıfı oluşturulmuştur.

5. Güzel Sanatlar Bölümü İnşaatı:
Gazi Üniversitesi imkanlarıyla Ahi Evran Kampüsü bahçesine, Güzel Sanatlar Bölümü olarak kullanılmak üzere, 3 katlı, 13 derslik, 1 sergi salonundan oluşan, 1.260 m2 kapalı alana sahip inşaatın yapımına Ekim ayı içerisinde başlanmıştır. İnşaat 2005 yılı içerisinde tamamlanacaktır.

Ayrıca, aynı kampus içerisinde, öğrencilerimizin sosyal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebileceği şekilde çevre düzenlemesi yapılmıştır.

6. Su Ürünleri Laboratuarı Kurulması:
Eğitim Fakültesine bağlı Hirfanlı Barajı sahillerinde bulunan Hidrobiyoloji Araştırma Merkezi bünyesinde, Gazi Üniversitesi imkanlarıyla teknolojik altyapı ile donatılmış Su Ürünleri Laboratuarı kurulmuştur.

7. Gençlik Kampı Yapımı:
Hidrobiyoloji Araştırma Merkezi alanı içerisinde iki blok halinde 30’u kız, 30’u erkek öğrenciler için olmak üzere toplam 60 kişilik Gençlik Kampı yaptırılmıştır.

8. Mucur Meslek Yüksekokuluna Bilgisayar Temini:
2003-2004 Eğitim- öğretim döneminde açılan Mucur Meslek Yüksekokulunda 285 öğrenci öğrenim görmektedir. Muhasebe, Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama bölümlerinden oluşan okulun bilgisayar ihtiyacı doğmuştur. Yapılan görüşmeler sonucunda Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı değerli hemşehrimiz Zeki SAYIN tarafından 100 adet bilgisayar temin edilmiştir.

9. Mucur Kız Öğrenci Yurdu:
Mucur Meslek Yüksekokulunda okuyan öğrencilerimizin yurt ihtiyacını karşılamak amacıyla, okul binası yanında bulunan Mucur Sağlık Ocağı hizmet binası 50 Yataklı Devlet Hastanesi bünyesine taşınmıştır. 4 katlı olan bu bina Kız Öğrenci Yurdu yapılmak üzere Kredi ve Yurtlar Kurumuna tahsis edilmiştir. Kredi Yurtlar Kurumunca bina içerisinde onarıma başlanmış olup kısa süre içerisinde bu bina Kız Öğrenci Yurdu olarak hizmete açılacaktır.

10. Mucur Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu:
Mucur ilçemizde orta öğretim öğrencilerinin kaldığı Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Öğrenci Yurdu, 2005 yılı içerisinde inşaatı devam eden yeni binaya taşınacaktır. Mucur Meslek Yüksekokulunun yanında bulunan bu bina şu anda Kredi ve Yurtlar Kurumuna devredilmiştir. Bina boşaltılarak Kredi Yurtlar Kurumuna teslim edilecek ve 300 Öğrenci kapasiteli, içerisinde yemekhanesi, çalışma salonları bulunan 1.581 m2 kapalı alana sahip 3 katlı bina Erkek Öğrenci Yurdu olarak kullanılacaktır.

11. Çiçekdağı İlçesine Meslek Yüksekokulu Açılması:
Çiçekdağı ilçemize Muhasebe, Büro Yönetimi ve Sekreterlik programı olmak üzere 3 bölümden oluşan ve her bölüme 50’şer öğrenci olmak üzere ilk yıl toplam 150 öğrenci alınması planlanan Meslek Yüksekokulunun açılması Gazi Üniversitesi Senatosu tarafından 25 Şubat 2004 tarihinde YÖK’e teklif edilmiş, bu teklif YÖK tarafından 14 Ocak 2005 tarihinde kabul edilmiştir.

Yüksekokulun, ilçede bulunan 3 katlı Kütüphane binasında açılması çalışmaları devam etmektedir.

12. Ahi Üniversitesi Tanıtım Kitabı:
Altyapısı hazır olan illere üniversite açılması konusunda hükümetimizce çalışmalar yapılmaktadır. Kırşehir’de bulunan, 4 Fakülte, 3 Yüksekokul ve 4 Meslek Yüksekokulunda 210 öğretim görevlisi ve 8.000 civarında öğrenci bulunmaktadır. Kurulacak üniversitenin her türlü altyapısı hazır hale getirilmiştir.

Valiliğimiz ve Eğitim Fakültesi Dekanlığımız tarafından hazırlanan Ahi Üniversitesi Tanıtım Kitabında ilimizin üniversiteleşme konusundaki mevcut durumu ve üniversite kurulması halinde uygulanacak projeler ayrıntılı olarak açıklanmış, ayrıca kitaba bağlı kalınarak tanıtım CD’si de hazırlanmıştır. Üniversite kurulması çalışmaları TBMM’si gündemine alındığında yetkililere sunulacaktır.

Değerli Basın Mensupları,
Her zaman ifade ettiğim gibi, ilimiz büyük bir ihtimalle 2005 yılı içerisinde Ahi Üniversitesine kavuşacaktır. İlimizin kalkınması için çok önemli bir unsur olan üniversite altyapısının oluşturulmasında Başta Anayasa Mahkemesi Başkanımız Sayın Mustafa BUMİN olmak üzere Valiliğimiz, Sayın Milletvekillerimiz, Gazi Üniversitesi eski Rektörü Sayın Prof. Dr. Rıza AYHAN, Kırşehir Belediye Başkanlığımız, Fakülte ve Yüksekokullarımızın dekan ve müdürleri, Kırşehir Ahi Eğitim ve Bilim Vakfı Mütevelli Heyeti, sivil toplum kuruluşları ve Kırşehir halkımızın büyük katkıları olmuştur.

Huzurunuzda katkıda bulunan herkese şükranlarımı ifade ediyorum.

B. MİLLİ EĞİTİME YÖNELİK ÇALIŞMALAR:
İlimiz 2004 yılında Milli Eğitim yatırımları açısından altın bir dönem yaşamıştır. Genel İdare, Özel İdare ve hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla ilimizde yeni okulların yapımına başlanmıştır.

I. GENEL İDARE YATIRIMLARI:
1. Anadolu Öğretmen Lisesi ve Spor Salonu İnşaatı:
24 Derslik ve Spor Salonundan oluşan Anadolu Öğretmen Lisesi inşaatının yapımına 2004 yılı içerisinde başlanmıştır. 1.686.000.000.000 TL.’ye ihale edilen inşaatın fiziki gerçekleşmesi % 67’dir. İnşaat 2005 yılı içerisinde tamamlanacaktır.

2. Kırşehir Lisesi Ek Bina İnşaatı:
12 Derslikli Kırşehir Lisesi Ek Bina inşaatının yapımına 2004 yılı içerisinde başlanmıştır. 785.000.000.000. TL’ye ihale edilen inşaatın fiziki gerçekleşmesi % 75 civarındadır. İnşaat önümüzdeki günlerde tamamlanacaktır.

3. Zihinsel Engelliler Okulu:
100 Öğrenci kapasiteli Merkez Zihinsel Engelliler Okulu inşaatının yapımına 2004 yılı içerisinde başlanmıştır. 410.000.000.000. TL’ye ihale edilen inşaatın yapımı tamamlanmıştır. Daha önce mevcut okullarımız bünyesinde öğrenim gören engelli çocuklarımız yeni binada eğitim-öğretime başlamışlardır. Okula arsayı bağışlayan Vahide-Hüseyin Karahan isimli vatandaşın adı verilmiştir.

4. Kaman Ticaret Lisesi İnşaatı:
12 Derslikli Kaman Ticaret Lisesi yapım ihalesi 05 Aralık 2004 tarihinde 1.099.000.000.000. TL’ye ihale edilmiştir. 2007 yılında bitirilmesi planlanan okulun yapımına inşaat mevsiminde başlanacaktır.

5. Kaman Lisesi Ek Bina İnşaatı:
12 Derslikli Kaman Lisesi Ek Binası yapım ihalesi 05 Aralık 2004 tarihinde 944.000.000.000.TL.’ye yapılmıştır. 2006 yılı sonunda bitirilmesi planlanan okulun yapımına önümüzdeki günlerde başlanacaktır.

6. 75. Yıl İMKB İlköğretim Okulu Pansiyon İnşaatı:
Eğitime Fiziksel Katkı Projesi (EFİKAP) kapsamında Merkez 75.Yıl İMKB İlköğretim Okuluna 240 öğrencilik Pansiyon yapım işi 10 Aralık 2004 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmıştır. Pansiyonun yapımına önümüzdeki günlerde başlanacaktır.

7. Kaman Pansiyonlu İlköğretim Okulu İnşaatı:
Eğitime Fiziksel Katkı Projesi (EFİKAP) kapsamında Kaman ilçemize 480 Öğrencilik Pansiyonlu İlköğretim Okulu yapımı planlanmıştır. Okulun ihalesi 11 Aralık 2004 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmış olup inşaata önümüzdeki günlerde başlanacaktır.

8. Çiçekdağı İlköğretim Okulu ve Çok Amaçlı Salon İnşaatı:
Çiçekdağı ilçemize Eğitime Fiziksel Katkı Projesi (EFİKAP) kapsamında 480 Öğrencilik İlköğretim Okulu ve Çok Amaçlı Salon yapımı planlanmıştır.

Okul inşaatının ihalesi 12 Aralık 2004 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığınca yapılmış olup inşaata önümüzdeki günlerde başlanacaktır.

II. ÖZEL İDARE YATIMLARI:

1. Merkez 80. Yıl Anaokulu İnşaatı:
100 Öğrencilik Merkez 80. Yıl Anaokulu inşaatı 18 Ağustos 2004 tarihinde 148.000.000.000.TL.’ye ihale edilmiştir. 2004 yılı sonu itibarıyla tamamlanan okul önümüzdeki günlerde öğrencilerin hizmetine sunulacaktır.

2. Merkez Hürriyet İlköğretim Okulu İnşaatı:
12 Derslikli Merkez Hürriyet İlköğretim Okulu İnşaatı 24 Ağustos 2004 tarihinde 375.000.000.000.TL’ye ihale edilmiştir. Özel İdare kaynaklarıyla yapımına başlanan inşaat 2005 yılı içerisinde tamamlanacaktır.

3. Akpınar-Köşker İlköğretim Okulu İnşaatı:
10 Derslikli Akpınar- Köşker İlköğretim Okulu yapım işi 23 Ağustos 2004 tarihinde 226.000.000.000.TL. bedelle ihale edilmiştir.
Özel İdare kaynaklarıyla yapımına başlanan bu yıl içerisinde tamamlanarak eğitim-öğretime açılacaktır.

4. Boztepe Mehmetçik İlköğretim Okulu Ek Bina İnşaatı:
8 Derslikli Boztepe Mehmetçik İlköğretim Okulu Ek Bina İnşaatı 24 Ağustos 2004 tarihinde 191.774.000.000. TL’ye ihale edilmiştir.
Özel İdare kaynaklarıyla yapımına başlanan inşaat tamamlanarak eğitim-öğretime açılmıştır.

5. Kaman Cumhuriyet İlköğretim Okulu Ek Bina İnşaatı:
6 Derslikli Kaman Cumhuriyet İlköğretim Okulu Ek Bina İnşaatı 22 Eylül 2003 tarihinde 299.000.000.000. TL’ye ihale edilmiştir. Özel İdare kaynaklarıyla yapımına başlanan inşaat 2004 yılında tamamlanarak eğitim-öğretime açılmıştır.

6. Kaman İlköğretim Okulu Ek Bina İnşaatı:
12 Derslikli Kaman İlköğretim Okulu Ek Bina inşaatı 22 Eylül 2003 tarihinde 350.000.000.000.TL’ye ihale edilmiştir. Özel İdare bütçesinden yaptırılan inşaat tamamlanarak Anadolu Lisesi olarak eğitim-öğretime açılmıştır.

7. Kaman-Çiftlikli İlköğretim Okulu İnşaatı:
12 Derslikli Kaman-Çiftlikli Mahallesi İlköğretim Okulu inşaatı 10 Ekim 2004 tarihinde 484.000.000.000.TL’ye ihale edilmiştir. Özel İdare kaynaklarıyla yapımına başlanan inşaatın fiziki gerçekleşmesi % 5 civarındadır. İnşaat 2005 yılı içerisinde tamamlanacaktır.

8. Kaman Anaokulu İnşaatı:
100 Öğrencilik Kaman Anaokulu inşaatı yapım işi 16 Eylül 2003 tarihinde 151.800.000.000. TL’ye ihale edilmiştir. Özel idare kaynaklarıyla yapımına başlanan inşaat bu yıl içerisinde tamamlanacaktır.

9. Mucur- Ortaöğretim Öğrenci Yurdu:
Mucur ilçemizde İmam Hatip Lisesi bahçesi içerisinde Okul Derneğince yapımına 6 yıl önce başlanılan 5 katlı 200 öğrenci kapasiteli karkası bitmiş yurt binası ödenek yetersizliği nedeniyle atıl durumda beklemekte idi. Binanın değerlendirilmesi amacıyla 2003 yılında Özel İdare bütçesinden 100.000.000.000.TL ödenek ayrılmış ve kaba inşaatı tamamlanmıştır. 2004 yılında ise binanın tamamlanması amacıyla 250.000.000.000. TL. ödenek ayrılarak ihale yapılmıştır.

2005 yılı içerisinde yurt binası tamamlanarak, Vakıflar Öğrenci Yurdu bu binaya taşınacak, boşalan bina ise Kredi ve Yurtlar Kurumuna devredilerek Erkek Öğrenci Yurdu olarak kullanılacaktır.

10. Mucur Atatürk İlköğretim Okulu :
Mucur’un en eski okulu olan ve Anayasa Mahkemesi Başkanımız Sayın Mustafa BUMİN olmak üzere ülkemiz genelinde görev yapan birçok bürokratın okuduğu Atatürk İlköğretim Okulu adına yakışmayacak bir fiziki mekana sahiptir. Bu okulumuz 2005 yılında eğitim-öğretimin bitmesiyle birlikte yıkılarak yerine Eylül ayına yetişecek şekilde 12 Derslikli yeni bir okul yapılacaktır.

Okulda eğitim-öğretimin aksamaması için çalışmalar tamamlanmış ve iş ihale aşamasındadır.

III. HAYIRSEVER VATANDAŞLAR TARAFINDAN YAPTIRILAN OKULLAR:

1. Merkez Osman Yalçınkaya İlköğretim Okulu İnşaatı:
Hayırsever vatandaşımız Osman YALÇINKAYA tarafından merkez Kervansaray Mahallesinde hazineye ait arsa üzerinde 12 Derslikli İlköğretim Okulu yaptırılmaktadır. 650.000.000.000. TL’ye mal olacak okulun yapımına 03 Mayıs 2004 tarihinde başlanmıştır. İnşaatın fiziki gerçekleşmesi % 69 seviyesinde olup okul 2005 yılı içerisinde tamamlanarak eğitim-öğretime açılacaktır.

2. Akpınar-Bektaş Türkkanı İlköğretim Okulu İnşaatı:
Dudu TÜRKKANI isimli hayırsever bir vatandaşımız tarafından kardeşi adına Akpınar ilçemizde 15 Mayıs 2003 tarihinde yapımına başlanan 8 Derslikli Bektaş TÜRKKANI İlköğretim Okulu 15 Ekim 2004 tarihinde tamamlanmıştır. Bu okul için vatandaşımız tarafından 130.000.000.000. TL. harcanmış geriye kalan işlerin bitirilmesi için Özel İdare kaynaklarından 68.000.000.000 TL. ödenek verilmiştir. Toplam 198.000.000.000. TL’ye bitirilen okul eğitime açılmıştır.

3. Mucur-H.Derviş-Rasim Ünsal İlköğretim Okulu İnşaatı:
Rasim ÜNSAL isimli hayırsever vatandaşımız Mucur ilçesinde adına okul yaptırılmak üzere 95 dönüm tarlasını ve Mucur ilçesinde bulunan bir dükkanını bağışlamıştır.

Tarla ve dükkan satılmayarak Özel İdaremiz adına kayıt edilmiş, vatandaşımızın isteğini yerine getirmek amacıyla 8 Derslikli H.Derviş- Rasim ÜNSAL İlköğretim Okulunun yapım işi 165.000.000.000. TL’ye 15 Ekim 2003 tarihinde ihale edilmiştir. 2004 yılı içerisinde tamamlanan okul eğitim-öğretime açılmıştır.

4. Mucur- Zeynep Tuncay Anaokulu İnşaatı:
Mucur ilçemizde İl Özel İdaresince yapımına 1992 yılında başlanılan ve daha sonra Mucur Belediyesine devredilen kaba inşaatı bitmiş durumdaki sosyal tesis ödenek yetersizliği nedeniyle atıl kalmış ve çürümeye terkedilmiştir. Milli servetin heba olmaması için bina Anaokulu yapılmak üzere 2004 yılında Özel İdarece satın alınmıştır. Zeynep TUNCAY isimli hayırsever vatandaşımız Anaokuluna adının verilmesi isteğiyle İl Özel İdaresine 130.000.000.000. TL. bağışta bulunmuştur. 100 Öğrencilik Anaokulu yapım işi 15 Ekim 2004 tarihinde ihaleye çıkarılmış, ancak ihale iptal edilmiştir. Yapım ve güçlendirme işi ihale aşamasında olup okul 2005 yılı içerisinde tamamlanarak öğretime açılacaktır.

C. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR:
200 Hektar alan üzerine kurulan Organize Sanayi Bölgemiz 212 Sanayi parselinden oluşmaktadır. Her türlü altyapısı tamamlanan Organize Sanayi Bölgesinde 1996 yılından 2004 yılına kadar 127 parsel yatırımcılara tahsis edilmiş, bölgede 14 fabrika faaliyete geçmiş 9 fabrikanın ise inşaatına başlanmıştır.

İlimizin Şubat 2004’te 5084 Sayılı Yasa ile “Yatırım ve İstihdamın Teşvik Edildiği İller” kapsamına alınmasıyla birlikte 59 firma yatırım için müracaatta bulunmuştur. Bu firmaların üretim çeşidi, yatırım ve istihdam özellikleri göz önüne alınarak 30 firmaya geriye kalan parsellerin tamamı tahsis edilmiştir.

Ayrıca, daha önce arsa tahsisi yapıldığı halde yatırıma başlanmamış ve boş bekletilen 44 parseli alan firmalara yatırıma hemen başlamaları gerektiği, aksi halde tahsislerinin kaldırılacağı bildirilmiştir. Yapılan uyarıya cevap veren firmaların aldığı 16 parsel üzerinde yatırım yapılması sağlanmış cevap vermeyen firmalara ait 28 parselin tahsisi kaldırılarak yeni yatırımcılara verilmiştir.

1. Toplu Temel Atma Töreni
20 Ağustos 2004 tarihinde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcımız Sayın Abdullah GÜL ile Devlet Bakanımız Sayın Beşir ATALAY’ın katılımı ile 27 Fabrikanın “Toplu Temel Atma Töreni” gerçekleştirilmiştir.

Bu fabrikalardan Granitaş Firması inşaatını tamamlayarak faaliyete geçmiş, diğer fabrikaların ise yapımı devam etmektedir. Sözleşme gereğince temeli atılan fabrikaların 2005 yılı sonu itibarı ile üretime geçmeleri gerekmektedir.

Fabrikalar tamamlandığında Organize Sanayi Bölgemizde faaliyet gösteren fabrika sayısı 53’e çıkacak ve ilk etapta 1.500-2.000 kişiye iş istihdamı sağlanacaktır.

Yatırımcıların ilimize gelmesi için Valiliğimiz, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlığımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığımız ve tüm kurumlarımız üstün bir gayretle çalışmışlardır. Huzurlarınızda Kırşehir halkı adına katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum.

2. Organize Sanayi Bölgesi Borçlarının Ödenmesi:
Organize Sanayi Bölgesinin inşaatı sürecinde kullanılan kredi ile ilgili olarak Halk Bankasına 33.000.000.000. TL. komisyon borcu, ayrıca yargıya intikal etmiş bir hak ediş sonucu da 42.000.000.000.TL. olmak üzere toplam 75.000.000.000.TL. borcu bulunmaktaydı.

Bilindiği gibi Organize Sanayi Bölgemiz yatırım programından çıkarıldığı için Bakanlıktan herhangi bir ödenek alamamaktadır. Bu nedenle borçlarını da ödeyememiştir.

Özellikle Halk Bankasına olan komisyon borcunun 31 Aralık 2004 tarihine kadar ödenmemesi durumunda Organize Sanayi Bölgemiz 5084 Sayılı yasa kapsamında verilen teşviklerden yararlanamama durumuna düşme gibi bir tehlike ile karşı karşıya kalınmıştır.

Bu sorunu çözmek amacıyla Organize Sanayi hesabına Kırşehir Termal Turizm AŞ. bütçesinden 45.000.000.000. TL., iştirak payı olarak da Özel İdare, Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da toplam 30.000.000.000. TL. kaynak aktırılmıştır.

Ödemeler zamanında yapılarak Organize Sanayi Bölgesinin borç sorunu çözülmüştür.

3. Organize Sanayi Bölgesinin Genişletilmesi:
Organize Sanayi Bölgemizin genişletilmesi amacıyla 2004 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Talebimiz üzerine Bakanlığımıza bağlı teknik bir ekip ilimize gelerek araştırmalarını tamamlamıştır.

2005 yılı içerisinde bu çalışmalar takip edilerek, Organize Sanayi Bölgemizin Kayseri Karayoluna kadar olan kısımda yer alan özel şahıslara ait 135 Hektarlık alanının daha Organize Sanayi Bölgemize kazandırılması için girişimlerimiz devam edecektir.

D. DOĞAL GAZ VE ENERJİ YATIRIMLARI:

1. Doğal Gaz Dağıtım Hattı Yapımı:
İlimizde Doğal Gaz enerjisinin kullanımına 2005 yılı içerisinde başlanılacaktır. Kırşehir Doğal Gaz Dağıtım ihalesi Kırıkkale ili ile birlikte 08 Ocak 2004 tarihinde yapılmıştır.

İhaleyi kazanan firma ilimizde fizibilite çalışmalarının büyük bir bölümünü tamamlamış, yüklenici firma sembolik olarak kazı çalışmalarını 02 Aralık 2004 tarihinde başlatmıştır. 2005 yılı Mart-Nisan aylarında kazı çalışmalarına başlanarak 2005 Ekiminde doğalgazın kullanımına başlaması planlanmaktadır.

2. TEAŞ Hirfanlı İşletme Müdürlüğü :
Hirfanlı Baraj Gölünde 2004 yılında 714.417.690 m3 su harcanarak 100.183.000 kw elektrik üretimi gerçekleştirilmiştir.

3. TEDAŞ Yatırımları:
2004 yılı içerisinde ilimiz genelinde TEDAŞ Elektrik Dağıtım Müessesesi tarafından15 adet proje uygulanmıştır. Bu projeler kapsamında şehir ve ilçe merkezleri ile 25 köyün elektrik nakil hattının yenilemesi ve yeni tesis çalışmaları için toplam 1.938.000.000.000. TL. harcama yapılmıştır.

E. KARAYOLLARINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR:
İlimiz genelinde 538 km. karayolu ağı bulunmaktadır. Bu yollarımızın kalitesinin artırılması için Karayolları Teşkilatımızca ilimizde 2004 yılı içerisinde önemli çalışmalar yapılmıştır. Ana başlıklar halinde bu çalışmaları şöyle özetleyebiliriz.

F. KÖY HİZMETLERİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR:
2004 yılı içerisinde Köy Hizmetleri Müdürlüğünce ulaştırma, içme suları, inşaat iskan ve tarım sektöründe yapılan yatırımlar için genel bütçeden 1.234.039.000.000.TL, Özel idare bütçesinden 923.000.000.000.TL. olmak üzere toplam 2.157.039.000.000. TL. nakit harcama yapılarak 8.739.032.000.000.TL. tutarında yatırım geçekleştirilmiştir.

Yapılan Hizmetlerin sektörlere göre dağılımı şöyle gerçekleşmiştir.

I. ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ:
İlimiz genelinde Köy Hizmetleri ağında 1.932 km. köy yolu bulunmaktadır. Bu yollarımızdan % 47’si asfalttır.

2004 yılında ilimiz genelinde genel bütçe imkanlarıyla yatırım değeri 1.445.520.450.000. TL. olan 39 km., Özel İdare bütçesinden yatırım değeri 903.254.550.000. TL. olan 19.5 km. köy yoluna birinci kat asfalt yapılmıştır.

2004 yılı içerisinde ilimiz genelinde genel bütçe kaynaklarıyla 29.200.000.000. TL. harcanarak 4 km, Özel İdare kaynaklarından yatırım değeri 284.700.000.000. TL. olan 39 km. köy yolunun 2. kat asfaltı yapılmıştır.

24 km. onarım, 16 km. stablize, 570 km. greyderli bakım, 80 km. stablizeli bakım, 404 km. asfalt yol bakımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca trafik hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi için işaretleme ve alt yapı hizmetleri kapsamında önemli çalışmalar yapılmıştır.

Ayrıca, üniversite kampüsleri, okulların alt yapısı ve yollarının yapımı ile Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaların temel açma çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmaların tamamı için 1.167.000.000.000. TL. nakit harcama yapılarak 6.791.000.000.000. TL.lik yatırım gerçekleştirilmiştir.

II. İÇME SULARI SEKTÖRÜ:
İlimiz genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle yeraltı sularında azalma yaşanmakta ve içme sularında sıkıntı yaşanmaktadır. 2004 yılı içerisinde köylerimizde yapılan içme suyu tesisi şöyle gerçekleşmiştir.

III. İNŞAAT İSKAN SEKTÖRÜ:
İlimiz genelinde Merkeze bağlı Akçaağıl, Akçakent ilçesine bağlı Küçük Abdiuşağı, Akpınar ilçesine bağlı Çiftlik Sarıkaya, Kaman ilçesine bağlı Çadırlı Körmehmet, Aydınlar, Mucur ilçesine bağlı Kurugöl köyleri olmak üzere 6 köyde kanalizasyon çalışması yapılmış, K.Abdiuşağı, Çiftlik Sarıkaya ve Çadırlı Körmehmet köylerinin inşaatı bitirilmiştir.

Diğer köylerde ödenekleri kadar çalışma yapılmıştır. Bu işler için 45.031.000.000. TL. nakit harcanarak 76.000.000.000.TL. tutarında yatırım gerçekleştirilmiştir.

IV. TARIM SEKTÖRÜ:
Tarım alanlarının ıslahı amacıyla Merkez Karahıdır Kasabası, Akpınar-Hanyeri Sarıkaya, Kaman Aydınlar, Çiçekdağı-Çopraşık ve Mucur Acıöz köylerinde drenaj çalışması yapılmıştır.

Ayrıca, Özel İdare kaynaklarıyla atıl durumda bulunan Merkez Karabacak Sulama tesisinin kullanılamayan kanallarını onarmak amacıyla 240 m. su kanalı açılarak betonla kaplanmıştır. Yine atıl durumda bulunan Toklümen Sulama tesisinin onarımı yapılarak sulamaya açılmıştır.Bu çalışmalar için nakit olarak 65.500.000.000.TL. harcama yapılmıştır.

G. DEVLET SU İŞLERİ YATIRIMLARI:
2004 Yılında Devlet Su İşleri 122. Şube Müdürlüğünce ilimizde yürütülen projeler şunlardır.

1. Karaova Barajı Sulama Kanalı İnşaatı,
2. Sıdıklı Barajı Sulama Kanalı İnşaatı,
3. Yeniköy Göleti İnşaatı,
4. Kılıçözü Deresi ve Yan Dereler İnşaatı.

H. TARIM VE HAYVANCILIĞA YÖNELİK ÇALIŞMALAR:
2004 yılında ilimiz genelinde tarım ve hayvancılığı geliştirme projesi kapsamında önemli çalışmalar yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar Özel İdare kaynakları ile desteklenmiştir.

2004 yılı içerisinde Özel İdare kaynaklarıyla hazırlanan kaliteli tohumluk temini projesi, dane mısır üretimini geliştirme projesi, meyveciliği ve bağcılığı geliştirme projesi, hayvancılığı geliştirme projesi, süne mücadelesi ve ekipman alımları gibi 17 proje desteklenmiştir. Bu projeler için Özel İdare kaynaklarından 345.090.500.000.TL. harcama yapılmıştır.

2004 yılında genel bütçe kaynaklarıyla hazırlanan bitkisel üretimi geliştirme, hayvancılığı geliştirme, su ürünleri üretimini geliştirme, hayvan hastalıkları ile mücadele gibi 11 ayrı proje uygulanmış ve bu projelere genel bütçeden sağlanan 378.552.000.000.TL. harcama yapılmıştır.

I. SAĞLIK HİZMETLERİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR:
İlimiz merkezinde Kırşehir Devlet Hastanesi, Doğum ve Çocuk Bakım Evi, SSK Hastanesi ve Akpınar, Çiçekdağı, Kaman ve Mucur ilçelerimizde 1’er olmak üzere 550 Yatak kapasiteli 7 hastane, 1 Halk Sağlığı Laboratuarı, 1 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, 2 Verem Savaş Dispanseri, 43 Sağlık Ocağı ve 30 Sağlık Evi mevcuttur. Bu sağlık kurumlarında fiilen çalışan 62 Uzman hekim, 114 Pratisyen hekim, 16 Diş hekimi, 166 hemşire, 200 Ebe, 308 Sağlık Memuru görev yapmaktadır.

İ. SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI ÇALIŞMALARI:
2004 Yılı içerisinde yapılan araştırmalar sonucu yardıma muhtaç olduğu belirlenen 14391vatandaşımıza 884.377.000.000 TL yardım yapılmıştır.

Ayrıca, 2002 yılında başlayan ve halen devam eden koyunculuk projesi kapsamında 2004 yılında 24 aileye 11 koyun, 11 kuzu olmak üzere 264 koyun ve 264 kuzu dağıtımı yapılmıştır.

J. ÇEVRE VE AĞAÇLANDIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR:
Ağaçlandırma Çalışmaları;
2004 yılında ilimiz genelinde merkez Özbağ-Helvacılar, Çadırlı Hacı Yusuf, Kaman ilçesine bağlı Demirli ve Çağırkan kasabalarında yaklaşık 10.000 dönüm alanda ağaçlandırma çalışması yapılmıştır. Bu alanlardan Özbağ-Helvacılar ve Çadırlı Hacı Yusuf bölgesindeki ağaçlandırma çalışmaları tamamlanmış, Demirli ve Çağırkan kasabalarındaki ağaçlandırma çalışmalarına 2005 yılı içerisinde de devam edilecektir. Bu çalışmalar karşılığında 292.000.000.000.TL. harcama yapılmıştır.

K. ŞEKER FABRİKASI YATIRIMLARI:
2004 yılı kampanya döneminde ilimiz genelinde 91.653 dekar alanda 393.717 ton şeker pancarı üretilmiş, 90.717 tonu çevre illerdeki fabrikalara gönderilirken 303.000 tonu Kırşehir Şeker Fabrikasında işlenerek 45.650 ton şeker üretimi yapılmıştır. 2004 yılı ürünü karşılığında çiftçilerimize 44.053.000.000.000. TL. ödeme yapılacaktır.

L. GENÇLİK VE SPOR HİZMETLERİ:
İlimiz genelinde Türkiye Profesyonel 2. Liginde Yeni Kırşehir Spor Kulübümüz olmak üzere, birinci ve 2. Amatör kümede 36 futbol takımı bulunmaktadır.

2004 yılında ilimizde 11 dalda açılan spor okullarına 1.075 sporcu katılmıştır.

M. KÜLTÜR VE TURİZM HİZMETLERİ:
Kültür ve turizm alanında 2004 yılında önemli çalışmalar yapılmıştır. Daha önceki yıllarda olduğu gibi ilimizdeki tarihi ve kültürel varlıkların gün ışığına çıkarılması amacıyla Genel İdare bütçesinden sağlanan ödeneklerin yanı sıra Özel İdare kaynaklarıyla kültürel çalışmalarımız devam etmektedir.

N. İLİMİZİN TANITIMINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR:
2004 yılı içerisinde ilimiz kültürünün, tarihi ve turistik zenginliğinin tanıtılması amacıyla önemli çalışmalar yapılmıştır. Ancak büyük bir tarihi mirasa sahip olan ilimizin tanıtımının uzun yıllar ihmal edildiği gerçeğini de kabul etmek durumundayız.

II. TANITIM YAYINLARI:

1. Broşür ve Harita Basımı :
İlimizin tanıtımı amacıyla Özel İdare bütçesinden sağlanan ödenekle 3.000 adet tanıtım broşürü, 1.000 adet il haritası ve 1.000 adet katlanabilir turizm haritasının basımı yapılmıştır.

2. İl Yıllığı Basımı:
İlimizi her yönüyle tanıtmak amacıyla il yıllığı basımı için çalışmalar devam etmektedir. İlimizin tüm güzellikleri, tarihi ve kültür eserleri ile genel durumunun yer alacağı yıllık hazırlama işi oluşturulan komisyon tarafından hazırlanmaktadır. Çalışmaların tamamlanmasıyla 2005 yılı içerisinde basımı gerçekleştirilecektir.

III. FESTİVALLER:

1. Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı;
İlimizdeki en büyük etkinlik konumunda bulunan Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı Anayasa Mahkemesi Başkanımız Sayın Mustafa BUMİN, Adalet Bakanımız Sayın Cemil ÇİÇEK ve TBMM Başkan Vekili Sayın Nevzat PAKDİL’in katılımıyla gerçekleştirilmiştir. İlimizin tanıtımının yapıldığı etkinlik için Başbakanlık Tanıtma Fonundan 30.000.000.000.TL. ödenek sağlanmıştır.

2. Ahilik Sempozyumu:
Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Valiliğimiz ve Gazi Üniversitesi tarafından 12-13 Ekim 2004 tarihlerinde 1. Ahi Evran-ı Veli ve Ahilik Araştırmaları Sempozyumu düzenlenmiştir. 30 Üniversiteden 120 bilim adamının tebliğlerini sunduğu sempozyum büyük ilgi görmüştür.

Sempozyumun giderlerini karşılamak amacıyla Gazi Üniversitesine Valiliğimizce 5.000.000.000.TL. ödenek verilmiştir.

3. Kaman Ceviz- Kültür ve Sanat Festivali:
Kaman Ceviz-Kültür ve Sanat Festivalinin 14.’üncüsü 09 Ekim 2004 tarihinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali ŞAHİN’in katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Festival giderlerini karşılamak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından 20.000.000.000.TL. katkı sağlanmıştır.

4. Mucur Köme-Filamingo ve Kültür Sanat Festivali :
Mucur ilçemizde geleneksel olarak düzenlenmekte olan Köme - Flamingo ve Kültür Sanat Festivali 04 Eylül 2004 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Büyük ilgi gören festivale Kültür ve Turizm Bakanlığından 10.000.000.000.TL. katkı sağlanmıştır.

O. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YATIRIMLARI:

1. Polis Meslek Yüksekokulu Yapımı,
2. Hükümet Konağı Yapımı,
3. Valilik Otomasyon Sistemi ve Web Sayfası,
4. Bulamaçlı Kaplıcası,
5. Karakurt Kaplıcası,
6. Akpınar Uyuz Gölü,
7. Hükümet Konağı Asansörlerinin Yenilenmesi ve Çevre Düzenleme Çalışması,
8. Tarım Aletleri Alımı,
9. Valilik Hatıra Ormanı,
10. Köylere Hizmet Götürme Birliklerine Yapılan Yardımlar,
11. Diğer Faaliyetler:
İlimizde yapılan tüm faaliyetler Özel İdare kaynakları ve diğer mahalli imkanlarla desteklenmektedir. Bu kapsamda;
Kamu kurumlarına ait binaların güçlendirilmesi, yeni yapılacak okulların zemin etüdlerinin yapılması, ulusal bayramlarda gösteri yapan ekiplerin kıyafet ve malzemelerinin alınması, şehir merkezindeki ilköğretim okulları önünde kullanılmak üzere hız kesici alınması, şehitler takvimi bastırılması, özel günlerde şehit ailelerine yapılan ziyaret giderlerinin karşılanması, tarihi ve ören yerlerine ulaşımı sağlamak amacıyla yol açılması, Kırşehir Evi dizayn edilmesi için dekorasyon malzemelerinin alınması, Sivil Savunma ekiplerinin ihtiyaçlarının karşılanması, hayvan hırsızlığının önlenmesi amacıyla yapılan hizmetlerin desteklenmesi, hasat mevsiminde ulaşımı sağlamak amacıyla köy arazi yollarının düzeltilmesi, Kılıçözü Sanayi Sitesinin güvenliğinin sağlanması amacıyla ihate içine alınması, kültürel ve sosyal alanda faaliyet gösteren derneklerin ve sporcuların desteklenmesi gibi kamuoyunu yakından ilgilendiren her konuda destek verilmektedir. Bu işler için Özel İdare ve mahalli imkanlarla yaklaşık 280.000.000.000. TL. harcama yapılmıştır.

Bu hizmetlerin gerçekleşmesine her zaman bizlere destek veren İl Genel Meclisi ve İl Daimi Encümen Üyelerine teşekkür ediyorum.

12. Seyfe Gölü Araştırma Merkezi ve Köy Konağı,
13. Seyfe Havzası Ağaçlandırma Projesi:
2004 yılında Seyfe havzasına Jandarma Teşkilatımızca 50 bin ağaç dikilmiştir. Seyfe havzasında yapılan ağaç dikimine bizzat Jandarma Genel Komutanımız da katılmışlardır.
14. Emniyet Teşkilatı Onarımları,
15. Asayiş ve Güvenlik Hizmetleri.

Ö. SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI:
İlimizde Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Erkek Yetiştirme Yurdunda 96, Kız Yetiştirme Yurdunda 51, Çocuk Yuvasında ise 92 olmak üzere toplam 239 Çocuk barınmaktadır. Bu kurumlarımızda bulunan çocuklarımızın topluma kazandırılması ve en iyi şekilde yetiştirilmesi için Valiliğimizce her türlü destek verilmektedir.

Netice olarak;
2004 yılı ilimiz için yatırımlar açısından altın bir yıl olarak geçmiştir. Genel bütçeden alınan ödeneklerin yanı sıra Özel İdare bütçesinden ayrılan kaynaklar tasarruf tedbirlerine uyularak harcanmıştır. Mahalli imkanlarla kırsal kesime yapılan yatırımlara köylü katkısı sağlanıp, mevcut iş makineleri ve personel kullanılarak ucuz maliyette bitirilmektedir.

2004 yılında ilimiz genelinde uygulanan 544 projeye 30.7 Trilyon TL. harcama yapılmıştır.
Bu yatırımların ve hizmetlerin gerçekleşmesinde Valiliğimizin yanı sıra, ilimizin değerli Milletvekilleri, Sayın Belediye Başkanımız, ilçe kaymakamlarımız, ilçe ve kasaba belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarımızın özverili, birlik ve beraberlik içerisinde yaptıkları çalışmaların neticesi olarak gerçekleşmiştir.
Bu vesile ile ilimize yapılan hizmetlerin gerçekleşmesinde katkıları bulunan Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a, sayın bakanlarımıza ve emeği geçen herkese ilin Valisi olarak halkımız adına şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Dayanışma ile yapılacak çalışmalar neticesinde ilimizin 2005 yılında daha büyük yatırımlar alacağına inanıyorum. İnşallah Kırşehir 2005 yılında Ahi Üniversitesine kavuşacaktır. Üniversitemiz kanunlaştığı takdirde ilimizin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda büyük gelişmeler sağlayacaktır.

Bu duygularla, çalışmalarımızda bizleri destekleyen tüm basın kuruluşlarımıza ve Kırşehir halkına teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.

Kenthaber - Kırşehir
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 21:54:40
Güncelleme :27 Ocak 2005 Perşembe 23:02:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serdar güzelkücük IP: 88.246.121.xxx Tarih : 26.07.2007 21:51:46
allahın izni ile inşallah o yolları bu yaz bitiremezmisiniz cok perişan oluyoruz