Amasya İl Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Hüküm Elgün, "Kuş gribi, kuşlar, tavuklar, kazlar ve ördekler için oldukça tehlikeli H5N1 virüsünün neden olduğu öldürücü olan salgın bir hastalıktır" dedi.
Türkiye'de ilk kez 2005 yılında görülen kuş gribi 4 çocuğun ölümüne neden olurken, bu hastalık daha çok göçmen kuşlarda bulunuyor. Göçmen kuşlar için öldürücü olmayan hastalık, evcil kanatlıları, özellikle de tavukları bir gün içerisinde öldürebilirken, daha önemlisi ise kuş gribi hayvanlardan insanlara da bulaşabiliyor.
Kuş gribi ve kuş gribinden korunmanın yollarını açıklayan Veteriner Hekim Hüküm Elgün, kuş gribinin en çok tavuk, hindi, beç tavuğu, bıldırcın, sülün, kaz ve ördek gibi kümes hayvanları kuğu, kaz, ördek, martı gibi bataklık kuşları, muhabbet kuşu, kanarya, papağan gibi kafes kuşları, domuz, at, dağ gelinciği, leopar ve kaplan gibi hayvanlarda rastlandığına dikkat çekti. Kuş gribinin Türkiye'de temel olarak ilk önce taşıyıcı hasta veya ölmüş yabani kanatlılarla temas eden evcil kanatlılara bulaştığını,
virüsün daha sonra virüs bulaşmış evcil kanatlılara dokunan, elleyen, onlarla aynı ortamda bulunan insanlara geçtiğini belirten Elgün, kuş gribi insanlara evcil kanatlıların tüylerinden, kanlarından, dışkılarından bulaştığını ifade etti.
Hasta kanatlı hayvanların etleri ve yumurtalarının risk taşıyan besinler arasında olduğunu söyleyen Elgün, "Özellikle hasta hayvanları kesmek, temizlemek ve yemek tehlikelidir. İyi pişirilmemiş kümes hayvanlarının etinden veya kanından virüsün insana geçme ihtimali çok yüksektir. Özellikle ölü kuşlarla, hasta tavuklarla oynayan çocuklar, kanatlı hayvanlarla doğrudan ve yoğun temas içerisinde bulunanlar, çiftlik çalışanları, tavuk bakıcıları, horoz dövüşçüleri, avcılar, göçmen kuşların konakladığı sulak alan etrafında yaşayanlar ve kuş gribinden korunmak için tedbir almayanlar tehdit altında olanların başında geliyor" diye konuştu.
Kuş gribinden korunmanın yollarını anlatan Hüküm Elgün, şunları söyledi:
"Kuş besliyorsanız beslediğiniz kuşu yabancı kuşlarla temas ettirmeyin. Hasta kuş veya kanatlılarla temastan kaçının. Kümeslere girmeyin, ölü ve hasta kanatlılara kesinlikle dokunmayın, ölü veya hasta kuş, tavuk, hindi gibi kanatlı hayvan gördüğünüzde ilgili kuruluşlara mutlaka haber verin. Kuş gribinin öldürücü bir hastalık olduğunu unutmayın.
Hasta olmayan kanatlı hayvanların ürünlerini tüketmekte herhangi bir sakınca yoktur. Kuş gribi virüsü 70 derece ısıda ölür. Bu nedenle iyi pişirilmiş tavuk eti ya da yumurta yemekte bir sakınca yoktur. Modern entegre tesislerde yetiştirilen tavuk ve yumurta rahatlıkla tüketilebilir."