Konya'nın Akşehir ilçesinde bir firma, çiftçilerden gelen şikayetler üzerine, çıkardığı sesle kemirgenleri tarladan uzaklaştırarak ürünleri koruyan, güneş enerjisi ve pille çalışan "Köstebek Kaçırıcı"yi icat etti.
Akşehir'de kurulu bulunan Kurtbomsan Makine Sanayi, Adana'da açılan Tarım 2008 Fuarı'nda yeni icatları olan "Köstebek Kaçırıcıyı" görücüye çıkarttı. Fuarı gezmeye gelen vatandaşların ve çiftçilerin dikkatini çeken ürün, kemirgenlere karşı çok iyi sonuç veriyor.
İşletmenin pazarlama müdürü Mehmet Ünüvar, "Köstebek Kaçırıcı"yı yaklaşık 4 ay önce üreterek piyasaya sürdüklerini söyledi. Ünüvar, çiftçilerin sürekli kendilerine gelerek kemirgen hayvanlardan şikayet etmesi üzerine, buna karşı bir önlem almak için "Köstebek Kaçırıcı"yı üretmeye karar verdiklerini belirterek, "Firmamızda çalışan arkadaşlarla birlikte düşünmeye ve kemirgen hayvanlar üzerinde araştırma yapmaya başladık. Araştırma sonuçlarında kemirgen hayvanların kulaklarının çok hassas olduğunu ve sese karşı duyarlı olduklarını öğrendik. Bunun üzerine kemirgenleri sesle tarladan uzaklaştıracak bir alet üzerinde çalışmaya başladık. Aleti yapmadan önce tarlada 400 hz ses frekansı yayarak yaptığımız denemelerde kemirgenlerin kaçtığını, gelmediğini gözlemledik. Bunun üzerine 'Köstebek Kaçırıcı'yı icat ettik" dedi.
"Köstebek Kaçırıcı"nın, tarla ve bahçeleri tahrip eden kök zararlılarından korunmanın en ucuz ve en etkili çözüm yolu olduğuna dikkat çeken Ünüvar, şunları kaydetti:
"Yer altı kemirgenleri, kısıtlı görüş imkanlarına rağmen olağanüstü hassas kulaklara sahiptirler. Cihazımız her 15 saniyede bir bu hassasiyeti kullanarak yaydığı keskin ve rahatsız edici 400 hz gücünde ses frekansları ile köstebeği ve diğer kemirgenleri rahatsız edip kaçırıyor. Ürünümüzü dilerseniz yuvanın hemen yanında, dilerseniz 730 metrekare içinde herhangi bir yerde kullanabilirsiniz. Toplam kapsama alanı 730 metrekaredir. 4 adet büyük pille ve güneş enerjisiyle çalışır ve pil ömrü de 4-5 ay
arasındadır. Nemden ve sudan etkilenmeyecek izoleli malzemeden üretilmiştir. Sadece kemirgenlere (Köstebek, tarla faresi, yer sincabı ve sivri fare) etkilidir."
"Köstebek Kaçırıcı"nın, üzerindeki tırtırlı kısma kadar toprağa gömülerek kullanılması gerektiğini vurgulayan Ünüvar, "Cihazımız gece gündüz 15 saniye aralıklarla çalışacaktır. Dilerseniz (yerini unutmamak kaydı ile) cihazı sadece kapağın üst kısmı görülecek şekilde de toprağa gömebilirsiniz. Bu size bahçe bakımında (otları biçerken veya gezerken takılmayı önlemek açısından) faydalı olacaktır. Sert zeminler için önceden delik açınız, cihazı çekiç vb. bir cisimle çakmayınız ve aşırı bastırmayınız. Etki alanı toprağa gore değişebilir, kumlu veya tezekli toprak ses dalgalarını kolayca iletemez. Bu gibi durumlarda her 350 metrekareye bir 'Köstebek Kaçırıcı' kullanmanızda fayda vardır. Ani etki beklemeyiniz. Köstebek kaçırıcımız 1-2 hafta arasında sürekli kullanıldıktan sonra kemirgenler etki alanını terk etmeye başlayacaktır. Cihazın elektronik devresi sudan ve nemden korunmalıdır. Cihazın ağırlığı 180 gramdır. 7-18 ay imalat garantimiz altındadır. Aşırı soğuklarda cihazı yerinden çıkartınız" diye konuştu.
Ünüvar cihazı 35 YTL'ye sattıklarını, 4 ayda yaklaşık 6 bin kadar satış yaptıklarını, 2009 yılında hedeflerinin bu rakamı 20 bine çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.