Amasya Müzesi’nde bulunan ve müze ziyaretçilerinin en çok ilgisini çeken İlhanlı dönemine ait mumyalar, yapım çalışmaları tamamlanan müzedeki yeni mekanda sergilenecek.
Türkiye’deki sayılı müzeler arasında yer alan ve çeşitli dönemlere ait arkeolojik eserlerin yanı sıra Hitit Fırtına Tanrısı Teşup Heykeli’nin bulunduğu Amasya Müzesi’nde en çok ilgiyi müze bahçesindeki tarihi bir yapıda sergilenen İlhanlı dönemine ait 6 mumya görüyor.
Yıllardır çevre şartlarından etkilenen söz konusu mumyalar için müzede yeni bir mekan oluşturulduğunu belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Gül, mumyaların gelecek günlerde bu yeni mekana nakledileceğini bildirdi.
Mumyaların 1960’lı yıllara kadar Amasya Beyazıt Kütüphanesi ve Gökmedrese Camii’nde sergilendiğini belirten Gül, “Bu sürede bir sel baskınından zarar gören mumyalar artık konumlarına uygun koruma altına alınacak. Müze içinde uygun nem ortamı bulunan ve bilgisayar kontrollü nem ortamı sağlanan yeni mekana nakledeceğiz. Mumyaları bir kez daha bakımları yapıldıktan sonra yılbaşından önce buraya nakletmeyi planlıyoruz” dedi.
‘DÜNYADAKİ TEK ÖRNEKLER’
Amasya Müze Müdürü Ahmet Yüce de mumyaların müzede en çok ilgi çeken eserlerin başında geldiğini söyledi.
Dünyanın birçok müzesinde mumya örnekleri sergilendiğini belirten Yüce, “Müzemizdeki mumyaların en büyük özelliği, 14. yüzyılda İlhanlı döneminden kalmış olmalarının yanı sıra iç organları ile mumyalanan dünyadaki tek örnekler olmasıdır” dedi.
Yüce, dünyada hiçbir müzede 6 mumyanın bir arada sergilenmediğini kaydetti.
amasyanın gercek ten de bır cok guzel yerlerıne sahıp ama mumyalar ise ben ce baska bır medenıyet lerın bızden on cekılerın yasayıs tarzınıda örnek olmak tadır ben 2 yıl amasyada yasadım ve her seyıyle mukem mel bır sehır bence