Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, "Merzifon askeri havaalanının sivil trafiğe açılması, Amasya ve Çorum'un tamamı, Samsun ve Tokat'ın bir kısmını içerisine alan bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasında çok önemli rol oynayacak, çok büyük bir boşluğu dolduracak önemli bir hizmettir" dedi.
Amasya'nın Merzifon ilçesinde bulunan 5. Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesindeki askeri havaalanının sivil trafiğe açılmasıyla ilgili yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Vali Celaleddin Lekesiz, havaalanının sivil trafiğe açılması için gerekli olan inşaat çalışmalarını yürüten şirket yetkililerinden bilgiler aldı.
Merzifon Kaymakamı Kamil Tekin, Merzifon Belediye Başkanı Kadri Aydınlı ile birlikte yaptığı incelemelerde havaalanının sivil trafiğe açılması süreci ile ilgili bilgiler veren Vali Celaleddin Lekesiz, "Merzifon Askeri Havaalanı 1986 yılında Genelkurmay Başkanlığı ile yapılan bir anlaşmayla sivil hava işletmesine açılmış, sivil tesisler yeterli olmadığı için bir türlü düzenli tarifeli uçuşlara izin verilir hale gelmemiş. Artık gelinen noktada hem Amasya'nın hem Çorum'un hem Samsun ve Tokat'ın bazı bölgelerinin Merzifon'un konumundan dolayı havaalanının sivil trafiğe açılması çok istemesi ve talep edilmesi, Merzifon'un karayollarının kesişim noktasında bulunması, Teşvik Yasası kapsamında olmasından dolayı sanayi kuruluşlarınca talep edilir olması sonucunda, sadece Amasya'ya değil bölgeye yolcu ve kargo taşımacılığı konusunda artık Merzifon Askeri Havaalanı'nın sivil havacılığa açılması toplumda yükselen bir talep haline gelmiştir" diye konuştu.
Merzifon Askeri Havaalanı'nın sivil trafiğe açılması için gerekli olan terminal binası, ısı ve güç merkezi, itfaiye binaları gibi tarifeli uçuşlar için gerekli olan binaların yapımı için harekete geçildiğini ifade eden Vali Celaleddin Lekesiz, "Önemli bir aksilik olmazsa çalışmalar aralık ayında sivil uçuşların gerçekleşebileceği noktaya geldi. Bölgemiz açısından çok önemli bir gelişmedir. Amasya'ya yapılan en önemli hizmetlerden bir tanesidir. Bununla beraber, Amasya ve Çorum'un tamamı, Samsun ve Tokat'ın bir kısmını içerisine alan yaklaşık 1 milyon 600 bin kişilik bir nüfusu kapsayan bölgeye hizmet edecektir. Bölgemizde başta Amasya olmak üzere her geçen gün yükselen bir turizm potansiyeli vardır, canlılığın kazandırılması söz konusudur, bu da beraberinde turizm sektörünün talep ettiği kısa süreli erişebilme talebini beraberinde getirmektedir. Havaalanının açılması ile bu talebe de cevap verilecektir. Bölgede Teşvik Yasası kapsamında ciddi yatırımlar oldu, sadece Amasya'da 6 bin 770 civarında istihdam artışı sağlandı, bütün bunlar kargo taşımacılığını, dışarıya yapılan ihracatı beraberinde getirdi. İş dünyasının yakından takip ettiği bir konu olan hızlı erişim havaalanın açılması ihtiyaca karşılık verecektir. Bölgenin yaş sebze ve meyve ihracat merkezi olmasını istiyoruz. İhracat rakamlarının yükselmesi için başta Rusya pazarları olmak üzere gerçekleştirilecek olan ihracatlar için havaalanı ihtiyacı gereklidir, bu konuda da cevap verecektir. Samsun havaalanının bir şekilde tamire alınması, tadilata alınması, ya da geçici olarak kapatılması anında bölgede Amasya havaalanının da başka ihtiyaca karşılık verecek bir havaalanı yoktur, böyle bir ihtiyaca da karşılık verecektir" şeklinde konuştu.
Günde 50 uçağın inip kalkabileceği şekilde bir apron yapıldığını ifade eden Vali Lekesiz, gerektiğinde apronun daha fazla ihtiyaca karşılık verebilmesi için büyütülebilecek şekilde planlandığını, yıllık ortalama 300 bin ve üzeri yolcunun ulaşımının sağlanacağı kapasitede olduğunu, ihale bedeli, yol çalışmaları ve kamulaştırma bedelleri ile birlikte havaalanının toplam 11 milyon YTL'ye mal olacağını açıkladı.