Avrupa Birliği (AB) hibe programları kapsamında 2007-2010 yılları arasında projelere Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) katkısı dahil 2 milyar euro kaynak kullandırılacağı belirtildi.
Avrupa Komisyonu tarafından aday ülkelerin entegrasyon sürecine destek olunması amacıyla oluşturulan ve 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlükteki 5 mali yardım programının (PHARE, ISPA, SAPARD Türkiye Katılım Öncesi Mali Yardımı CARDS) yerini alan Katılım Öncesi Mali Aracı'nın (IPA) kırsal kalkınma bileşeni (IPARD) kapsamında, Türkiye'ye 2007-2010 dönemi için yaklaşık 2 milyar euro kaynak desteğinde bulunacağı açıklandı.
Katılım Öncesi Mali Yardım çerçevesinde AB, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, bölgesel ve sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kırsal kalkınma konularında mali yardım öngörüyor. AB'ye aday ülkeleri tam üyeliğe hazırlamayı amaçlayan IPA çerçevesinde çok yıllı mali çerçevede Türkiye'ye 2007 yılı için 497.4 milyon euro, 2008 yılı için 538.7 milyon euro ve 2009 yılı içinse 566.5 milyon euro mali yardım verilecek. 2004-2006 döneminde ise 1 milyar 50 milyon euro projelere kaynak kullanımı sağlanırken, bazıları uygulandı, 2008 yılında ise uygulamaya girecek programlar var.
AB'ye uyum çalışmalarını hızlandırmak amacıyla tüm sektörlerde oluşturulan projeler özellikle adalet ve içişleri, tarım, çevre, ulaştırma, enerji, bölgesel kalkınma, sosyal politika ve istihdam, gümrük birliği ve malların serbest dolaşımı ve sivil toplum kuruluşlarına destek konularında yoğunlaşıyor. Bu kapsamda, bölgesel gelişmişlik farklarının analizi, bölgesel odaklanmanın sağlanması ve cazibe merkezlerinin belirlenmesi konularında çalışmalar yapılıyor.
Bunlardan birini de bölgesel konferanslar oluşturuyor. Daha önce Şanlıurfa ve Van'da yapılan 2007-2013 dönemi AB Katılım Öncesi Mali İşbirliği Aracı (IPA) bölgesel konferansların 3. etabı Şanlıurfa, Van'ın ardından Samsun'da yapıldı. Türk-iş Eğitim Merkezi'nde düzenlenen ve 2 gün sürecek konferansa Samsun, Kastamonu, Amasya, Tokat, Sinop, Çankırı ve Çorum illerinden kamu görevlileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Cüneyt Düzyol, bugüne kadar proje yapılan illerde büyük kapasite oluşturduklarını söyledi. 23 bin kişiye hibe kredisi eğitimi verdiklerini hatırlatan Düzyol, 2007-2013 yıllarını kapsayan dönemde AB Hibe Programı'ndan büyük bir finans geleceğini kaydetti. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 2 milyar euro kaynak kullanılacağını ifade eden Düzyol, "5 bileşenden oluşacak projeler geliştirilmesini istiyoruz. Bunlar; kurumsal yapılanma, sınır ötesi işbirliği, bölgesel kalkınma, kırsal kalkınma ve insan kaynaklarıdır. Bölgesel kalkınma ve insan kaynaklarında yerel üniteler gerçekleştireceğiz. Bu kapasiteyi önümüzdeki dönem artırmalıyız. İnsan kaynaklarını geliştirmeliyiz" dedi.
Samsun bölgesinin çok zengin bir yapıya sahip olduğunu belirten Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Genel Müdürü Mustafa Balcı, Türkiye'deki zenginliğin projelerle verimliliğe dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Balcı, "El ele verip insanların yaşam seviyesini geliştirmek için hem istihdamı artıracak hem de mesleki eğitimleri iyileştireceğiz. Bölgemizde en önemli sorun imkan olmasına rağmen, istihdam sorunun bulunması" diye konuştu.
Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise AB'ye tam üyelik hedefinin Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefi olduğunu bildirdi. IPA ile kurumsal ve sosyal iyileşmenin sağlanmasının, eksikliklerin giderilmesinin ve engellerin aşılmasının amaçlandığının altını çizen Güzeloğlu, "İllerin uyumlu çalışmaları çok önem taşımaktadır. Mali yardımların ötesinde yerel otorite ve idarenin sivil ile sosyal birlikteliklerin, iktisadi teşekküllerin, kurum ve kuruluşların planlamalar yapması gerekmektedir. Katılım olması ise projelerin sürdürülebilir olmasıyla ilintilidir. Türkiye, rekabette dünyada 53 sıradadır. Bu açığın kapatılması lazım. Bu da projeler yapıp katkı sağlama ile mümkündür" ifadelerini kullandı.
Konferansa, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, Samsun Valiliği Kalkınma Ofisi üyeleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda program sorumlusu katıldı.