İç Anadolu Bölgesi’nde, Konya İli’ne bağlı bir ilçe olan Güneysınır, kuzeyinde Çumra, doğusunda Kâzımkarabekir ile Karaman, güneyinde Karaman, güneybatısında Hadım, batısında Bozkır ile çevrilidir. İlçe topraklarını Toros Dağlarının uzantıları engebelendirir ve arazi bozkır görünümündedir. Yüksek kesimlerde ardıç, meşe ve çamdan oluşan ormanlık alanlar bulunmaktadır. Toros dağlarının arasında akan Göksu deresi, Güneysınır ile Hadim ilçeleri arasındaki doğal sınırı oluşturur. Kızılöz ve Aydoğmuş göletleri ise ilçenin başlıca su kaynaklarıdır. Konya’ya 70 Km. uzaklıktaki ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 1.100 m.dir. Yüzölçümü 395 km2 olup, toplam nüfusu 24.301’dir.
İlçede karasal iklim hüküm sürmekle beraber, az da olsa Akdeniz ikliminin ılımanlaştırıcı etkisinde de kalmaktadır. Kış aylarında kar olarak düşen yağışlar, ilkbahar ve sonbaharda yağmur şeklindedir. Doğal bitki örtüsünün bozkır olan ilçede, yükseklere çıkıldıkça ardıç, meşe ve çamdan oluşan ormanlık alanlara rastlanır.
İlçenin ekonomisini tarım, hayvancılık ve küçük sanayie dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, arpa, buğday, çavdar, nohut, ayçiçeği, mercimek, şeker pancarı, fasulye, patetes, domates gibi ürünler yetiştirilmektedir. Bağcılığın önemli yer tuttuğu ilçede, meyvecilik daha çok, dağ köylerinde gelişmiştir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvancılık olmak üzere daha çok mera hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır. Tavukçuluk ve arıcılık da ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. İlçede 2 adet un fabrikası bulunmaktadır. Küçük sanayi faaliyetlerini ise; atkı; tırmık, anadut ve ziraat aletleri imalatı ile güneş enerjisinden faydalanmayı amaçlayan gün ısı sistemlerinin imalat ve montajı oluşturmaktadır.
İlçe çevresindeki Gavur Höyüğü ile Güdelesin Höyüğünde ve çevre köylerde rastlantı sonucu ele geçen buluntulara dayanılarak yörenin tarih öncesi çağlarda yerleşime açık olduğunu göstermektedir. Bunun dışında yöre ile ilgili kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanmamaktadır.
Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Selçuklular Konya yöresine hakim olmuşlardır. Anadolu Selçukluları’nın yıkılmasına (1308) kadar Selçukluların egemenliğinde kalan yöre daha sonra Karamanoğulları’nın eline geçmiştir. Yıldırım Beyazıt 1398’de Konya yöresini Osmanlı topraklarına katmışsa da Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilince Karamanoğlu Beyliği yeniden kurulmuştur. Bu arada Moğollar bir süre Konya ve yöresine egemen olmuşlardır. Bundan sonra Osmanlılar ile Karamanoğulları yöre için sürekli çekişmiş ve sonunda Fatih Sultan Mehmet Karamanoğlu Beyliği’ni 1465’te ortadan kaldırınca Konya ve yöresi Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.
Güneysınır daha önce bir belde iken, 1955 yılında Çumra’ya ait Karasınır ve Güneybağ (Elmasun) kasabaları haline getirilmiş, 9 Mayıs 1990 tarihinde de Güneybağ, Karasınır kasabaları ve Emirhan köyünün birleşmesiyle Güneysınır adını alarak ilçe konumuna getirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu