22
Aralık
2024
Pazar
AMASYA

Aroma meyve fidanı dağıtacak

Türkiye'de gelir ve kültür seviyesinin yükselmeye başlamasıyla birlikte kişi başına yıllık meyve suyu tüketimi de hızla artıyor.

Amerika'da yılda 70 litre olan kişi başı tüketim, Almanya'da 40 litreye ulaşırken, Türkiye'de ise önemli bir artışla ancak 7 litre seviyesine çıktı.

Türkiye'de meyve suyu tüketiminin daha da artacağını düşünen sektörün lider firması Aroma, gelecek yıllardaki meyve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için fidan dağıtımına hazırlanıyor.


Aroma Meyve Suyu Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdürü Mahmut Atom Duruk, Karaman'da kurdukları yeni meyve suyu ve konsantre fabrikasında aynı anda değişik özelliklerdeki elma, kayısı, şeftali, nar, havuç gibi farklı ürünleri işleme imkanına kavuştuklarını belirterek, "Karaman'daki tesislerimizle Avrupa'ya yarı mamul olarak meyve konsantresi ihracatına başladık. Avrupa'daki meyve suyu fabrikalarının Türkiye'de Aroma'dan yarı mamül olarak konsantre almaları önemli bir gelişmedir. Geçen yıl 26 milyon dolar olan konsantre ihracatımızı önümüzdeki yıllarda daha da arttıracağız. İyi meyveleri işleyerek kaliteli konsantre çıkarınca Avrupa pazarındaki payımız hızla yükseliyor. Türkiye'de iç tüketim de artıyor. Şu anda köyden kente kaçış sebebiyle meyve üretimi gelişmiyor. Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) ile Karaman'da bir proje geliştiriyoruz. Köylüyü köyünde tutmak için ücretsiz meyve fidanları dağıtacağız. Meyve çok su istemeyen bir tarımdır. Anadolu'da meyvecilik yapmaya müsait halen çok fazla arazilerimiz var. Fidan kampanyamız kabul görmesi halinde 10 yılda 10 ile 15 milyon arasında fidanı topraklara ulaştırıp kaliteli, sıkmaya uygun meyve üretir hale getireceğiz. Meyvecilik, Anadolu'da çiftçi ailesi için önemli bir geçim kaynağı olacak. Bugün Türkiye'de bir kişiye iş sahası açmak için sanayide teknoloji yoğunluğuna göre 200 bin ila 400 bin dolar arasında yatırım yapmak gerekiyor. Oysa bu projede kişi başına 1-2 bin dolarlık bir fidan ve eğitim maliyetiyle istihdam sağlanabilecek. Hükümetin tarım politikasıyla da paralellik arz edecek bir çalışmanın içerisine gireceğiz. Devletimiz damla sulama projelerine çok büyük teşvik sağlıyor. Devlette meyve fidanı dağıtıyor. 'Karaman Çöl Olmasın' sloganıyla anaçtan fidan alıp, 10 yıllık bir program içinde 15 milyon ağaçlık yeni bir alan üretime girecek. TEMA yönetimiyle projenin, uzun yıllar işlemesi için bir sistem geliştirmesi yapıyoruz. Ücretsiz fidan alanlar, ilerleyen yıllarda sisteme anaçtan fidan katkısı da koyacaklar" diye konuştu.


Anadolu'da meyveciliğin geliştirilmesi konusunda hükümet, üniversite ve özel sektörün daha sıkı bir işbirliğine girmesi gerektiğine dikkat çeken Duruk, "Türkiye'de bazı firmalarımız meyve ihracatına yönelik olarak lisanslı fidan satışı yapıyorlar. Bu güzel bir çalışmadır. Ancak Türkiye'de üretilen meyvelerin fidanlarıyla alakalı üniversite-devlet ve özel sektör sinerjisi ile Türk genomlarının patentlenmesi de gerekiyor. Birkaç yıl sonra bu meyvelerin genom patentini alan birisi gelip, bizim Türkiye'de üretim yaptığımız meyve ağaçlarıyla alakalı hak iddia edebilir. Bu çalışma tek başına firmaların yapabileceği bir iş değildir" dedi.


Amerika'nın meyve suyu tercihini portakal ağırlıklı, Almanya'nın elma ağırlıklı, Türkiye'nin ise şeftali ağırlıklı yapmasının altında sektörde yüzde 22'lik paya sahip Aroma'nın Bursa'da şeftali bahçelerinin ortasında üretim yapmasının etkisi olduğunu anlatan Mahmut Atom Duruk, "Biz hiçbir zaman kaliteden taviz vermiyoruz. Kaliteyi düşürüp fiyata koşmak firmaları zora sokuyor. Markamız çok kuvvetli. Rekabette hızlı, ancak kaliteli ürün her zaman alıcısını buluyor. Gıda sektöründe kalite daha fazla ön plana çıkıyor. Yılda 800 bin YTL gibi büyük bir fedakarlık yaparak tatlandırıcıda fruktoz yerine, elma suyu veya pancar şekeri kullanıyoruz. Çünkü fruktozun ham maddesi mısırda, genlerle oynanmış ürünler olması, üreticinin bilinçlenmesiyle tatlandırma unsurunu bile sorgular hale getirdi. Yenilikçi ürünlerimizle de farklı tatları sunuyoruz. Muhallebi tadında sütlü meyve suları, meyveli soğuk çay üretimlerimizle gençlerin ve farklı lezzet arayanların da tercihi oluyoruz. Vitamin katkılı meyve suları da Avrupa'da da yeni gelişen ve tartışılan bir bölümü oluşturuyor. Bu tip destekli ürünlerde de fazla ileriye gitmeden, çocukların gelişimine katkı sağlayacak, suda çözülebilecek en uygun seviyede vitaminlendirilmiş ürünlerle halkımıza hizmet veriyoruz" diye konuştu.


Aroma markasının dışında Meyöz ve Tropikal markaları da, farklı fiyat ve alternatif tat imkanları oluşturmak için Bursa ve Karaman'daki Aroma Tesisleri'nde üretiliyor.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 13:17:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?