21
Kasım
2024
Perşembe
AMASYA

Keneyle mücadelede yeni taktik

KENEYLE MÜCADELEDE TAKTİK DEĞİŞİKLİĞİ

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, kenenin tutunduğu bir şahsın en kısa süre içerisinde keneyi vücuttan uzaklaşmasıyla hastalığa yakalanma riskinin ortadan kalktığını söyledi.

Amasya'nın da bulunduğu bölgede 2005 yılından itibaren görülmeye başlayan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) Hastalığı vakaları ile mücadelede ilk başlarda vücudunda kene ısırması olan vatandaşların mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmasını istediklerini hatırlatan İl Sağlık Müdürü Deniz, "Zaman içerisinde bu olayın gecikmeye sebep olabileceği ihtimalinden ötürü vatandaşlarımızın mutlaka kendi çabasıyla da olsa en kısa sürede çıplak elle dokunmamak şartıyla keneyi çıkartmaya çalışmasını öneriyoruz" dedi.

 

Amasya'nın KKKA ile ilgili riskli bölgeler arasında olduğundan dolayı Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle sürekli temas halinde olduklarını, son olarak Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom'un da kente gelerek yapılan koruma ve bilgilendirme çalışmalarının değerlendirildiği bir toplantı düzenlediğini vurgulayan Deniz, "Kenenin vücuda tırmandığını görmek için açık renkli kıyafetler giyilmeli. Çoraplar pantolonun paçaları içerisine çekilmeli ve vücutta kene araması yapılmalıdır.

Kene fizyolojik olarak vücuda yapıştıktan sonra hemen virüslü tükürük bezini salgılamamaktadır. Takribi 12 ile 24 saat içerisinde bu salgılamayı yapar. Dolayısıyla gün içerisinde kenenin tutunduğu bir kişi en kısa süre içerisinde keneyi vücuttan uzaklaştırırsa hastalığa yakalanma riski ortadan kalkmaktadır. Özellikle tarımla uğraşan vatandaşlarımızın akşam evlerine döndüklerinde üzerlerinde kene araması yapmalarını öneriyoruz" diye konuştu.

Kenenin vücuttan çıkartılmasının ardından ilerleyen birkaç günlük süreçte olası halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi durumların ortaya çıkması durumunda vakit geçirilmeden sağlık kuruluşlarına başvurulmasının altını çizen Deniz, "Virüsü taşıyan kenelerin ısırması sonucu hayatlarını kaybedenlerin çoğu kene tutulmasından haberdar olmayıp, yaklaşık 10-15 günlük süre içerisinde geç kalınma sebebiyle şikayetler başladıktan sonra sağlık kuruluşlarına başvurup

maalesef geç kalmış insanlarımızdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2011 Çarşamba 12:50:05
Güncelleme :13 Temmuz 2011 Çarşamba 15:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?