Kırşehir'de, bölge insanın geçim kaynağı olan Hirfanlı balıkçılığı can çekişiyor. Baraj gölündeki kirlilik, yasak ve yanlış avlanma ile göle atılan bazı balık türleri baraj balıkçılığını bitme aşamasına getirdi.
Halk arasında kum balığı olarak bilinen gümüş balığı, Hirfanlı baraj gölündeki levrek balığının neslini tüketti. Pullu sazan, in balığı, kadife gibi balık türlerinin de azalmasına sebep oldu. Levrek ile aynı yerde üreyen gümüş balığı, özellikle levreğin havyar atma dönemi olan şubat ve mart aylarında levreğin yumurtalarını ve yavrularını yiyerek besleniyor.
Yaklaşık üç yıldır Hirfanlı baraj gölünden levrek çıkmadığını belirten bölge balıkçıları, önlem alınmadığı taktirde et yiyen ve Hirfanlı'daki toplam rezervi 2 bin ton olduğu tahmin edilen bu balığın diğer balık yumurtalarını ve yavrularını da yiyerek yok edeceğini ileri sürüyor. Balıkçılar geçim kaynakları olan Hirfanlı balıkçılığının zamanla bitmesinden endişe ederken, uzmanlar çok çabuk üreme özelliğine sahip gümüş balığının en geç iki yıl içinde tüm barajı kaplayacağını savunuyor.
Türkiye'de sadece Sapanca ve İznik göllerinde bulunan gümüş balığının Hirfanlı'ya nasıl geldiği ya da kimler tarafından bırakıldığı bilinmiyor. İç piyasada değerlendirilemeyen gümüş, yurt dışına ihraç ediliyor. Boyları 4.5 ila 11 santimetre olan gümüş balıkları kahvaltılık cipslere dönüştürülmek üzere Hollanda, İtalya, İngiltere ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerine gönderiliyor.
Kırşehir Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri olay üzerinde duyarlı olduklarını, etcil beslenen bu balık türü popülasyonunun tehlikeli oranlara ulaşmaması için bu balığı yiyerek beslenecek etçil avcı bir balık türünün bu rezerve aşılanmasının çözüm yollarından bir tanesi olduğunu kaydediyor. Ayrıca yetkililer baraja en az 200 gram ağırlığında levrek yavruları bırakılmasının başka bir çözüm yolu olduğunu düşünüyor.
Toklumen Belediye Başkanı İsmail Kalaycı ise Hirfanlı baraj gölünde balıkçılığı sona erdiren üç önemli etkenden bahsediyor. Başkan Kalaycı, "Barajda balıkçılığın bitmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi kirlilik. Kayseri ve Kırşehir'den gelen atık sular barajı kirletiyor. Bunun en kısa zamanda önüne geçmek lazım. Yoksa Hirfanlı'nın hiçbir şeyinden faydalanamaz hale geleceğiz. Baraj gölüne atılan gümüş balığı da bir çok balık türünün neslini tüketti. Balıkçılar 500 metrelik ağ atıyor bir gün sonra çekiyor bir iki tane ancak balık yakalıyor. Birde yasak ve yanlış avlanmalar konusunda ciddi denetimler ve yaptırımlar olması lazım. Bu konular halledilmedikçe burada ki balıkçılık sektörü tarihe kavuşmuş olacak" dedi.
Hirfanlı barajının artık miadını doldurduğunu düşünen Başkan Kalaycı, artık Hirfanlı'da elektriğin çok az üretildiğini, bundan sonra barajın suyundan, balığından ve turizminden faydalanmanın yollarına bakmak gerektiğini ifade etti.
önu tam göremedim ama anu bir büyük bir balık türü al duguna eminim arkadaşık dikkateden aralarda bir vahşi birbalık türü olabilir çocuklarınızı suya salmayınız tamammı
pilansız ve bilinçsiz avlanmak hirfanlıdaki su ürünlerini bitirmek üzeredir.yetkililerin bu konuyla biraz daha ilgilenmelerini umuyoruz.İçanadoludaki bogüzelliği hepbereber yaşatalım,herkese saygılar.