Bir çok medeniyete ait arkeolojik, etnografik, sikke, mühür, el yazması ve mumyalar olmak üzere yaklaşık 24 bin civarında eser ile bölgenin en modern ve en zengin müzesi olan Amasya Müzesi'ni ziyaret edenler, 7 bin yıllık tarihe yolculuğa çıkıyor.
İlk defa 1925 yılında Sultan Bayezid Külliye içerisindeki medrese binasının 2 odasında toplanan az sayıda arkeolojik eser ile İslami devir mumyalarının bir araya getirilmesi sonucu müze deposu olarak kurulan ve daha sonra eserlerin çoğalması ve teşhir edilecek mekanlara ihtiyaç duyulması nedeniyle 1962 yılında Selçuklu eserlerinden olan 1266 yılında yapılmış Gökmedrese Camii'ne nakledilen Amasya Müzesi, 1958 yılına kadar fahri memurlukla idare edilirken, aynı yılın haziran ayından itibaren Müze Müdürlüğü'ne dönüştürüldü.
1977 yılında bu günkü bulunduğu modern binaya taşınan Amasya Müzesi, 1980 yılında ziyarete açılırken, tekrar kapatılıp onarıma alındıktan sonra 2003 yılında tekrar açılarak hizmete devam etti. 3 katlı olarak yapılan müzenin içerisinde sikke ve arkeolojik eserler ile dinlenme salonu, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait etnografik eserler salonu ile mumyaların sergilendiği bölümler bulunuyor. Müzenin en ilgi çekici eserleri Teşup heykelciği ve mumyalar geliyor. Kültür zengini olan müzede 7 bin yıllık tarihin izlerini görmek mümkün.