Baharın kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde vatandaşlarda bağlarında bahçelerinde ağaçların budamasına başladı.
Ziraat Mühendisi Burak Haykır, meyve ağaçlarından daha iyi verim alabilmeleri hakkında çiftçilerin alması ve uygulaması gereken tedbirler konusunda şu bilgileri verdi: "Bahar ayının gelmesiyle bahçe ve bağlarda dengeli bir budama yapmak için gelişmeyi geriletmeyecek fakat iyi ve kaliteli ürün alabilecek ölçüde dengeli budama yapılmalıdır. Omcalar da gelişme gerilemişse daha az göz; sürgünler aşırı uzamış kalınlaşmışsa ve gövdeden oburlar çıkmışsa daha fazla göz bırakılmalıdır.
Havaların açmış olması fırsat bilinerek özellikle mart ayında toprak işlemesi yapılır. Bağ tesisi için fidan dikimi gene bu aylarda yapılan diğer bir işlemdir. Anaçlardan alınan asma çelikleri, köklendirilmek üzere. Uygun bir biçimde hazırlanan yerlere dikim işlemeleri gerçekleştirilir. Şubat ayında yapılan kış ilaçlaması iye bu ayda devam etmeli bu ayda bağlar ilaçlanmalıdır. Daha önceden gübreleme yapılmamışsa yanı sıra gübrelemede yapılmalıdır.
Bahar aylarının ilk zamanlarında genelde mart ayında aşı işlemleri de yapılmaya başlanmaktadır.
Özellikle yarma aşı ve dilcilki İngiliz aşısının yapımına mart ayında başlanır ve bu aşılamalar nisan ayının ortalarında sonlandırılmalıdır. Bunun yanı sıra sürgün bağlama, dikim, sürüm ve gübrelemede yapılan uygulamalar arasındadır.
Bahar ayının gelmesi havaların ısınmasıyla birlikte bağlarda da sürgünler uyanmaya başlarlar. Uyanmaya başlayan sürgünler yaklaşık bir karış boya ulaşınca bordo bulamacı uygulaması yapılır. Bordo bulamacı uygulamasının hemen ardından kükürt atılmalı ve yağışları takiben kükürt uygulaması tekrarlanmalıdır. Bu ilaçlamalar 15- 20 gün arayla yenilenmelidirler.
Bir diğer konuda bağlarda hastalık ve zararlı mücadelesidir. Bahar ayının gelmesi ile göz kurdu ve maymuncuğa karşı mücadele edilmelidir. Maymuncuk böcekleri omcalara çıktıklarında. Omca çevreleri Dursban-4, Korban-4, Korvin-5Wp ilaçlarından herhangi birisiyle takrip edilen dozda ilaçlanmalıdır. Bu ilaçlardan Dursban-4 veya Korban-4 kullanmakla, göz kurtlarının yanında maymuncuk, thirips, çadır tırtılı, dürmece, boynu eğri ve sigara böceğine karşı da önlem alınmış olur.
Bahar ayının gelmesiyle birlikte fidan dikimleri sürdürülür daha ileriki zamanlarda dikilmiş olan meyve ağacı fidanlıklarında yabancı ot çapası yapılmalıdır. Yapılmayan veya geç kalınan çapalamalarda fidanların gelişimleri olumsuz yönde etkilenecektir. Toprak işlemesi bahar aylarının gelmesiyle yapılıp bitirilmeli ve gübrelemeler yapılmalıdır. Bahar ayları meyvecilik için budama ve aşı aylarıdır. Özellikler bu aylarda ağaçlarda budama işlemleri bitirilmeli ve kalem aşısı da bu aylarda yani mart ayında uygulamasına başlanmalıdır.’’