7
Haziran
2024
Cuma
KONYA

Abdülkadir Erdoğan


Abdulkadir ERDOĞAN   (1877-1944) 

Müzeci, yazar, kitabe okuma uzmanı.Konyalı Hacı Ali Efendi’nin oğludur. Soyadı kanunundan sonra bazı yazılarında kullandığı “Erdoğan” mahlasını soyadı olarak tescil ettirmiştir. 

Konya’da medrese öğrenimi gördü, 1895’de Darülmualimini bitirdi. Sultan II.Abdülhamid’in Konya’ya sürdüğü Ebuzziyâ Mehmet Tevfik Bey’in evine devam eden gençler arasına katıldı. Burada yazı yazmaya, sanata ve fikir hürriyetine yakınlık duydu. Konya İdadisinde, Konya Sultanisinde, Konya Lisesi’nde, Darülhilâfe Medresesinde, Konya Kız ve Erkek Muallim Mekteplerinde Türkçe, Farisi, İslam tarihi, tarih, Edebiyat, Arapça, Din ve Farsça dersleri verdi. Bu arada Konya’da bir çok ilmî ve idari kuruluşlarda çalıştı.
 
Milli Mücadele sırasında Konya’lıların Ankara Hükümetine bağlılığını temsil eden kişilerden biri idi. 1932’de İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdür Muavinliğine, 1937’de Müze Müdürlüğüne atandı. 1943’te emekli olmasına değin bu görevini sürdürdü.
 
Selçuk ve karamanoğullarından kalan eserler üzerinde araştırmalar yapan ilk Türk alimidir. Bu konudaki araştırma ve okuduğu kitabeleri “Konya’da Mevcud Müessesâtı İslâmiye” başlığı altında Babalık gazetesinde yayınladı. Ebced hesabı ile olaylara tarih düşülmesinde devrinin sayılı üstatlarından sayıldı. 

Türk ve İslam Eserleri Müzesi deposundaki halıları inceleyerek tasnif etti ve bu halılarla yeni bir salon düzenledi. Arapça ve Farsça’yı iyi bildiğinden eski yazmalarla, vakfiyeler ve kitabeler üzerinde incelemelerde bulundu. Türk Dil Kurumu için Uygurca’ya çevrilmiş Kuran’dan bir tarama yaptı. Bakanlık tarafından Türk ve İslam Eserleri üzerinde inceleme yapmak üzere Atina’ya gönderildi. 

Eserleri:

Türk ve İslam Eserleri Rehberi (1939)
Fatih Devrinde İstanbul’da bir Türk Mütefekkiri
Şeyh Vefa
Huyah ve eserleri 

Mecmuai Eş’ar Babalık gazetesinde (1910, 1915, 1922, 1926), Vakıflar Dergisinde, Zaman gazetesinde (1935), Konya Mecmuasında (1937-1944), çeşitli bilimsel makaleleri yayınlanmıştır. Bunlardan başlıcaları: Sultan Ulema’nın Sandukası, Silivrikapı’da Hadim İbrahim Paşa Camii, kanuni Sultan Süleyman Devri Vezirlerinden Pertev paşa’nın Hayatı ve Eserleri, Mahmut Hayratî ile kardeşi Ahmet ve Torununun Sandukası, Ebubekir Efendi Coğrafyası, Konya ile ilgili en eski bir Selçuk Vakfiyesi, Konya Düğünleri, Konya’da Eski tekkeler, Eski Türk Anadolu halıları.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar