16
Eylül
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Köylerde arazi düzenlemesi

Tarımsal üretimin artırılması ve köyler arasındaki sınır ihlallerinin ortadan kaldırılması için, Kırşehir'in köylerinde arazi toplulaştırmasına gidildiği belirtilerek, Kırşehir'de 123 bin 364 dekar alanda yapılacak toplulaştırma çalışmasının 3.5 trilyon liraya mal olacağı bildirildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan AKP Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, kişi ve işletmelere ait olan ve küçük parseller halinde birden fazla parçaya bölünmüş, değişik yerlere dağılmış veya elverişsiz biçimde şekillenmiş arazilerin, modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve ayrıca sulama hizmetlerinin getirilmesine en uygun bir şekilde birleştirilmesi için çalışma başlattıklarını ifade etti.

Arslan, "Nüfusun hızla artması ve bunları beslemeyi gerektiren zorunluluklar, tarımsal üretimi de buna paralel şekilde artırma ihtiyacını doğurmuştur. Toprak kaynakları sınırlı olduğundan istenilen düzeyde ihtiyaç duyulan tarımsal üretim artışı ancak, birim alandan sağlanan verimin artırılmasının teminiyle mümkündür" dedi.

Birim alandan sağlanan verimin artırılmasının; teknoloji seviyesi, üretimde kullanılan tohum, gübre, ilaç, sulama gibi girdilerin miktarı ve kalitesinin yanı sıra tarımsal bünye ile yakından ilgili olduğunu hatırlatan Arslan, "Tarımsal bünyedeki yapısal bozukluklar verimi azaltıcı tesirlerde bulunduğu gibi, verimi artırıcı tedbirlerin alınmasını da engellemektedir. Bu sebeple tarımsal bünyenin ıslah edilmesi hususu ön plana çıkmaktadır. Tarımsal bünyenin ıslahı ile alınabilecek tedbirlerin arasında mülkiyet ve tasarruf rejiminin ıslahı, arazi ıslahı, toprak muhafaza tedbirlerinin alınması, drenaj ve sulama çalışmaları gibi tedbirler gelmekte. Bu tedbirler demetinin tamamı geniş anlamda 'Arazı Toplulaştırması' veya 'Arazi Düzenlemesi' adını verdiğimiz hizmetler kapsamı dahilinde bulunmaktadır ki, biz bu çalışmaya hız verdik" diye konuştu.

Toplulaştırmanın tarımsal bünye üzerine sağladığı fayda ve olumlu etkiler hakkında da bilgiler veren AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, uygulamayla nüfus artışı, miras, alım-satım, kiracılık, ortakçılık gibi sebeplerle ortaya çıkan arazi parçalılığı ve dağınıklılığının da ortadan kalkacağını belirtti. Arslan, şöyle devam etti:

"Uygulamayla çok parçalı oluşun ortaya çıkardığı tarla sınırı, yol ve su arklarından doğan arazi kayıpları azalacaktır. Yine küçük parsellerde, ekim esnasında tarla sınırına fazla yaklaşılmama nedeniyle doğacak ürün kayıplarını azaltmakta ve toplulaştırmadan sonra, parseller daha büyük ve şekilleri daha düzgün olacağından, makineli tarım daha kolay yapılmakta ve giderlerde önemli oranda azalmalar olmaktadır. Küçük parseller bir araya getirileceği için, işletme merkezi ile parseller arasındaki uzaklık azalmakta ve buna bağlı olarak ulaşım giderleri azaldığından zaman, işçilik ve yakıttan tasarruf sağlanmaktadır. Parsel sayısı azaldığı, şekilleri düzeldiği ve büyüklükleri arttığı için tohum, gübre, ilaç gibi tarımsal girdiler, daha optimal bir düzeyde kullanılmaktadır. Sulama projelerinin uygulanmasında, eski dağınık ve şekilsiz parsellerin sınırlarına bağlı kalma zorunluluğu olmayacağından, yatırım giderlerinden tasarruf sağlanmaktadır. Her parselin yola ve kanala sınırı olacağından sulama ve ulaşım randımanı artmaktadır. Parsellerde müştereklikten doğan huzursuzluklar giderilmektedir. Köy sınırları sabit noktalara dayandırılarak, köyler arasındaki sınır ihtilafları ortadan kalkmaktadır. Dağınık ve müşterek haldeki hazine arazisi birleştirilerek dağıtıma hazır hale getirilmektedir."

İl genelinde 4 ilçe ve 14 köyde toplulaştırma çalışmaları yapılacağını vurgulayan Arslan, "Toplulaştırma yapılacak olan bu bölgelerde, toprak analizleri yapılarak ve sayısal veri toplanmasına müteakiben proje 2007 yılında uygulamaya geçecek. Takriben 123 bin 364 dekar alanda uygulanacak toplulaştırmanın toplam maliyeti 3.5 trilyon liradır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2005 Pazar 16:33:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?