22
Aralık
2024
Pazar
GÖLOVA - SİVAS
Belediye Sayfaları
Nufus
638.464
Yüz Ölçümü
28.479
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
3.267
Yüz Ölçümü
308
Belediye Sayısı
30
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Gölova Genel Bilgi

İç Anadolu ile Karadeniz Bölgesi arasında, Sivas İline bağlı bir ilçe olan Gölova, doğuda Refahiye, güneyde İmranlı, batıda Akıncılar, kuzeyde Çamoluk ilçeleri ile çevrilidir. Kelkit Havzasında yer alan Gölova, engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarını Kel Dağ ve Kızıldağ engebelendirmektedir. İlçe I.Derece deprem bölgesinde olup, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer almaktadır.

İlçe topraklarını Sarıçiçek Yaylasından kaynaklanan Çobanlı Çayı ile Kelkit Çayı sulamaktadır. Ayrıca GölovaBaraj Gölü ilçe toprakları sınırları içerisindedir. Deniz seviyesinden 1.300 m. yüksekliktedir. Sivas’a 198 km uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 308 km2 olup, toplam nüfusu 5.137’dir.

İlçede, Karasal ve Karadeniz iklim özelliklerini gösteren geçiş tipi bir iklim hüküm sürmektedir. Genellikle yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve karlı geçmesine rağmen çoğunlukla yaz aylarında yağmur, kış aylarında vadide sert geçmeyen ve kısa süren bir kış yaşanmaktadır.

İlçenin bitki örtüsü bozkır görünümünde olup, topraklarının %20’lik bölümü ormanlık ve fundalıklarla kaplıdır.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında, arpa, buğday, şeker pancarı, ay çiçeği gelmekte olup, her türlü sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliğinin yanı sıra arıcılık yaygın olarak yapılmaktadır. Gölova Baraj Gölünde balık avlanmaktadır.

İlçenin tarihi Eski Çağlara kadar inmektedir. İlçenin Söğütlü Göze Mevkiinde Hitit dönemine ait kalıntılarla karşılaşılmıştır. Bunun dışındaki dönemlerle ilgili yeterli bir bilgiye rastlanmamaktadır. Malazgirt savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boyları yöreye yerleşmeye başlamıştır. Saltuklular, Danişmendliler, XIV.yüzyılın başlarında Mengücekoğulları ile Eratna Beylikleri yöreyi hakimiyetleri altına almışlardır. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Rum Pontus Devletini ele geçirmesinden (1461) sonra 1473’te Gölova da Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı döneminde küçük bir şehir görünümünde olup, XIX.yüzyılın sonlarında yöre köylerinin yararlandığı düzenli bir Pazar kurulmuştur. Eski ismi Ayanis olan Gölova’dan Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde söz etmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra Suşehri’ne bağlı bir bucak merkezi iken, 1972 yılında belde, 1990 yılında da Sivas’a bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

1939 yılındaki Erzincan depremi Gölova’yı da etkilemiş, Aşağı Cami Mahallesi tümü ile yıkılmıştır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.gölovailcesi.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 16:12:03

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR