İç Anadolu Bölgesi’nde, Konya İli’ne bağlı bir ilçe olan Tuzlukçu, doğusunda Ilgın, batısında Akşehir Gölü ve Afyon ili Sultandağı İlçesi, güneyinde Akşehir ve kuzeyinde Yunak ilçeleri ile çevrilidir. Bir ova üzerinde kurulan Tuzlukçu, Eğe ile İç Anadolu’nun doğal sınırını oluşturmaktadır. İlçe toprakları engebeli bir araziden kademeli olarak ovaya inilen bir arazi yapısına sahiptir.
İlçede hiçbir akarsu olmamakta birlikte bazı köylerde çok küçük dereler vardır. Tuzlukçu İlçesinin güneybatısında bulunan Akşehir gölü Konya İlinin üçüncü büyük gölüdür. Denizden yüksekliği 960’m.dir. Suyu tatlıdır. Sultan Dağları’ndan inen kar ve yağmur sularından meydana gelen dere sularıyla beslenir. Bunun yanında Eber Gölü’nün fazla suları da Akşehir gölüne boşalır. İçinde az da olsa sazan ve turna balığı bulunur. ’Bu bölge, Doğal Sit Alanı’ ilan edilmiştir. Deniz seviyesinden 1000 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 604 km2 olup, 2000 yılı sayımına göre; toplam nüfusu 9.909’dur.
İlçenin bitki örtüsü bozkır olup, genelde yeşillik azdır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü ilçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır.
İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve dokumacılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, yulaf, mercimek, şeker pancarı, nohut ve üzümdür. Hayvancılıkta sığır, koyun, keçi ve tavuk yetiştirilmekte olup, süt inekçiliği önemlidir. 1980 yılından sonra İlçemizde İpek Halı dokumacılığı yapılmaya başlanmış, o yıllarda halı pazarlama işiyle ilgili bir sektör oluşturulmuştur. Fakat son yıllarda zahmetli bir iş oluşu, girdilerin yükselmesine rağmen pazarlamada sorunlarla karşılaşılması nedenleriyle bu işle uğraşan kişi ve esnaf sayısı çok azalmıştır.
İlçenin isminin Tuzlukçu olması konusunda çeşitli söylentiler bulunmaktadır. Bu söylentilerden birine göre; çevre ilçe ve köylerden tuz getirmek için tuz gölüne giden kervanların konaklama yeri olduğu için buraya Tuzlukçu denmiştir. Bir diğerine göre ise; arazinin kıraç ve ağaçsız olması, esen sert rüzgarlardan ötürü çok toz kalkması yöreye Tozlukçu denilmesine neden olmuştur. Tozlukçu ismi zamanla değişime uğrayarak Tuzlukçu’ya dönüşmüştür.
İlçenin eski tarihi ile kesin bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte İstanbul Başbakanlık arşivinde, Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait kayıtlarda Urdus veya Urandus olarak geçmektedir. İbrahim Hakkı Konyalı’nın “Konya İli” adlı kitabında Kanuni Devrinde Tuzlukçu’nun 15 hanelik bir oba olarak belirtilmiştir. Avşar Türkmenlerinden bir oba buraya gelerek yerleşmiştir.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Akşehir İlçesine bağlı bir köy olan Tuzlukçu 1929 yılında aşağı ve yukarı Tuzlukçu’ nun birleşmesiyle nahiye olmuştur. 1949 belediye teşkilatı kurulmuş, 1990 tarihinde de ilçe konumuna getirilmiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraf, www.konya.gov.tr adresinden alınmıştır.