Amasya Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, Şeker Kurulu'nun 2010-2011 pazarlama yılı ülke toplam pancar şekeri A kotasını 2 milyon 200 bin ton olarak belirlemesinin ardından Amasya Şeker Fabrikası'nın kotasının 69 bin tondan 58 bin tona düştüğünü söyledi ve duruma tepki gösterdi.
Şeker Kurulu'nun aldığı kararla Adapazarı Şeker Fabrikası'nın kotasının 60 bin tondan 31 bin tona, Aksaray Şeker Fabrikası'nın 107 bin tondan 98 bin 900 tona, Kayseri Şeker Fabrikası'nın 329 bin tondan 291 bin tona ve Kütahya Şeker Fabrikası'nın kotasının 38 bin tondan 32 bin tona düşürüldüğünü, genellikle dışarıdan temin edilen nişasta bazlı şeker kotasının yaklaşık 250 bin tona ulaştığını ifade eden Mahmut Demir, "Her yıl en geç 30 Haziran tarihine kadar müteakip 5 pazarlama yılına ait ülke toplam A
kotasını sakaroz kökenli ve diğer şekerler için ayrı ayrı ve gerektiğinde dönemsel olarak yurt içi talep verilerini değerlendirerek belirleyen Şeker Kurulu'nun, buna rağmen çiftçilerimizin her türlü hazırlığı yaparak pancar ekimine karar verdiği bir dönemde yani Kasım ayı sonunda kota belirlemesini manidar buluyoruz" dedi.
"Düşürülen bu kota pancar ekimi yapmak isteyen çiftçilerimizi hayal kırıklığına uğrattığı gibi şirketimizin de yaklaşık 20 milyon TL'lik kaybına sebep olmaktadır" diyen Demir, "Zararı sineye çekmiş bulunuyoruz. Ancak, bu durum hem Amasya çiftçisinin, hem de, Amasya ekonomisinin kaybıdır. Dolaylı olarak Amasya ekonomisinin kaybı 80 milyon TL'dir. Bu nedenle hükümetin ve Türkiye Şeker Kurumu'nun konuyu yeniden gözden geçirmesini ve bize göre ciddi olan bu yanlıştan dönülmesini beklemekteyiz. Biz Amasya
Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu olarak, her türlü idari ve hukuki çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ye ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker fabrikalarının bir bütün halinde portföy grubu olarak özelleştirmesi ihalesine Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu olarak katılmalarının ve sonuna kadar mücadele etmelerinin Türk ekonomisine 250 milyon dolar kazandırdığını savunan Demir, "Eğer biz sonuna kadar mücadele etmeseydik. Bu fabrikalar 600 milyon dolar yerine, 350 milyon dolara satılabilirdi" şeklinde konuştu.