10
Ocak
2025
Cuma
SELÇUKLU - KONYA
Nufus
1.959.082
Yüz Ölçümü
39.000
İlçe Sayısı
32
Vali
Nufus
466.233
Yüz Ölçümü
2.056
Belediye Sayısı
34
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Selçuklu Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesi’nde, Konya’nın Merkez ilçesi olan Selçuklu, bir göl tabanı olan ovanın tabanında kurulmuştur. Hemen batısında Takkeli ve Loras Dağları yükselmektedir. En önemli akarsuyu, Meram Deresi’nden gelip yazın Konya bağ ve bahçelerini sulayan, kışın doğudaki Aslım bataklığına dökülen Meram Çayı’dır. Deniz seviyesinden 1.016 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 2.056 km2, toplam nüfusu da 365.805’tir.

İlçede Karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir. Kışın kar, ilkbaharda bol yağmur yağar. Yağış ortalaması çevre illere göre daha düşüktür.

İlçenin ekonomisi turizm ve sanayie dayalıdır. İlçede 9 adet tam teşekküllü hastane, 3 adet organize sanayi bölgesi, 20 sanayi sitesi, Tümosan, Çimento Fabrikası gibi büyük sanayi kuruluşları bulunmaktadır. Konya Otogarı Selçuklu ilçesindedir.

İlçenin tarihi, Konya tarihi ile paralellik göstermektedir. İlk yerleşim Neolitik Çağlarda başlamış, yöre Hititlerin ardından Friglerin ve Kimmerlerin egemenliğine girmiştir. MÖ.VII.yüzyılda Lydialıların, MÖ.VI.yüzyılda Perslerin egemenliğindeki yöre, Kapadokya Satraplığının sınırları içerisinde kalmıştır. Büyük İskender’in Pers Devletini Anadolu’da ortadan kaldırması ile birlikte MÖ.334’te Makedonya Krallığına bağlanmıştır. Konya yöresi MÖ.I.yüzyılda Pontus yönetiminde kalmış, daha sonra Pontus ve Romalılar arasında zaman zaman el değiştirmiştir. MS.VII.yüzyılın başlarında Sasaniler, yüzyılın ortasında Araplar kısa süreli de olsa yöreye hakim olmuşlardır.

Alâaddin CamisiMalazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Oğuz boyları Anadolu’ya hakim olmuş, Alparslan’ın komutanlarından Kutalmışoğlu Süleyman Şah Konya ve yöresini fethettikten sonra batıya yönelmiş, Anadolu Selçuklu Devleti de 1074’te kurulmuştur. Konya ve yöresi Anadolu Selçukluları’nın yıkılmasından (1308) sonra Karamanoğulları’nın eline geçmiştir. Yıldırım Beyazıt 1398’de Konya yöresini Osmanlı topraklarına katmışsa da Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilince Karamanoğlu Beyliği yeniden kurulmuştur. Bu arada Moğollar bir süre Konya ve yöresine egemen olmuşlardır. Bundan sonra Osmanlılar ile Karamanoğulları yöre için sürekli çekişmiş ve sonunda Fatih Sultan Mehmet Karamanoğlu Beyliği’ni 1465’te ortadan kaldırınca Konya da Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Selçuklulardan ismini alan ilçe, Konya’nın Büyükşehir olmasının ardından 1987 tarihinde, Konya’ya bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Beyhekim Mescidi, Beşare Bey Mescidi, Tac-Ül Vezir Türbesi, Ali Gav Türbesi, Tahir ile Zühre Türbesi, Ali Gav (Mahmudiye) Medresesi, Tacül Vezir Medresesi, Zazadin Hanı, Horozlu Han, Dokuzun Hanı, Mahkeme Hamamı (Hamam-ı Cedid), Ahmet Bey Hamamı, Ak Manastır (Haglos Kharita-St.Choritan), Hagia Eleni Kilisesi (Siyata Manastırı) bulunmaktadır. Ayrıca ilçede Türk sivil mimari örneklerinden evler vardır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.konya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 11:42:02

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR