Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın AB'nin mali desteğiyle yürüttüğü insan kaynaklarını geliştirme operasyonel programı çerçevesinde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından uygulanan Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi'nden (KADES) 317 kadın yararlandı.
Projenin Amasya Saraydüzü Kışlası Kongre Merkezi'nde düzenlenen kapanış toplantısında konuşan TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, kentte yaşayan 18-45 yaş arası işsiz, çalışmak isteyen yeşil kartlı kadınlara öncelik verdiklerini söyledi. Türkiye'den son 20 yıldır çeşitli nedenlerle kadının aktif işgücüne katılım oranının düştüğünü, kadının aktif işgücüne katılım oranını bir ülkenin ekonomik gelişmişliğinin önemli bir göstergesi olarak gördüklerini belirten TEPAV AB Enstitüsü Direktörü Nilgün Arısan Eralp, "Amasya'da yürüttüğümüz proje bir yıl önce başladı. Proje ortakları Amasya Belediyesi, Amasya Halk Eğitim Merkezi ile proje iştirakçileri Amasya Valiliği, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü, Şeyhsadi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve proje destekleyicisi İŞKUR ile birlikte başarılı bir proje gerçekleştirdik" dedi.
Kentteki kadın istihdamını artırmak için yaptıkları anketler sonucu 300 kadını belirlediklerini ve bu sayısının yoğun istek üzerine 317'ye yükseldiğini anımsatan Eralp, "Eğitime aldığımız kadınları güçlendirme eğitimine aldık. Eğitimde çalışma hayatı, medeni haklar, üreme sağlığı, yurttaşlık bilinci, toplumsal cinsiyet gibi konuları ele aldık. Daha sonra mesleki eğitimlerimiz başladı. 38 firmayla ve Amasya ekonomisinin gelişiminde söz sahibi kurumlarla temasa geçip ihtiyaçlarını belirledik. Amasya'ya özgü Yassıçal çuha dokumu, iğne oyası, bilgisayar, ön muhasebe, gümüş işleme gibi alanlarda eğitim verdik" diye konuştu.
Toplantıya, Amasya Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile eşi Hilal Özdemir ve İŞKUR Amasya İl Müdürü Cavit Bayrak da katıldı.